Tuesday, January 31, 2017

2017...

oii dah masuk Feb 2017 oiit ko xyah le nak wat intro taun baru ye..memalukan je..
ngahahhahaha..bese le aku mmg slalu up2 post yg dah ketinggalan nih..ate teman now sgt bizi menguruskan umah tangga wpun umah teman xde tangga..ecececehh..kemain lagi..
xde apa yg menarik nye nak update cuma ade few trippin taun 2016 yakni taun lepas yg mungkin cite..antaranye...

1. hanimun ke kampung halaman a.k.a KOYA

2. Terobang ke Auckland New Zealand

3. Terobang ke Tokyo Japang

4. Terobang balik ke Auckland New Zealand

5. Terobang ke Tokyo Japang..


haaa ngko...rerase aku nak cite dok semua ni..tgk le tarap kerajinan aku..tak pun aku taruk gambo je..puhuhuhu...

ok tu je la intro ye..kut kang aku rajin aku update le cecite semua ye

Tuesday, December 20, 2016

Berjimba-jimba di South Island New Zealand - Part 12

27/10/14

Next day, early morning dah bersiap nak balik..dok kat sini sbb ade airport shuttle so dorang send to Christchurch airport and transit 1 day kat Sydney. Kami sampai kat Sydney pukul 10am.

Since kami x de book hotel dan gamble nak tido epot je sobabnye subuh2 sepiee cekda punye flight, pastu pagi2 gak flight kami so cam tak bebaloi lak gi book otel dah le gaban mahal situ.

Dekat airport ade tempat simpan beg and sbb beg beso so dorang soh letak kat locker storage located kat parking area. 1 locker buleh sumbat dlm 2 luggage bag ( sila jgn sumbat semuat2nye sbb nnti locker tu xleh bukak.. $14 x 2 drawer (24 hour) tu amount yg kami bayo...gasak la malas nak angkut berat2.

Utk naik train yg ada kami beli je Mymulti day pass ($23)inclusive of  all entry from tram,light rail dan semua ferry, pada aku bebaloi la kut tak yah nak sibuk2 bli tiket ko naik je smpi muntah ape ko nak lagipun masa tak byk dah..






Dari epot kami naik train ke station Central, and dari situ kami nai light rail dan turun ke Paddy's Market..unfortunely haritu tmpt tu tutup (sila cek jadual opening hours dia ye)



So dari situ, kami dok menapak cari Cafe Kasturi yg penah ade sorang blogger ni tulis, cari punye cari tak de jugak rasenye dah tutup kut so sudahnye kami makan subway je la..tuna vege je le..i notice one thing, org kat sini semua rude..hhhmmm...ckp mengalahkan kita ni ape je..geram lak aku..aku cepuk gak mamat kacukan bangla kat subway tu kan..becakap ngan customer mengalahkan ape, dgn muka tak semenggah..ish mengumpat lak aku..ilang selera makan tgk dia.

Da makan ala kami, kami gerak la ke Market city and ronda2 area  tu.  Nothing much to see...tak menarik..i dont fancy sgt Sydney..hmmm

Pastu wait for kwn rina, kwn sekolah katanye lama x jumpe..hhmm ikutkan aje..
dah jumpe semua kami gerak pi cari kedai sourvnir nama darling harbor sourvenir tapi tutup le plak..aishhh..sib baik beli daily pass so blasah je naik semua kenderaan yg ada..jalan2 punye jalan jumpe lak Restoran Silk Road dri Indon..tapi sbb kenyang malas singgah.

Dah x jumpe yg menarik so kami decide utk back to Paddy's market station
dan amik train ke next destination...dari sini kwn rina yg bwk so dah lost plak direction..kami ikut dia gi makan ke Sydney Fish Market..ikut je le..
memula naik bus tapi cam sesat so cari nearest train naik train ke sana..kwn rina x bape tau gak..hmm




makan kat situ..erkk x bleh masuk tekak, rase cam makan sotong celup minyak...ayoyoyo cam x masak..portion beso tapi cam x bape boleh nak pegi..




da abis makan n sembang, kene cut short sbb byk tmpt nak pi..jumpe ala kadar kwn dia tu..pastu dia bwk kami ke terminal ferry sbb kami nak naik ferry lak..
turun kat circular kay





ooo depan tu ade kedai sourvenir yg sgt beso, tanak buang masa so kami borong je situ..



kwn rina pun nak balik so send dia naik bus and trus kami naik ferry utk keliling Sydney Opera House tuh...tiket? guna pass tadi je..

mengagau jugak la nak tau mane nak naik and cane nak naik sbb part Sydney, Rina yg handle sbb dia yg ajak gi situ hahaha...aku n yg lain follow je dia..so touring la kami dlm tu..nothing much to say..kami naik ferry pusing2 and back 
to deck awal tadi..













Abam kelasi ensem



kapal ni singgah jap kat situ dari mane tah..beso yakmat..da mcm titanic aku tgk






pastu jalan kaki kat area Circular Kay tuh..da abis pusing tuju lak train for next tmpt.
Hari pun dah malam and kaki pun dah penat, kami nak tuju last destination kami hari tu..Sydney Tower..






amik train and turun nearby station and menapak..time ni cam ade la sesat skit so pi la tanye ade satu booth kecik jual magazine cane nak pi tower..tapi bleh la dgn dia x pandang muka, tunjuk isyarat jari je ke satu direction tuh...cam harommm...blagak gile yg pasti cam kaum C*** heee..bukit sungguh..malas nak amik pot trus blah ..wpun tower tu tinggi tapi susah gak nak nmpk sbb kelling bangunan tinggi2 gak..sudahnye jumpe la jugak...tiket masuk?  FREE..hehehee...dpt complimentary gift card dari seseorg...terima kasih jasa mu dikenang..so kami ber 4 dpt masuk free and tgk la view seadanye dari situ..tak bape menarik cantik lagi view dari KL tower..puhuhu...



so pas da penat, tenaga pun dah x de so kami menapak ke nearest train dan balik ke epot...walaaaa mase ni mmg xde energy dah..penat yg hamat..



smpi epot kami pun cari lokasi utk melepak...mmg ade tmpt tuk overnight di epot..tmpt nye btui2 kat area nak pi ke station train kat epot tuh..but bare in mind, hanya mereka yg ade tiket flight utk berlepas next morning saje dibenarkan stay n tido kat situ..so jadi la aku gelandangan kat situ..bangku la keras yg hamat..sejuk plak tuh..hadoi..nak tanak tepaksa la jugak..amik shawl tido la smpi nak subuh...epot tutup lam kul 12mlm x silap and mase tuk pokcik2 polis pun dok jerit2 bangunkan semua org utk tunjuk pasport and tiket flight..sape x de semua tu kene halau keluo..huk aloh..lam mamai2 tu aku kasik la gak..sore dorang lam cam petir aku dengo dok jerit2 kat semua org bgn tunjuk pasport..

so far Sydney to me tak bape nak best, mgkn kalo pi Melbourne much better kut.

esok nye jam 5 pagi cekda dan betolak sbb dia balik naik MAS..kami AA..so timing lain..kami lak lam kul 9 lebih camtu...lam flight mmg membuta smpi la ke Mesia..Alhamdulilah selesai 1 wishlist kami tuk travel di Middle Earth..





and that's the last trip SOLO aku, Tim and Cekda sebelum bergelar sang isteri..thehehe..

more COUPLETRAVEL story after this ye..walaupun da basi aku nak tulis gak...ahahahaha..ade aku kesah..

Berjimba-jimba di South Island New Zealand - Part 11

Day 10 - 26 Oct 2014 (Saturday)

Hokitika - Christchurch - Akaroa


Kami stay kat power site di Hokitika Holiday Park.  Tempat agak kecik and ramai org skit tapi ok la janji ade tmpt nak stop and tido.  Kat sini kitchen dia tutup kul 9 tak silap so lepas tu kene kunci..hmmm...sbb kami smpi mlm so makan ape yg ade je..meggi rasenye kami mkn. Snap gambo mane yg sempat ye..



Macam powersite yg lain, semua facilities kat sini boleh digunakan macam pantry, laundry and toilet.



Setiap powersite yg aku book ni semua ade bilik kalo nak sewa, kalo x selesa dok kat powersite boleh je dok lam bilik..kami ni nak bajet so behimpit himpit je la lam campervan...tak de la teruk mane pun ok je..rase experience kan..hehe..tapi huru hara la skit rupe dlm nye..kohkohkohkoh..



Arini kami akan gerak semula ke Christchurch, kiranye circle yg kami nak travel tu dah nak ending le doh..

Pagi2 bute dah bangun and around 6.30 pagi. Tak makan tak ape sbb kitchen tak bukak lagi so masing2 telan je la ape yg ade..kopok ke epal ke janji alas perut.  Dari Makarora nak ke Christchurch amik masa dlm 2 jam gitu..sbb awal pagi so masing2 pun stil ngantuk makanye scenery yg lawa2 tu semua pun pandang sekali lalu je ..





lagi view kekamben manjat bukit...



Bila masuk je area Akaroa dah kul 11.30 pagi so mase tu view cantik2 byk rumah kat area sini, macam town kecik.  Baru la rase nampok cam ade manusia duduk..kalo tak nampok kamben je semedang..boring lak aku nengok







Ape kami buat kat sini? Ok, aku dah book tour utk nengok Alpacas..ape natang alpacas ni? sila google

According to email booking tu, deme soh tunggu kat Akaroa Town Centre. Pekan kecik je tapi ramai org gak.

Tunggu punye tunggu last2 aku tanye la kat ade tourist centre tu kat mane tour guidenye..

ooo ropenye dah ade lama dah tengah minum kopi. So kami di suruh tunggu jap, pastu datang la pokcik ensem ..nama dia Mr Frank, owner Alpacas farm yg kami book tuh..sape nak book bleh gi kat website ni ye..

Shamarra Alpacas Farm Tours

baik sesangat pokcik frank nih..sopan je..dia pick up kami kat situ and naik kete dia gi ke farm.   Amik masa dlm 20 minit..beso yg hamat farm dia nih..






sampai2 je dah excited mengintai alpacas...humangg ramainye rakyat alpacas kat situ..

muka cam spesis unta tapi tesangat le comeynye yg ni kalo banding ngan al unta. 

Mula-mula Mr Frank ni cite cane dia start buat bisnes ni..dari bape eko jadi bepuluh dan beratus eko.  Susah jugak nak bela haiwan ni..dlm mase 15 tahun dia dah ade dlm 100 eko alpacas.  Dia export ke luar negara jugak...bapak mahai kut haiwan nih..bukan ala2 rege lembu ke kobau ke kamben ke..memang rege bleh cecah puluh ribu kalo baka baik punye.


Kata dia lagi nak raise Alpacas ni susah mcm biri2 susah sbb alpacas pregnant 1 baby 11 bulan...tu dia lamanye...so kiranye dlm satu tahun tu satu je babynye..

Dlm byk2 alpacas ni ade seko tu kira 'Hero' paling ensem la kalo ikut kategori alpacas.  Nama beliau adalah 'Rising Son' selalu menang award..so Winner la dlm segala kategori alpacas..salah satu ciri2 nak jadi winner adalah tgk thickness of bulu dia..lagi tebal lagi bagus..








ha ngko tgk!! byk dok pingat kehormat dia??? pingat mr world dia? perghh..
Macam2 la Mr Frank bagitau..siap jamu kami biskut sedap handmade wife dia..seyes sedap gilos..memandangkan hanya kami ber4 je so mmg leisure2 je..amik gambo bagai nak rak..ngahahhaa

Bulu alpacas ni mcm bulu biri2 gak bleh buat baju or winter cloth semua sbb kalo ikut kate dia bulu alpacas lagi high quality compare bulu biri2.  





Alpacas ni pun kalo dok dekat2 mmg xde bau.  So dia ckp sgt elok buat muffler. 



Tibe masa kami di lepaskan dlm kandang alpacas..huhuhu...takut jugak asalnye sbb mereka2 ni mesra alam skit..dtg dekat2 aku lak yg lari..ngahahhaa..takut gak kang di kokaknye aku naye..ngahahha







Posing ngan Hero Alpacas..Rising son!!! mmg pandai posing dak nih..



Jantan rebutan yg terhangat di pasaran!! (joget ala KRU ye)..shenyummmm je dia 




ni semua baby lagi..comel yg hamat pastu pandai posing lak tu.




Mr Frank kata mereka2 ni x leh di terjah or di tarik2 nnti deme marah.  Kalo deme marah deme akan 'spit' kat korang.. tuih!tuih!tuih!! ayakkkkkk..tapi lain kes lak aku..ni dia nak cium aku bukan nak ludah..ahahahah




so far kami idok le kene tuih! tuih! ngan dorang...mungkin deme sayang kat kami yg sopan santun nih..ngaahahahha...

da mcm alpacas Kpop plak aku nengok ngko nih..






We had a lovely tour and a very friendly host..lastly before kami balik, kami shopping jap kat small shop dia.  Hand made dari dia and his wife..cantik wehhh
tapi rege dia bleh bepinau tgk..




sbbkan tanak nyesal nnti kalo x beli makanye aku beli jugak hand warmer $35 and mufler $85

mahal tapi worth the experience..dekat 400 jugak aku spend sini.  Dia ckp akan ade online shop pasni..bile aku cek kat web ha'ah mmg dah ade..so bleh la shop2 ye..

This tour is very recommeded kalo ade yg nak try ye. Actually ade je tmpt lain nak gi tgk benda ni selain dari kat sini..tapi sbb aku nak gi area Akaroa makanye aku book kat sini je.  And Akaroa not bad scenery dia tak mengecewakan sbb cantik jugak..




Abis trip kami, trus gi ke town utk ke Jucy Rental untuk pulangkan balik campervan yg byk berjasa tuh..tak byk cekadak pun dorang cek, just cek minyak penuh ke dok tu je..setel semua so kami mintak tolong dorang anto kami ke  balik ke Airport Gateway Motor Lodge.