Monday, September 5, 2016

Berjimba-jimba di South Island New Zealand - Part 10

Nah lagi..

Day 9 - 25 Oct 2014 (Saturday)

Wanaka to Makarora



Bukak je bijik mata dpt tgk view cam gini..perghhh memang xmo balik dah..haha



Meh cite skit inside Wanaka Lakeview Holiday Park ( nak booking bleh go to website dia ye)



Toilet and shower dia bersih and separate tak share.  Parking pun ok spacious cuma sbb kawasan tu cam ramai yg dtg so kiri kanan mmg ade org.  Utk access masuk dlm powersite nih kene ade access card ye.  Bile nak check out pepagi buta just drop card tu dekat bos yg disediakan tepi pagar palang nak kuar. Senang kan? Tim masak ape yg patut pagi tu, mkn smbil nengok view..pas kenyang kami continue jalan-jalan lagi. Power site kat sini is recommendable ye ( rasenye semua pun ok tmptnye hehe) 

Dari Wanaka kami menuju ke Makarora, kene gerak laju skit sbb ade satu road yg kami nak lalu tu tutup kul 6.30pm katanye.  Tak hingat lak aku ape nama road tuh..puhuhu..sepanjang jalan tu ada banyak konvoi moto2 beso..best kuttt...


Antara tmpt yg kami sempat singgah is kat Lake Hawea. Cantik sangat, tapi compare Lake Wanaka depan holiday park tu, situ lagi lawa kut.  Nah share skit..




Kalo gamak minyak da nak kontang better gi isi, area Makarora ade petrol pam, again harga dia berbeza di setiap town..pasrah je le..



Jalan lagi, melalui Cameron Flat, kut sape nak camping or picnic leh stop sini. Kami continue sbb x mo buang masa nnti x sempat nak catch up tmpt lain.  Next tmpt nak tuju is Blue Pool..nak nengok tarap mane kebiruan ayor nye tu, adekah sampai biru bijik mata nengoknye..mari kita jenguk...

x susah nak cari tmpt attraction kat sini sbb semua signboardnye kat tepi main road.  Cuma nak menuju ke tmpt lokasi nye tu yg kadang2 kene masuk utan, bejalan beminit2..hehe..so kalo pompuan pegi adalah tidak digalakkan pegi sorang sbb tmpt2 ni semua kene jalan masuk utan bagai..sekian..






Doh sampa signbod ni kome jalan le kedalam ikut jalan yg disediakan, tak ade org guide nak bawak kome ke dalam ye, pepandai le kome.  



Nun ha, masuk lam utan tu ikut je jalannye toksah nak memandai pi redoh merata alam

Jalan je le slagi x jumpe sungei biru tu jangan kome berenti ye. Nnti kome akan jumpe jembatan ni make btui le jalan kome tu.



Ha biru tak nampok ayo tu?? 



kalo ikut bijik mata aku nih, idok le biru mane pun biase2 je.  Jadi le janji dpt nengok ye..kekami ni pun gi le posing ala mak jemah kat situ.  Xde org pun situ, time nak balik baru tetembung ngan kapel mat saleh. X lama pun kami kat sini, jap ja..posing mosing pastu blah.  Free je ye masuk sini.  Actually kalo jalan lagi ade satu lagi jembatan tapi malas lak kami nak pi.  Hat sini cukup le yong..

kami pun gerak to next destination.  Masa melalui Haast Pass delay sat sbb ade construction. Lama gak lah actually stranded situ, baru la nampak kete banyak kalo tak mmg sebiji kete pun x nmpk.  


Sesambil tu molot sorang2 x abis abis menyumbat sejenis keropok yg gaban sedap ni..nnti try le yek, kopok vege je ha..



on de way dri haast pass tak ada yg menarik sgt view slain nengok padang yg penuh ngan kamben2..rimaih pulok bijik mate aku asyik nampok natang kamben tu je..bile dekat kemain ngaloh watson nyambek lagi kalo tak memang tegedik gedik je deme dok tepi jalan tu..geram lok aku nengoknye..

utk tak nak melambatkan masa kami pecut skit ke next tmpt..nak tuju Fox Glacier...ape ade sane weh?? ate ade glacier le..ketui ais tu ha..

On de way ke sana  ari dah ujan rintik..adessss kompom le x leh nak pi sape lak nak redah ujan nengok glacier..ishh..



Makanye kami truskan lagi jalan ke depan nmpk lak signbod Franz Josef glacier..


nak tuju tmpt dia ingat senang le rupenye jenuh jugak nak masuk ke dlm bagai dgn campervan yg gabak tu, jalan lak kecik mmg seyes jalan tu cam alahai kecik nye mula riso gak takut campervan x leh lalu situ tapi kami redah je..lantok le..nama lagi tourist..hahahha..kome nengok le GPS kami ni dah beregam bagai sbbnye charger dia x mo nak cas selagi tak gam cam tu..haru btui..riso pun ade takut gelong benda alah ni dok tala ke tempat lain


mase tu ujan dah nak seroyat kate org perak, renyai2 so keme pun decide nak gi le jugek kang nyesal x pi. 

Folow punye folow akhirnye sampa le jugek kami.  Fuh legaaaa..


Macam biase nak pi ke lokasi nye kene le menapak.  Tgk kat map tu katanye kene bejalan kaki  1 jam 30 min...humooookkkkk tumpo komeee!!! gigil lutut..akakak..

Jalan le jugek...kapel kat depan ni sekerat jalan je dorang pastu x larat dah..


Dah le dari entrance masuk tu kene jalan kaki jauh gak, da smpi area2 situ kene lagi jalan sejam...huhuhuhuhu....depends kat kome kalo nak jalan dekat ngan glacier kalo tanak dari jauh pun dah bleh nampak ni ha..


tapi sbb kekami ni rajin beno nak bejalan, makanye kami truskan le jugak.. rasenye ade la dlm 30minit gak nak smpi ke area yg sebetul betulnye kene menapak..huhu


time tu dah petang aku da riso sbb takmo smpi lambat ke power site...oooo nak kabo, jalan raya kat sana tu tak ade lampu jalan langsung so bahaya sbb byk menatang musang tu bekeliaran, aku tgk banyak je jenazah musang tu betabur atas jalan kene langgo dek org ...uhuhu..jadi avoid drive time malam kalo ladies driver ye kalo laki xpo la kut..

ok cite pasal track nak ke glacier tu view cantik...wpun cuaca sejuk sbb baru pas ujan tapi bile dah sejam bejalan badan pun dah hangat pijo le tinggal tak bepeluh je sbb sejuk kan..hehe..cantik kut view dia cam lam cite hobbit lak aku rase..Meh tgk gambo ye..

tu ha ko nmpk kat ujung tu..nak smpi sinun adalah selama satu jam...hadoiii mereput aku kat situ..



si tim ngan rina xde byk songeh trus jalan tinggalkan aku ngan cekda tekulat kulat kat blakang..aku memula hesitate gak nak pi cam nak tunggu situ tapi bile fikir da smpi sejauh ni baik la aku pi dari nyesal tak pi makan menapak la smpi sinun..




batu kat sini unik2 je nak bwk balik x berani kang 'benda' lain plak ikut..kohkohkohkoh..



jalan punye jalan punye jalan smpi nak tesembul tempurung lutut smpi jugak le ke kawasan terdekat dgn glacier tu..takat tu je la mampu pi..


kalo nak naik atas kat glacier tu kene upah profesional hiker tuk bwk..x kose aku..sini cukup tu pun da nak tekehel..da posing bagai..satu hal plak nak patah blik ke van.. T_____T   tapi pape pun aku puas ati hehee


Semua da posing gaban, maka aku soh le deme2 begerak balik..lam kul 6pm kami gerak ke Hokitika, our next stop for power site..ambik masa 2 jam gitu smpi jam 8.30mlm sepanjang jalan mmg gelap giler la..pastu kete kami je merempit atas tu..ingat2 balik cam seram gak la kalo pape hal kete tu..tapi alhamdulilah kami sampai ke destinasi tanpa ada masalah..

next sambungan...