Wednesday, March 15, 2017

Cite taun 2016 - Trippin bajet to Korea with partner baru


KUL-SEOUL-KUL

31 DEC 2015 - 4 JAN 2016

Kali ke bape dah ni wehh ke koya??
aku rase kali ke 18 gamaknye..lost count plak aku..
saje je nak hangkut en somi pegi kunun2 cam nak kasi dia rase cane keadaan di so called 'kampung halaman' thehehe..

nothing much to do sbb ape en somi layan koya 'nan hado' je..adesssssss...
En somi x bape 'into' nak hadap kampung halaman I, tak reti nak menghayati katanya... T____T...krik..krik..krik..

xpo la janji aku balik kmpg akakkaa..
sbb time tu cuaca sejup so xde la pi mane sgt just show him around...
Bajet nak tgk snow, tapi nan hado jugak sekupang snow pun xdok..

mcm biase tmpt aku akan stay is dekat Big Bang guest house je xde nye nak dok hotel memahal bazir2...tapi selesa tu yg penting..




Nampak tak nampak tak?? aku customer tetap kat situ dari taun bape lagi tah...heheh...bukti ade lagi ni ha..

Sape nak book bleh google kat website dia atau korang cari le memane entry yg aku taruk lam ni cite pasal guest house tu..ingat ‘usaha membawa berkat’ sila jangan berat tangan

Ape je aku buat kat sana? (sambil godek2 gambo lam henpon sbb dah x ingat..ngahah)


-   Gi bawak En Somi ke masjid Itaewon nak jenguk2 situ. Makan le seround dekat Muree Restauran, lepas geram makan bibimbap.  Bawak jenjalan ke Namsangol Hanok Village sbb free.  Memula nak bwk ke Gyeongbokgung Palace tapi sbb En Somi tanye nak tengok ape je situ? Trus x jadi bawak sbbnye kang pusing2 xde benda nak tgk trus blur plak dia..so pegi yg free supaya tak rugi duit..akakakka..krik.krik..krik.. 

    Reronda Dongdaemun, tejumpa lak LED rose nih..aritu nak pi yg kat Dongdaemun design plaza tu x sempat lak so ni nmpk tepi jalan x silap dekat depan Migliore rasenye..jadi la tengok2 je..



Next day, bawak gi Myeongdong ronda-ronda, tapi keluar je en somi dari stesen subway tu trus dia ckp ‘Kita nak cari apa kat sini? HUH!! 
    Dia ckp crowded sgt org malas la nak pegi..hukalahhh…tapi mmg ramai pun la kan pagi tu sbb weekend kan..bepusu pusu org..maka cancel la nak pi sana, ronda-ronda dlm subway je gi intai ajushi kedai CD, x de lak dia aritu.  Pastu aku decide nak bwk so aku decide bwk dia jalan kaki ke Namdaemun.
-   
    Gi Namdaemun, saje ronda2 tgk org ramai jugak, skali lagi En Somi x bape suka sbb dia kata sesak sgt tmptnye..hurmm..ok xpe bwk dia gi makan kebab tepi jalan kat situ..pedas katanya…ayoyoyoyo ngahaha


-   Tau tak tempat paling paling paling dia suka kat mana??DAISO..krik..krik..krik..



     Gigih la kan gi pilih barang ber jam lamanye..


Jenuh la aku pi google cane nak gi Daiso memandangkan idok skali pun aku terfikir nak pi Daiso kat koya ni..ngahahhaha…cari punye cari, jumpe la satu Daiso yg agak besar dan x ramai org.  Subway Line 1, turun kat station nih..




 Keluar je dah nmpk dah Daiso nih..ooo Daiso situ tulis lam hangul ye so sila perati betui2.  Murah la compare kat Malaysia bila convert 1000 yen tu.  Tapi ade gak yg rege lebih 1000 yen ye sila check tanda harga dulu ye. Kat sini je En Somi spend RM 300...krik.krik.krik lagi




-   Macam biasa kalo gi mane2 benda berwajib aku book adalah pocket wifi..malas la nak pakai simcard2 ke hape ke..leceh nak kene tuko2 simcard…so play safe pakai je wifi , contact ke hape ke guna watsapp selesai.  Type je pocket wifi korea keluo le macam2 keluaran tinggal ko nak click and book je.

So kami spend masa kat sana santai2 je smbil cuci mata.  Makan-makan, tapi x dpt le nak rase mkn kat restoran seafood ke ape ke sbb En Somi x mau, disangsi ke halalan nye katanye..hukkk...baiklah...sy yg menurut perintah..makan je la yg mmg tepampang tulis halal tu ye..dia teringin lak makan pizza, sib baik ade yg halal.



Nothing much to say sbb baru nak kenal mcm mane en Hubby kalo travel dgn dia hehehe..so far ok je la not expect much.  Mcm aku jenis yg suka explore habis habisan tempat tu sbb dulu conceptnye bukan tiap2 hari nak dtgkan so kene explore btui2 tempat tu tapi bekonsepkan bajet dicatu hahaha..tapi dgn en somi ni dia x kisah janji selesa bayo lebih pun x pe..maka tamatlah riwayat travel ala2 bajet aku ye..thehehehe…

Dulu sorang skang berdua travel..Alhamdulilah atas kurniaan mu seorang peneman ke akhir hayat Ya Allah..



doakan kami bahagia hingga ke Jannah ye..amiinn..