Monday, September 5, 2016

Berjimba-jimba di South Island New Zealand - Part 10

Nah lagi..

Day 9 - 25 Oct 2014 (Saturday)

Wanaka to Makarora



Bukak je bijik mata dpt tgk view cam gini..perghhh memang xmo balik dah..haha



Meh cite skit inside Wanaka Lakeview Holiday Park ( nak booking bleh go to website dia ye)



Toilet and shower dia bersih and separate tak share.  Parking pun ok spacious cuma sbb kawasan tu cam ramai yg dtg so kiri kanan mmg ade org.  Utk access masuk dlm powersite nih kene ade access card ye.  Bile nak check out pepagi buta just drop card tu dekat bos yg disediakan tepi pagar palang nak kuar. Senang kan? Tim masak ape yg patut pagi tu, mkn smbil nengok view..pas kenyang kami continue jalan-jalan lagi. Power site kat sini is recommendable ye ( rasenye semua pun ok tmptnye hehe) 

Dari Wanaka kami menuju ke Makarora, kene gerak laju skit sbb ade satu road yg kami nak lalu tu tutup kul 6.30pm katanye.  Tak hingat lak aku ape nama road tuh..puhuhu..sepanjang jalan tu ada banyak konvoi moto2 beso..best kuttt...


Antara tmpt yg kami sempat singgah is kat Lake Hawea. Cantik sangat, tapi compare Lake Wanaka depan holiday park tu, situ lagi lawa kut.  Nah share skit..




Kalo gamak minyak da nak kontang better gi isi, area Makarora ade petrol pam, again harga dia berbeza di setiap town..pasrah je le..



Jalan lagi, melalui Cameron Flat, kut sape nak camping or picnic leh stop sini. Kami continue sbb x mo buang masa nnti x sempat nak catch up tmpt lain.  Next tmpt nak tuju is Blue Pool..nak nengok tarap mane kebiruan ayor nye tu, adekah sampai biru bijik mata nengoknye..mari kita jenguk...

x susah nak cari tmpt attraction kat sini sbb semua signboardnye kat tepi main road.  Cuma nak menuju ke tmpt lokasi nye tu yg kadang2 kene masuk utan, bejalan beminit2..hehe..so kalo pompuan pegi adalah tidak digalakkan pegi sorang sbb tmpt2 ni semua kene jalan masuk utan bagai..sekian..






Doh sampa signbod ni kome jalan le kedalam ikut jalan yg disediakan, tak ade org guide nak bawak kome ke dalam ye, pepandai le kome.  



Nun ha, masuk lam utan tu ikut je jalannye toksah nak memandai pi redoh merata alam

Jalan je le slagi x jumpe sungei biru tu jangan kome berenti ye. Nnti kome akan jumpe jembatan ni make btui le jalan kome tu.



Ha biru tak nampok ayo tu?? 



kalo ikut bijik mata aku nih, idok le biru mane pun biase2 je.  Jadi le janji dpt nengok ye..kekami ni pun gi le posing ala mak jemah kat situ.  Xde org pun situ, time nak balik baru tetembung ngan kapel mat saleh. X lama pun kami kat sini, jap ja..posing mosing pastu blah.  Free je ye masuk sini.  Actually kalo jalan lagi ade satu lagi jembatan tapi malas lak kami nak pi.  Hat sini cukup le yong..

kami pun gerak to next destination.  Masa melalui Haast Pass delay sat sbb ade construction. Lama gak lah actually stranded situ, baru la nampak kete banyak kalo tak mmg sebiji kete pun x nmpk.  


Sesambil tu molot sorang2 x abis abis menyumbat sejenis keropok yg gaban sedap ni..nnti try le yek, kopok vege je ha..



on de way dri haast pass tak ada yg menarik sgt view slain nengok padang yg penuh ngan kamben2..rimaih pulok bijik mate aku asyik nampok natang kamben tu je..bile dekat kemain ngaloh watson nyambek lagi kalo tak memang tegedik gedik je deme dok tepi jalan tu..geram lok aku nengoknye..

utk tak nak melambatkan masa kami pecut skit ke next tmpt..nak tuju Fox Glacier...ape ade sane weh?? ate ade glacier le..ketui ais tu ha..

On de way ke sana  ari dah ujan rintik..adessss kompom le x leh nak pi sape lak nak redah ujan nengok glacier..ishh..



Makanye kami truskan lagi jalan ke depan nmpk lak signbod Franz Josef glacier..


nak tuju tmpt dia ingat senang le rupenye jenuh jugak nak masuk ke dlm bagai dgn campervan yg gabak tu, jalan lak kecik mmg seyes jalan tu cam alahai kecik nye mula riso gak takut campervan x leh lalu situ tapi kami redah je..lantok le..nama lagi tourist..hahahha..kome nengok le GPS kami ni dah beregam bagai sbbnye charger dia x mo nak cas selagi tak gam cam tu..haru btui..riso pun ade takut gelong benda alah ni dok tala ke tempat lain


mase tu ujan dah nak seroyat kate org perak, renyai2 so keme pun decide nak gi le jugek kang nyesal x pi. 

Folow punye folow akhirnye sampa le jugek kami.  Fuh legaaaa..


Macam biase nak pi ke lokasi nye kene le menapak.  Tgk kat map tu katanye kene bejalan kaki  1 jam 30 min...humooookkkkk tumpo komeee!!! gigil lutut..akakak..

Jalan le jugek...kapel kat depan ni sekerat jalan je dorang pastu x larat dah..


Dah le dari entrance masuk tu kene jalan kaki jauh gak, da smpi area2 situ kene lagi jalan sejam...huhuhuhuhu....depends kat kome kalo nak jalan dekat ngan glacier kalo tanak dari jauh pun dah bleh nampak ni ha..


tapi sbb kekami ni rajin beno nak bejalan, makanye kami truskan le jugak.. rasenye ade la dlm 30minit gak nak smpi ke area yg sebetul betulnye kene menapak..huhu


time tu dah petang aku da riso sbb takmo smpi lambat ke power site...oooo nak kabo, jalan raya kat sana tu tak ade lampu jalan langsung so bahaya sbb byk menatang musang tu bekeliaran, aku tgk banyak je jenazah musang tu betabur atas jalan kene langgo dek org ...uhuhu..jadi avoid drive time malam kalo ladies driver ye kalo laki xpo la kut..

ok cite pasal track nak ke glacier tu view cantik...wpun cuaca sejuk sbb baru pas ujan tapi bile dah sejam bejalan badan pun dah hangat pijo le tinggal tak bepeluh je sbb sejuk kan..hehe..cantik kut view dia cam lam cite hobbit lak aku rase..Meh tgk gambo ye..

tu ha ko nmpk kat ujung tu..nak smpi sinun adalah selama satu jam...hadoiii mereput aku kat situ..



si tim ngan rina xde byk songeh trus jalan tinggalkan aku ngan cekda tekulat kulat kat blakang..aku memula hesitate gak nak pi cam nak tunggu situ tapi bile fikir da smpi sejauh ni baik la aku pi dari nyesal tak pi makan menapak la smpi sinun..




batu kat sini unik2 je nak bwk balik x berani kang 'benda' lain plak ikut..kohkohkohkoh..



jalan punye jalan punye jalan smpi nak tesembul tempurung lutut smpi jugak le ke kawasan terdekat dgn glacier tu..takat tu je la mampu pi..


kalo nak naik atas kat glacier tu kene upah profesional hiker tuk bwk..x kose aku..sini cukup tu pun da nak tekehel..da posing bagai..satu hal plak nak patah blik ke van.. T_____T   tapi pape pun aku puas ati hehee


Semua da posing gaban, maka aku soh le deme2 begerak balik..lam kul 6pm kami gerak ke Hokitika, our next stop for power site..ambik masa 2 jam gitu smpi jam 8.30mlm sepanjang jalan mmg gelap giler la..pastu kete kami je merempit atas tu..ingat2 balik cam seram gak la kalo pape hal kete tu..tapi alhamdulilah kami sampai ke destinasi tanpa ada masalah..

next sambungan...

Tuesday, April 19, 2016

Berjimba-jimba di South Island New Zealand - Part 9

Assalamualaikum!!

xyah nak intro bagai, meh sambung ja..dah dua taun weii cite ni tesimpan lam draft aku...meh klik publish..akakakka...

Day 8 - 24 Oct 2014 (Friday)

Arini buat ape je? Kat Queenstown dah ni.  Gi intai pantry kat Holiday Park ni..

besoo.. Bekfast jap ala kadar makan daging kebab smlm pastu tim gi goreng kentang..theheh..bravo Cik Chef.. facilities kat sini bersih and agak byk sbbnye ramai kan kat situ..dapo nak msk pun byk situ so bleh la kalo nak masak ke hape ke..org pagi tu ramai gak..so mkn2 trus blah..oo kat situ gak ade PC kalo nak surf internet and opkos ade chargesnye ye.




Arini activity agak byk and time sgt limited so kene gerak pantas.  One thing about pekan kecik ni kalo naik motorhome yg gabak tu amat la susahnye nak parking..sib baik kami bwk campervan cenonit so bleh la selit kat paking biasa2. Utk parking aku tak reti nak advice macam mane. Korang perati je la ade sign board P kat situ ade tunjuk bleh park bape lama je..kalo lebih kene saman.  So far alhamdulilah kami xde masalah about parking sbb park di tempat yg betui gamaknye.  

Pepagi buta kami dah gi ke Queenstown Skyline arini ada aktiviti kat situ.  Dari powersite ke sini x jauh.  Ada la dlm 10 minit kut. Jalan kaki pun buleh kalo gamak nak try..hehehe.

Parking agak limited kat area ni so pandai-pandai la cari parking yek..ke aku yg x nmpk parking area kat mane??? hehehe..


Tuk naik cable car ni kene beli tiket. Aku book siap2 tiket kat bookme senang xyah nak sibuk2 fikir tiket ade ke idok. . 




Senang byk kalo beli online siap ade promo, rajin2kan diri ye. Tiket inclusive of naik cable car and LUGE. Ape natangnye benda LUGE tuh??  sila google..thehehe.

Meh taruk gambo skit keadaan kat sinun.
Nak main luge kene naik cable car yg tegantung tuh sbb dia kat tmpt lain atas skit. 





best weh naik cabel tegantung kaki tuh..best gilos..hehe..

Da smpi atas bleh nmpk la track Luge yg berselirat tuh.  Tapikan agak seram gak la nengoknye, cane kalo tebabas ke tepelanting ke dri track tu? erkkk...



ni ha rupe benda alah tuh..reti ke aku nak naik benda nih? Muat ke gamaknye? Slim je rope tmpt duduknye..ngahahha..


Sblm naik tangan ke cop dulu tanda ade tiket nak ride..hem..bole la..main cop2 lak.


Nanti kat situ akan ade org ajo cane nak main benda tu.  Utuk beginner cam aku ni ade lah lebih afdal amik route 1st time rider kalo tanak tebabas cium dinding track tuh.  


Masa 1st time bwk luge tu aku rase cam kura-kura dok tengah merangkak..jap2 tekan brek jap2 tekan brek..stress cekda kene tunggu aku kat depan..ngahahhaa..weii laju kut...dah rase naik beskal turun bukit..bapak laju..dgn brek dia yg aku x reti nak tekan cane sbb kat handle pemegang...akakakak..lawak2....byk kali kut aku tebabas..lagi lawak sbb kompom ramai yg nampak aku tehegeh2 kat situ..kalo ikut speed kete aku rase aku bwk 10km/h...akakakaka..conclusionnye aku tobat xmo naik..skali ja aku naik.a.kakaka...Ooo..tiket yg aku beli tu tak silap bleh naik luge tu sampai 8 kali so aku x mo naik dah aku tunggu ja kat bwh.  Da la sejup gaban naik beku tangan aku.  Tapi si Tim ngan Rina gigih naik byk kali ..muke x bleh blah je cam kanak2 ribena..ngahaha..

muke heksaited rina..


Sementara nunggu yg lain abis main tu aku ngan cek da dok snap2 sekeliling. Cantik gilos view dri sni, bleh nmpk rumah yg rege juta2 tu.  Situ gak bleh nmpk org buat bungy jumping.






Cantik dok? Syukur pada Allah SWT yg menciptakan semua yg indah nih..

kasik panoramic view skit..


Smbil tgk view menarik bleh gak buat lompatan maut kat sini ye...area yg sama nak naik luge.




Rege x pasti, check la website dia and byk je diskon kalo rajin cek ye.

Ronda2 situ nak cari survenir 

cantik frame ni, buat dari biji kacang rasenye..
jalan2 lagi tejumpe mesin nih..meh kita tengok ape benda yg kuar.



Taruk 2$ kuar le duit nih..ok le bleh jadi serbenir jugak nih..


K da abis main semua kami turun blk..misi mencari kedai serbenir. Nak cari kedai glemer yg kate deme muroh tuh, pusing2 jumpe jugek DF Sourvenir ni.  
Nak senang cari Starbuck dia kat lorong tu gak..



Basically barang kat sini in term of t-shirt agak out dated and tak cantik tapi murah.  Gitu la..kalo nak keychain ke ok la sini kut..kami x beli byk pun just share skit sorang sbb pricey gak harga dia.
Sebelah kedai ni ade kedai kebab halal nih..Turkish kebab..



X beli pun sbb cam malas lak..so truskan ke hulu hilir mencari mane ade kedai2 yg bleh di masuk tapi tu lah tak byk pun kedai2 menarik..just pusing2 pastu
cari kat mane ade fish n chip yg katanye famous beno tuh. Disebabkan malas nak cari jauh2 maka kami pun stop kat stall tepi deck kapal tu sbb situ je cam betenang kan...

akibat ketamakan melampau..kami order satu sorang..bile smpi..hambik ko..muntah ijo makan nye sbb byk..uhu...ketamakan..




ni bajet  bleh abiskan tapinye mmg bazir la sbb boleh share be2 je ni satu plate
Dah makan kenyang, dah tgk view, dah sopping...so masanye tuk say good bye kat Queenstown..honestly sini  sgt byk tmpt2 yg nka pegi main outdoor so sape yg suka sukan2 extreme tu semua boleh la stay 2 or 3 hari ye.

Kami packing and truskan perjalanan dengan menaiki van hijo kami tuh..ntah nape aku rase van kami yg paling striking skali compare campervan org lain..ngahhaa.

Macam biase akan melalui kaw. bukit bukau yg hijau + kamben yg begelimpang..

Melalui Arrowtown..


Now..now..kami nak melalui jalan yg katanye antara yg bahaya sbb besimpang siur...vavavaavva...debor2 jugak niih....x silap aku time ni Tim yg bwk so agak confident skit la kalo mek ni bwkk..akakka....maka bile nmpk je signbod ni dah agak seram gak le..ekeke..



Kami lalu Crown Range Road..yg belengko lengko tuh..salah satu laluan utk scenic view. Kalo korang perati kat sini byk signbod yg akan bagi laluan scenic view kalo kene pada musim nye mmg vogidevas le scenery nye ye..

Ada kejadian skit masa nak lalu jalan bengkang bengkok ni, kete kami bau hangit..halamak!!! semua pun da gabra je, mgkn sbb jalan dia mendaki bukit so enjin telebih panas gamaknye so kami decide tuk stop kejap pas jumpe cam ade tmpt tuk berenti.  Pastu ramai lak yg benti nyibuk jugak kat situ..

Nah! tu la jalan nye..



nmpk cam ularkan..huhu..selekoh tajam weii, kalo mat rempit pun mesti nangis kut kalo lalu kat situ.


Smbil2 kasi kete cool down tgk la view yg subhanaAllah sgt cantik.  Kat sini kan mmg aku rase mulut sorang2 tak penah nye tak tenganga tgk keindahan ciptaan Allah ni.

dah betenang semua kami truskan jalan tuju ke destinasi ditemani kamben2 dan awan biru sepanjang jalan.



Destinasi yg kami nak tuju adalah Wanaka.




Macam biase, park kat powersite.  



All facilities yg ada kat situ boleh pakai mcm pantry, toilet and laundry.  



Banyak kete kat sini tapi orgnye tak nmpk pun.  Semua da betenang lam campervan masing2 kut.  



Amazing view dari arah kami paking van tuh,..cantikkan..



Dah betenang kami pun relax2, master chef be2 fikirkan ape nak makan malam tuh.  Aku ngan cekda dok punggah barang and siapkan tmpt nak tido..kalo la hari2 mkn ngadap view cam ni awet muda la kami..ngahhaha..

Nexttttttt....