Tuesday, April 19, 2016

Berjimba-jimba di South Island New Zealand - Part 9

Assalamualaikum!!

xyah nak intro bagai, meh sambung ja..dah dua taun weii cite ni tesimpan lam draft aku...meh klik publish..akakakka...

Day 8 - 24 Oct 2014 (Friday)

Arini buat ape je? Kat Queenstown dah ni.  Gi intai pantry kat Holiday Park ni..

besoo.. Bekfast jap ala kadar makan daging kebab smlm pastu tim gi goreng kentang..theheh..bravo Cik Chef.. facilities kat sini bersih and agak byk sbbnye ramai kan kat situ..dapo nak msk pun byk situ so bleh la kalo nak masak ke hape ke..org pagi tu ramai gak..so mkn2 trus blah..oo kat situ gak ade PC kalo nak surf internet and opkos ade chargesnye ye.




Arini activity agak byk and time sgt limited so kene gerak pantas.  One thing about pekan kecik ni kalo naik motorhome yg gabak tu amat la susahnye nak parking..sib baik kami bwk campervan cenonit so bleh la selit kat paking biasa2. Utk parking aku tak reti nak advice macam mane. Korang perati je la ade sign board P kat situ ade tunjuk bleh park bape lama je..kalo lebih kene saman.  So far alhamdulilah kami xde masalah about parking sbb park di tempat yg betui gamaknye.  

Pepagi buta kami dah gi ke Queenstown Skyline arini ada aktiviti kat situ.  Dari powersite ke sini x jauh.  Ada la dlm 10 minit kut. Jalan kaki pun buleh kalo gamak nak try..hehehe.

Parking agak limited kat area ni so pandai-pandai la cari parking yek..ke aku yg x nmpk parking area kat mane??? hehehe..


Tuk naik cable car ni kene beli tiket. Aku book siap2 tiket kat bookme senang xyah nak sibuk2 fikir tiket ade ke idok. . 




Senang byk kalo beli online siap ade promo, rajin2kan diri ye. Tiket inclusive of naik cable car and LUGE. Ape natangnye benda LUGE tuh??  sila google..thehehe.

Meh taruk gambo skit keadaan kat sinun.
Nak main luge kene naik cable car yg tegantung tuh sbb dia kat tmpt lain atas skit. 





best weh naik cabel tegantung kaki tuh..best gilos..hehe..

Da smpi atas bleh nmpk la track Luge yg berselirat tuh.  Tapikan agak seram gak la nengoknye, cane kalo tebabas ke tepelanting ke dri track tu? erkkk...



ni ha rupe benda alah tuh..reti ke aku nak naik benda nih? Muat ke gamaknye? Slim je rope tmpt duduknye..ngahahha..


Sblm naik tangan ke cop dulu tanda ade tiket nak ride..hem..bole la..main cop2 lak.


Nanti kat situ akan ade org ajo cane nak main benda tu.  Utuk beginner cam aku ni ade lah lebih afdal amik route 1st time rider kalo tanak tebabas cium dinding track tuh.  


Masa 1st time bwk luge tu aku rase cam kura-kura dok tengah merangkak..jap2 tekan brek jap2 tekan brek..stress cekda kene tunggu aku kat depan..ngahahhaa..weii laju kut...dah rase naik beskal turun bukit..bapak laju..dgn brek dia yg aku x reti nak tekan cane sbb kat handle pemegang...akakakak..lawak2....byk kali kut aku tebabas..lagi lawak sbb kompom ramai yg nampak aku tehegeh2 kat situ..kalo ikut speed kete aku rase aku bwk 10km/h...akakakaka..conclusionnye aku tobat xmo naik..skali ja aku naik.a.kakaka...Ooo..tiket yg aku beli tu tak silap bleh naik luge tu sampai 8 kali so aku x mo naik dah aku tunggu ja kat bwh.  Da la sejup gaban naik beku tangan aku.  Tapi si Tim ngan Rina gigih naik byk kali ..muke x bleh blah je cam kanak2 ribena..ngahaha..

muke heksaited rina..


Sementara nunggu yg lain abis main tu aku ngan cek da dok snap2 sekeliling. Cantik gilos view dri sni, bleh nmpk rumah yg rege juta2 tu.  Situ gak bleh nmpk org buat bungy jumping.






Cantik dok? Syukur pada Allah SWT yg menciptakan semua yg indah nih..

kasik panoramic view skit..


Smbil tgk view menarik bleh gak buat lompatan maut kat sini ye...area yg sama nak naik luge.




Rege x pasti, check la website dia and byk je diskon kalo rajin cek ye.

Ronda2 situ nak cari survenir 

cantik frame ni, buat dari biji kacang rasenye..
jalan2 lagi tejumpe mesin nih..meh kita tengok ape benda yg kuar.



Taruk 2$ kuar le duit nih..ok le bleh jadi serbenir jugak nih..


K da abis main semua kami turun blk..misi mencari kedai serbenir. Nak cari kedai glemer yg kate deme muroh tuh, pusing2 jumpe jugek DF Sourvenir ni.  
Nak senang cari Starbuck dia kat lorong tu gak..



Basically barang kat sini in term of t-shirt agak out dated and tak cantik tapi murah.  Gitu la..kalo nak keychain ke ok la sini kut..kami x beli byk pun just share skit sorang sbb pricey gak harga dia.
Sebelah kedai ni ade kedai kebab halal nih..Turkish kebab..



X beli pun sbb cam malas lak..so truskan ke hulu hilir mencari mane ade kedai2 yg bleh di masuk tapi tu lah tak byk pun kedai2 menarik..just pusing2 pastu
cari kat mane ade fish n chip yg katanye famous beno tuh. Disebabkan malas nak cari jauh2 maka kami pun stop kat stall tepi deck kapal tu sbb situ je cam betenang kan...

akibat ketamakan melampau..kami order satu sorang..bile smpi..hambik ko..muntah ijo makan nye sbb byk..uhu...ketamakan..




ni bajet  bleh abiskan tapinye mmg bazir la sbb boleh share be2 je ni satu plate
Dah makan kenyang, dah tgk view, dah sopping...so masanye tuk say good bye kat Queenstown..honestly sini  sgt byk tmpt2 yg nka pegi main outdoor so sape yg suka sukan2 extreme tu semua boleh la stay 2 or 3 hari ye.

Kami packing and truskan perjalanan dengan menaiki van hijo kami tuh..ntah nape aku rase van kami yg paling striking skali compare campervan org lain..ngahhaa.

Macam biase akan melalui kaw. bukit bukau yg hijau + kamben yg begelimpang..

Melalui Arrowtown..


Now..now..kami nak melalui jalan yg katanye antara yg bahaya sbb besimpang siur...vavavaavva...debor2 jugak niih....x silap aku time ni Tim yg bwk so agak confident skit la kalo mek ni bwkk..akakka....maka bile nmpk je signbod ni dah agak seram gak le..ekeke..



Kami lalu Crown Range Road..yg belengko lengko tuh..salah satu laluan utk scenic view. Kalo korang perati kat sini byk signbod yg akan bagi laluan scenic view kalo kene pada musim nye mmg vogidevas le scenery nye ye..

Ada kejadian skit masa nak lalu jalan bengkang bengkok ni, kete kami bau hangit..halamak!!! semua pun da gabra je, mgkn sbb jalan dia mendaki bukit so enjin telebih panas gamaknye so kami decide tuk stop kejap pas jumpe cam ade tmpt tuk berenti.  Pastu ramai lak yg benti nyibuk jugak kat situ..

Nah! tu la jalan nye..



nmpk cam ularkan..huhu..selekoh tajam weii, kalo mat rempit pun mesti nangis kut kalo lalu kat situ.


Smbil2 kasi kete cool down tgk la view yg subhanaAllah sgt cantik.  Kat sini kan mmg aku rase mulut sorang2 tak penah nye tak tenganga tgk keindahan ciptaan Allah ni.

dah betenang semua kami truskan jalan tuju ke destinasi ditemani kamben2 dan awan biru sepanjang jalan.



Destinasi yg kami nak tuju adalah Wanaka.




Macam biase, park kat powersite.  



All facilities yg ada kat situ boleh pakai mcm pantry, toilet and laundry.  



Banyak kete kat sini tapi orgnye tak nmpk pun.  Semua da betenang lam campervan masing2 kut.  



Amazing view dari arah kami paking van tuh,..cantikkan..



Dah betenang kami pun relax2, master chef be2 fikirkan ape nak makan malam tuh.  Aku ngan cekda dok punggah barang and siapkan tmpt nak tido..kalo la hari2 mkn ngadap view cam ni awet muda la kami..ngahhaha..

Nexttttttt....

Wednesday, December 30, 2015

Year End 2015...Annyeong~~~

Hari ni last taun 2015..Esok dah nak masuk tahun baru ye..cepatnye masa bejalan.  Rase mcm baru je masuk taun 2015..rase sedih ade..excited ade..eh pelbagai lah.

Macam biase, dlm setiap blog yg aku akan masuk semua akan start mukadimah entry ujung taun...throw back katanye..so ape je throw back aku taun nih?

Ada suka ada duka..

Gud news dulu..

March 2015

Aku menerima satu tanggungjawab baru dlm hidup aku, menjadi seorang tunang dan bakal isteri. Alhamdulilah majlis berlangsung dgn tenang and simple. Maaf pada semua kwn2 sbb merahsiakannya...


Pertunangan sebaik-baiknya dirahsiakan, seperti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) perkahwinan.” (Hadis riwayat Ahmad dari Abbdullah bin Zubair)

huyooooooooo tarbiah weii..akakak..ayat copy paste je tu supaya maksudnye sampai ngahahaha

2 weeks lepas bertunang aku start nak bitau insan2 terpilih dan antaranya my best friend Kuanne.  Tapi Allah maha mengetahui.  Berita lain yg aku terima, sahabat baik aku tu tgh sakit tenat..Allah..tak smpi hati nak bagitau but still sempat whatsapp and bagitau walaupun masa tu rasenye tak berapa nak sesuai nak bagitau.  Dia gembira sgt dgn news tu..

Allah maha mengetahui segalanya.  DIA ambik separuh kegembiraan aku ..rase mcm tunggang langgang hidup lepas sahabat aku tinggalkan aku..kosong sekosongnya..


tapi dlm masa yg sama DIA bagi kegembiraan yg lain..Alhamdulilah..aku redha dgn semuanya.


Dlm masa 5 bulan setengah tu mmg bizi gaban yg amat sbb majlis kawin bulan 8..huk alah..tak menang tangan. Buat plak semua sorang2 adess...sape kata jadi anak bongsu senang? lagi la susah sbb abang kakak semua dah ade family n anak2 so susah la dorang nak luangkan masa nak tolong kita..ohh huntung la korang abang kakak sbb time korang kawin aku yg tak tido malam siapkan segala..huk huk huk..ni yg nak hungkit nih..ekekekke

Alhamdulilah.. 22 August 2015...dengan sekali lafaz aku menjadi Isteri kepada Suami ku...cewahh...Doakan kami berkekalan hingga ke Jannah ye..amiinnn..


dan hari ni baru bekesempatan nak jenguk and taip entry kat sini sbb arini kat opis xdok orang..ngahahha..besuka ria je la aku..

Ohh cite bab travel plak ek! Memandangkan aku sibuk uruskan hal nak kawin and jugak uruskan pembelian rumah baru makanye segala urusan travel di tutup rapat tahun ni...ikut ati mmg mengeletis nak terbang segala ceruk tapi di tutup kan hati buat tahun ni..ala..xyah nak kelentong sgt..sebenonye DUIT TAK ADA..nghahah..

tapiiiiii arini...MALAM ni...aku akan terbang balik KAMPUNG..hORaaaaayyyyyy!!!!! balik kampunggggggggg..tima kasih Incik Hubby!! thehehe..i lap u lah!

kampung skang tgk snowy snowy makanye best le perjalanan nnti..ishh..senyum ke telinga time taip nih..theheh..doakan perjalanan kami selamat pegi dan balik ye..nnti I hapdet cite pasal kampung KOREA in next entry..insyaAllah..

Selamat Tahun Baru!  May Allah S.W.T bless our journey in 2016..InsyaAllah..



Tuesday, December 8, 2015

Berlalang~~~..krik~krik~krik

Salam,
2 ari aku amik masa nak ingat balik password blog ni.. T____T nangis aku..
Lama sungguh la aku x jenguk sini
Bukan semak dah..hutan belantara dah..
pada yg dok semak2 info kat sini mintak maaf la dah lama tergendala sbb perkara2 tertentu.
Macam2 jadi taun ni makaye tegendala lama la dia.  InsyaAllah ada kelapangan aku sambung la entry tripping ke New Zealand yg dah basi lahabau tuh..akakaka..
Stay tune!!


Tuesday, July 14, 2015

Salam Aidillfitri 2015

Adesss..lamanye tak masuk sini..smpi password pun dah lupe huhuhu.

Alhamdulillah aku masih di sini dan masih berkesempatan untuk menjalani ibadah puasa bagi tahun ini dan sentiasa bermohon pada Nya untuk diberikan peluang berjumpa dengan Ramadhan yang akan datang juga.

Ape cer lak nak letak kat sini?
Cite nak balik raya? ...boring.....
Cite pasal travel? krik..krik..krik...

Memang x dok pun.  Selain tengah sibuk menunggu bulan 8 tibe..hik hik..doakan semua berjalan lancar ye..amiiin..

Pape pun stil nak ucap!

Salam Aidilfitri pada semua yg mengenali atau kenal kat sini atau kat mane2 pun yg kenal den..
Hati2 drive...
toksah dok nak rempit sangat aih, xde celah ruang nak rempit sbb jam gaban kompom balik nih..haha
xpe xpe bykkan sabo ye..kalo tak jam tak feel raye btui dok ^^V

Selamat Beraya..


Sunday, April 26, 2015

Doa untuk sahabat ku disana....

Akhirnye aku decide tuk kembali ke sini lepas dah lama menyepi.  Menyepi bersebab kata org.

Banyak benda jadi beberapa bulan ni.  Ada yg baik dan ada yg buruk.  But seriously menyebabkan aku malas nak update cite kat sini.  Harap2 aku rajin la nak sambung cite NZ yg dah basi tuh..hemm..

Bulan Mac 2015 meninggalkan seribu satu kenangan manis dan sedih..

14 Mac 2015 menjadi tarikh penuh makna dlm hidup aku, ehem..ehem...cite kemudian le yg part ni..xde mood..huhu..

27 Mac 2015 pula menjadi tarikh keramat paling menyedihkan dlm hidup aku. Rase cam kene eletric shock bile terlampau byk perasaan dlm satu masa. Sahabat paling baik aku dunia akhirat telah meninggalkan kami.  Meninggalkan kami jauh, teramat jauh smpi tak tercapai oleh aku.  Dia telah pergi dulu mengadap Pencipta kita. 

Ya Allah! sesungguhnye aku redha kau mengambil dia dari kami.  Dan sesungguhnya aku sangat berterima kasih pada Mu kerana meminjamkan kami sahabat, kakak dan anak paling baik yg pernah aku jumpe.

Kuanne, sampai bila2 pun aku akan ingat ko.  Ko lah yg ajar aku macam mana nak survive travelling sensorang, ajo aku cane nak guna waze, wpun ade wave ko jugak yg jadi GPS bersuara aku sbb tanak aku sesat...  Ko yg ajar aku macam mana nak bersabar dgn perangai manusia.  Ko jugak yg jadi tempat aku nak lepaskan segala tension, ko sabar je dengar aku carut2 semua org.  Nasihat ko takkan aku lupekan sepanjang hidup.  Walau kita bukan saudara kandung tapi ko lebih dri seorg kakak kandung pada aku.

Aku terkilan sbb aku tak byk spend masa dengan ko disaat saat akhir ko masih sihat.  Sungguh aku terkilan.  

Betapa kuatnya ko menempuh semua dugaan.  Sungguh ko kuat dan tabah sahabat.  Maaf sekali lagi sbb aku bukan org yg dpt berkongsi kesakitan ko. Sungguh aku terkilan tak dpt tenangkan ko sebaliknye ko yg tenangkan aku dgn segala masalah2 aku yg berserabut.

Sahabat, ko gembira saat aku bagitau berita gembira tu pada ko.  Sungguh aku nak sangat kongsi kegembiraan tu dgn ko.  Ko doakan aku berbahagia hingga ke jannah.  Amin...semoga doa ko utk aku dimakbulkan. 

Ayat watsapp ko bile aku ckp ko wajib dtg kenduri aku nnti..


"Insyallah kot panjang umur den.  Lately ni uzur sikit la tp xpa jgn la plak -ve..den akan tetap bersama korang until my last breath"

Ya Allah, berderai lagi air mata aku..sungguh... T________T

watsapp kita aku tak penah delete dan akan ada kat phone tu selamanya..bila aku rindu ko aku bace balik ayat2 ko..

Kadang2 bile ko boring subuh2 lagi ko dah watsapp.

"Oiit chimei buat apo? ngulor ke??"

Dah tak mungkin ada lagi org akan watsapp aku pagi2 gitu, blum lagi kat skype... Ya  Allah...beratnye aku rase.. separuh jiwa aku dah tak ade..

Aku cuma manusia biasa,  yg tak mampu bersabar dan tabah bila org suruh..sesekali aku rebah jugak.  Bila pandang barang2 yg dia penah bagi kat lam bilik aku ...aku nangis..  tepandang gambar2 lama kami...aku nangis..bile rindu bukak balik fb dia sekali lagi aku nangis...last profile picture adalah gambo kami ber2..

Ya Allah...sungguh aku perlukan kekuatan dan ketabahan..sesekali aku mimpikan ko, terngiang ngiang ayat terakhir sebelum ko dah tak sedar kat hospital aritu...

"chimei...chimei..chimei"...3 kali ko sebut nama aku lepas tu ko tido sbb doc dah suntik drug yg kuat tuk ilangkan rase sakit ko..ko sempat pandang aku wpun dlm mamai2 dan aku sempat pandang ko sblm ko menutup mata... Allah....

Janji Allah itu pasti, dari Dia kita datang dan kepada Dia kita kembali.   Dia telah memanggil semula sahabat ku Rosmalina Osman untuk kembali kepadanya.  Yakin bahawa semua orang akan kembali kepadaNya.. 

Tenanglah wahai sahabat ku disana Kuanne..insyallah akan ku doakan ko disana sentiasa..ingati ko dlm doa aku dan ingati kenangan kita selamanya..insyallah..