Tuesday, May 14, 2013

Seoul Spring Trippin April 2013 (11th Trip) - Part 2

25th April 2013

Day 2 

Hari ni sepatutnye aku bawak dorang gi Nami Island, but memandangkan tiket nak naik ITX dah abis makanye aku tuko plan ke tempat lain.  Ada cara lain nak gi Nami Island, but aku rase cam leceh and makan masa skit dgn rombongan cik kiah ni and aku nak try to maksimakan sebanyak mungkin penggunaan tangga2 subway and transit...kesian lak kat dorang..hahaha..since ITX ni direct je trus gi Gapyeong makanye aku pilih yg ni.

Note skit sal ITX tiket.

1.  Bleh naik ITX kat stesen Yongsan or Cheongyangni
2. Tiket boleh di beli sehari awal tuk avoidkan tiket abis masa date nak pegi..normally tiket pagi akan abis dengan cepat so better beli siap-siap.  Boleh je naik even takde seat but kene la standing for 50 minit..sanggupkah??
3. Some station yg ITX ni stop, machine jual ticket ada English version but some takde.  Macam dekat Yongsan station dah takde ( masa time aku beli ni le..future tak tau..but 1st time beli hari tu mmg ade..2nd time ni xdok lak)

4.  How to purchase ITX ticket? bleh refer kat entry aku yg ni ye.. HOW TO PURCHASE ITX TICKET? 

since dah x de English makanye bleh la mintak tolong ajushi KORAIL yg lalu lalang kat tepi entrance tu tuk tolong...wpun beliau berlari merata rata tuk avoid di panggil akhirnye bejaya jugak aku panggil dia...dgn communicate cam ayam itik + sedikit korean..bejaya gak aku beli tiket..tapi tarikhnye besok la ye..no prob, janji seat dah secure...so kami divert ke tempat lain..

aku bawak dorang ke?

1. Gyeongbukgung Palace

Walawweiii giler ramai tourist hari ni..mostly from China.  Mak eh! jenuh k..sib baik palace ni antara yg terbesar kat Seoul so byk lagi le ruangan2 lain nak menyempit..nothing much changes...cherry blossom still ade lagi le sesikit kut kut nak posing gaban situ...





but dr entrance fees smpi le kat dlm2 tuh semua sama je..yg beza nye sbb musim bunga so byk le tempat2 spot begambo yg cantik2 gilos..excited gak le aku...dak2 ni pun kemain lagi menyenap gambo ye..



Perasan tak kat gambo bawah ni lam kolam tu ade benda cam kaki sutung kurita..ape ke bendanye tuh??? gelis geleman lak tengok lelama?? apekah benda misteri ituewww?????



Rasenye ni la the best time tuk spend masa dgn family..byk je family korean kuar jalan2 bwk family..yg pasti kalo ade pot pokok cherry blossom yg tengah kembang2 bejuntai2 tuh, confirm bwh tu ade org bentang tikar dok bepiknik T____T..punah harapan nak beposing gaban ye...cuaca sgt bestt...terang benderang tapi rase dok lam peti ais sbb still sejuk..begitu le lebih kurang description perasaan nye time tuh..hehe..





I love perasaan my first 'spring' kat sini..best! best! boleh pegi lagi time nih...^^ V




boleh posing-posing dengan abang-abang guide ni ye...jgn sentuh-sentuh dorang dah le ye..boleh buat pilihan hati nak snap mane2 yg ensem ye..ngahhaa...betuah abang gad ni aku snap gambo dia ye..^^


Next~~ bile dah penah posing maut, decided to go out dr situ...nearest attraction yg ade kat situ is Gwanghwamun Square..dekat je k dr sini.....kuar kat pintu ni, korang dah nampak tugu beso King Sejong.  Tu la Gwanghwamun Square ye..

2. Gwanghwamun Square.

Walking distance je dr Gyeongbukgung Palace..see kat ujung sana Gyeongbukgung tadi ye..





nothing much to see here..cuma ade 2 patung beso..satu tugu King Sejong 




and satu lagi Admiral Yi Sun Shin




...but ..but.. lepas dah lama x buat baca bacaan akhirnye aku google le jugak tempat ni and baru la aku tau rope ropenye kat bawah kedua dua tugu ni ade museum weh????

beso kemain lagi..ish..ish..idok le teman tau..ngahahha..memandangkan museum tu pree makanye hangkut le dendorang ni pegi sbb aku pun x penah masuk...

so basically xde ape sgt la just history ape je yg King Sejong penah sumbang kat Korea nih...great preservation.  

Nnti kalo nak masuk sini, jenguk belakang Tugu King Sejong tu ade pintu masuk...so masuk situ ye.



Beso kemain weh~~~




Museum ni open to public and free..but aku impress giler dgn cara dorang jaga museum ni..gamak kalo wat kat negara sendrik ada harapan tak generasi akan dtg boleh tengok lagi??? ngahhaaa....

pusing-pusing and ronda2 dlm ni barang 1/2 jam..later keluar and cadang nak gi museum bwh patung Admiral tuh but semua org pun dah ala2 kebulur gaban kan...so decide to go to Itaewon tuk lunch...kalo ikut ati mau je bwk merata lagik tpi sbb yo lah dorang x biase jalan tanpa makan nih..wajib makan on time and menu is NASI..walaweiii..x pe xpe..rombongan cik kiah 1st time..ekekee...



3. Itaewon

Gerak ke Itaewon for lunch and of course restaurant pilihan aku is Muree Restaurant...nape pilih resto ni?



 - sbb sedap
 - sbb ade menu korean dish halal
 - dekat dgn masjid..pas makan bleh gi solat
 - org x ramai sgt sbb dorang x sanggup nak manjat bukit2 gamaknye..hehe..

ada few selection halal restorant here cam restorant belong to Indonesian kut..



but still aku suka Muree je kut...nway, glad they like it..

makan pn sudah so jgn lupa tunaikan kewajipan..sila gi masjid tuk solat ye..




masa duduk2 jap kat Masjid ni, aku notice byk je Korean yg interested to come and have visit kat luar masjid ni.  But since dorang pakai agak seksi2 so ade la sorang ajushi korea ni yg aku rase penjaga kat luar tu kut soh dak2 ni pakai skirt panjang yg dorang sediakan kat luar masjid tu. But most of them datang tuk snap gambo kat luar je.  Mase aku turun dr solat kat belah pompuan tu, tengah2 tecangkung cangkung nak pakai kasut tetibe ade lak mamat korea dua org tejenguk dr tepi pintu..tekejup gaban teman...hahhaa..dorang pun tekejut..siap..sorry! sorry!! hahaha...aish! x reti baco ka tu kawasan pompuan ado ha tulis hangul..ekekke..




makan pun dah~~solat pun dah~~makanye jom la balik..masing2 pun dah kuyu-kuyu je ye...ok la..end of day 2...before balik sempat nyinggah Myeongdong and intai kedai ajushi kut kut dia ade..tapi sokmo tak nmpk batang idung skang ...blagak ajushi skang ye..mementang dah jadi bos..ekekekke...

to be continued--> part 3

8 comments:

Orga said...

aku tak sempat singgah gwanghwamun square pun miss, taktau camne boleh lupa...padahal depan gyeongbokgung palace jer...untung la korang, sempat jugak layan sakura yer...jeles!

Miss said...

xpe xpe..tak rugi pun kalo x gi sbb xde benda pun kat situ..ade tugu dua tu ngan muzium bwh dia..tu je ha...ekekeke...seriously ingatkan x merasa nak tgk cherry blossom tuh..skali uwalaaaa still banyak lagi baru nak kuar..gi nami lagi lawa le jugak..1st time gi time spring so 'peghak'lebih skit kali ni..ngahhahahaa

jarimanis said...

View spring season d koya mmg awesome oh my bila boleh pegi lagi nih jeles tgk pic yg santek2 nih

zila said...

Building yg dekat tasik tu nama apa ek?? saya tak gipun ritu..mcm cantik jer. Sampai 11 kali pegi...tak bosan ek??

Miss said...

@ jari manis..spring season mmg terbaek la...dah la sejuk tak panas..view lawa plak tuh..best2...

Miss said...

@ zila..mmg tak bosan pun sbb tu bleh gi byk2 kali..kalo bosan x gi dah pun ^^

building kat tasik tu nama dia Gyeonghoeru Pavillion.

Nashays said...

omooo..omooo..
X nyesal kan proceed dgn trip ni..
Propa sgt NK..
Nyaris ko miss tgk cherry blossom

Miss said...

@nashays...den x kira slagi AA tak batalkan penerbangan maknanye selamat la tuh..ekeke..tu la rezeki dpt gak tgk cherry blossom..uhuu...lawa2..