Thursday, November 27, 2014

Berjimba-jimba di South Island New Zealand - Part 4

Day 3 - 19 Oct 2014 (Sunday)

Christchurch - Hornby - Rolleston -Burnham - Rakaia -Ashburton - Geraldine - Fairlie - Lake Tekapo

Dahh ari ke 3 kita ye..
k continue..

ALERT****
akan ade banyak gambar kat entry ni so expect some delay in loading kalo internet anda sgt sendu..kalo Unifi mungkin bedesup so sila tukar ke Unifi.. iklan jap..hehe


Pagi2 kami dah gerak dr powersite, rase dlm jam 6.30am.  Time kuar tu xdok sape pun yg gerak lagi, kami je dok huru hara kemas van, mandi and light breakfast pagi tuh.  Sbb dok kat powersite so xde la nak kene drop kunci ke hape je, start engine kete and blah.  Sempat jenguk email jap kut2 le ade reply dr tour ..nan hado je~~ kat living hall tuh ade lak org tido..ehh?? dorang x book bilik ke?? bleh lak main tido2 kat situ..thehee..ke owner ke aku tak tau lah..

Pagi tu cuaca suram je bajet2 cam nak ujan..adess!! macam ada harapan je ujan satu ari.


Destinasi pertama kami hari tu is nak pegi Rakaia Gorge Pegi la tetanye Incik Google ape ade situ yek! asalnye xde plan nak pi situ but last minit add on nak merasa naik Jetboat Tour Rakaia Gorge.  Kat sini antara yg termurah compare dekat Queenstown.  Bleh cekidaut kat Bookme kalo nak beli ye. Aku try to goggle ape je ade kat situ...Ooo cantik je nmpk Rakaia River dr gambo nih..



(picture from Google)
besimpang siur aku tgk, cane gamaknye kalo naik jetbot kat situ..uhuuu heksaited haku!..and Yes, walaupun aku kata kat sini pakej jetboat yg termurah still harganye mencengkam kalbu dan purse anda.  Zassss je la kad tu ye sambil pejam mato T^T.

Nak gi sana, kami melalui Hornby





kecik je pekan  tuh tepi jalan je ha.  Oh ye..pekan2 kecik dia kebanyakannya kat tepi jalan je so xyah nak masuk simpang2 mane2 pun just pass by je dah bleh nmpk semua kampung2 kat lam map ye.

Sepanjang jalan tuh, tak renti2 mulut sensorang dok wuuuuuuuuu!! weeeeee!!!!!homaii!!!!!! lawanye! pokok tepi jalan pun bleh peghok tengok..hehe..



macam2 irama kuar..thehe..kejakunan melanda jap.  Penuh kemera aku gambo jalan2 raye yg tah hape2 puhuhuhu..


aku sangat DENGKI dengan keindahan kat sana, mmg relax giler dok situ. Hijau je pemandangan tompok2 dengan kamben yg ade kat segenap ceruk. 






Picture might cheated sometimes with few editing but trust me bile dah jejak kaki kat sana it's worth every RM you spend kat 'middle earth' nih.  Patut la Peter Jackson sanggup bawak beribu org tuk shooting kat tmpt nih..mmg heaven sgt.




Lebih kurang sejam perjalanan ke Rakaia, kami dah start nampak signbod nak ke DiscoveryJet, tour jetbot tu lah.  






Tempat dia btui2 kat sebelah Rakaia Gorge Bridge so bleh la set GPS ke sana ye.


Kami smpi 30minit awal, tour start kul 10:00 pagi.  Tapi ade benda memusykilkan aku.  Pusing punye pusing kat kaunter ni xdok manusia pun? tapi nearby situ ade satu kete cuma xdok manusia sekupang pun???? Dah pegi ke gamaknye? 




Hadoii...dah hello! hello! dekat nak 40kali makanye aku n geng pun gi la ronda2 situ sbb ade tampal notis kat situ katanye kalo xde org kat kaunter, gi la cari dorang kat tmpt nak naik bot tuh..problem lagi sbb kat mane nak naik botnye??? ahhh lantak la pusing je la. 


But aku dah rase cam x bape sedap ati je dr awal2 lagi... Aku n tim gi pusing2 area tuh tuk cari kut ade sape2 ke but nan hado lagi! xde sorang pun manusia kat situ. Makin menguatkan instinct aku bile dah kul 10:00am tepat still xde sape2 pun menjengulkan diri kat situ.  


Last2 aku baru teringat handphone aku tuh dah roaming sebenonye.  Dengan pasrah aku dial le no kat kaunter tuh and walaaa..ade org jawab.  Tapi jawapannye sangat le mengecewakan.  Rupanye dorang cancel tour hari tu sbb katanye air pasang so x bleh nak naik jet boat because semalamnye ujan lebat. 


Ooo naik jetboat ni air kene cetek2 sbb dia akan buat ala2 stunt action movie kat situ..meh share skit video dr Youtube pasal jetbot nih ye..




Uuhuk!! remuk jantung paru2 semua bile dia cakap cancel and nak tukar esoknye tapi kami x bleh nak proceed sbb esok dah gerak ke tmpt lain...adesssss~~~ tinggal mimpi je le nak naik. Aku mention aku dah anto email sehari sebelum tapi xdok reply, and org tu ckp normally dorang akan check next day pagi so maybe termiss email aku so dia apologies.  Baik orgnye!! theheh...and lagi best bile dia ckp dia akan full refund duit kami on 20/10 nnti and YES.. i received my money back! yeay!!


* Moral of the story : kalo dah katanye soh confirm 1 or 2 days before sila pastikan ikut arahan kalo tanak makan ati cam kes aku..sila wat reminder tuk follow up dengan dorang..MAKE PHONE CALL...lagi senang..

Ok la, pose ala kadar kat situ sbb tak menarik sangat aku rase...ke sebab frustrated theheh. Meh tengok..







Merenung dari kejauhan je le..uhukkk..




than kami pun gerak la dengan hati yg hiba..cewahh drama sgt kan! sesambil tu memikiokan ade ke gamaknye lelebih duit kalo nak pi naik jetbot kat Queenstown? thehehe.

Next, kami gerak ke Ashburton.  Tak jauh dri situ pun lam 1/2 jam smpi kut.  





Kecik je tempat ni.  So kami melilau tuk cari Ashburton Domain Garden tuk lunch katanye. Pusing punye pusing, Eh! bior beno? Kecik je tamannye. Hingatkan kalo 'Garden' tu cam beso and boleh picnic2 bagai tapi rerasenye kalo takat nak jogging tu bleh le gamaknye..



so kami just lepak lam 10 minit je and blah.. kalo nak relax2 smbil bace buku and nonton itik2 berenang bleh la sini ye.




Mati kutu nak cari tempat nak makan n masak2 so kami decide tuk continue je le jalan sampai ke next destination iaitu Lake Tekapo.  Before sampai Lake Tekapo singgah jap kat Fairlie sbb nak gi toilet..




seriously jalan2 time sojup2 ni asyik nak ke jamban je..sib baik every kampung tu ade la public toilet and terjaga la jugak tak kotor... Fairlie kecik je..skali pusing dah abis nothing much to say..cuma penuh peaceful kat situ..oohhh terperasan ade ramai org jalan kaki tanpa kasut, kenapakah??? idok le pulak aku tanye..nmpk dorang jalan atas jalan raya tak berkasut...hem~~

Walaupun ada GPS, aku still bentang map kertas ni baru rase cam travel cewahhh..hahahhaa..



Perjalanan dari Fairlie ke Lake Tekapo memang tak mengecewakan dengan pemandangan.  Memang tekinja kinja kitaorg tgk view2 menarik.  Antaranye..




Dan lagi..



Cam ade perasaan nak bentang tikar kat atas jalan pastu makan nasi lemak sambal sotong kat tengah2 tu smbil tatap view dari situ..mabeles kan?



dan lagi...dan lagi..dan lagi...saje nak kasi mata korang relax skit pas ngadap koje kat opis tu kan..hehe.  Paling aku suka gambo yg ade langit biru...lawa yakmat woiii...patut le blogger KAKIBERANGAN  suka amik gambo awan biru..John! aku paham dah ngape ko nak sangat langit biru sbb mmg super fantastic


Plus dengan pepokok yg ijo2, bleh gak la cuci skit mata dr virus komputer and lagi kat sini xdok coverage internet makanye mmg tenang lagi aman le jiwa raga kat sini.


the lonely tree tepi jalan...lawakan dia sorang je kat situ



gambo lelembu dan kekamben sentiasa ada kat setiap ceruk..wajib katanye nak inteprem kat situ sbb mmg sentiasa ada, manusia je tak jumpe2.



lawakan nih..bleh nmpk segala mak nenek ceruk, nmpk dok spot2 kuning tuh..apekah? semua dah cam excited nak tau ape ke bendanye tuh..so kami pun dok cari2 locationye kat mane..


tadaaaaaaaaaaa...canola farm rupenye..walaaa..gilos lawa wehh





Aku rase ni private farm sbb ade pagar bagai, tapi temapt yg kami berenti tu pagar dia tebukak so dgn suka hati kami masuk je..tapi tak masuk jauh2 pun depan2 tu je..hehehe.. lawa kut bleh wat aksi ala bollywood sini..kasi guling kiri kanan.  Masa dah suntuk takut lambat smpi Tekapo so kami snap few gambo and trus blah..byk je ladang ni merata rata so bleh je la singgah2 jap.



bile lalu je jambatan satu lorong ni, kalo kita blah arah yg merah tu kene le stop kasik org depan jalan dulu yek..sini bermoral skit dorang mesti berhati hati semuanye.

Lebih kurang sejam perjalanan dr Fairlie, kami pun smpi le kat junction tuk ke Lake Tekapo. Nampak signbod je dah excited loncat2 sbb kat sini antara highlight tempat2 tercantik di South Island.


And yes, tempat ni tak mengecewakan.  Memang sangat cantik!!! dri jauh dah nmpk kebiruan lake tekapo.  



Rase nak berenang je, tapi mmg x nmpk manusia berenang kat situ pun..itik ade le..hehe.. Jalan punye jalan tenampak scenic point. 



Aha!! jom singgah.  Kat situ ade perumahan kecik tapi aku bajet rerumah org kaya kut sbb sangat lawa 



Serious cantik and kompom org kaya tuh sbb facing lake tekapo kut..hahaha..ade tak prince charming kat situ bleh belikan aku rumah camni ahahahahahahkkkk berangan giloss!..ade kandang kudo lagi tu weh..



Meh belanja skit gambo view kalo korang becite cite nak beli rumah facing lake tekapo nih...Ya Allah!! cantik sangat weiii..bayangkan bangun tido bukak tingkap walaaaa...dapat view nih.. *nanges*






so kami stop and decide nak masak2 situ.  Xdok org, pe lagi bedal la pi mengoreng2 kat situ.  Sangat heaven kut tempat ni, kami lunch nasi goreng sodap jilat tupperware masakan chef Tim dengan berviewkan lake tekapo..humak!! best gilos. 



Nak2 lak time tu mmg xdok org. Meh nengok betapa lawanye tmpt ni.  Lepas semua dah kenyang baru la mulakan misi menangkap gambo.  Siap gi cross jalanraya and turun ke bawah sbb nak dedekat dgn lake tuh..ikut hati mau je kuak lentang....wooo masa kami smpi tuh ade la 3 org gegirl baru naik dri situ ade sorang tu siap pakai bikini..apekah??????????? terjun dalam tu ke?? gilosss~~~

K takmo mencemarkan mata aku lama2, dorang pun dah start2 nak blah bile tgk kami parking situ..gud2..kurang satu pencemaran mata..thehehehe..

Dah macam lam lukisan aku rase kat situ.  Maka masing2 pun sibuk le menala kemera gabak masing2 wpun semua DSLR bertemakan 'auto' tapi masing2 tak kisah janji ade gambo lam kamera..hahaha...Meh share skit..



meh share aksi kekanak riang Rina and Tim ala mak jemah kat situ ye..thehe



posing2 maut kat sini.  Lama jugak la dok situ lam 3 jam gak le.  Pastu baru start kuar and cari powersite kami.  Tak jauh dri situ je pun and sangat cantik tempat tuh. Ikut itinerary patutnye gi Lake Pukaki jap pastu patah balik ke Lake Tekapo but fikir2 balik cam malas lak..sbb rasenye 1 hour gak dri situ.

Dah smpi powersite, kat sini la we all 'landed' hari tu.  2nd powersite yg aku book is dekat Lake Tekapo Motel & Holiday Park . Book online but payment dibuat masa check in, boleh bayo cash or credit card.  Aku guna card je malas nak bawak cash byk2 and indeed charging lagi murah dri pakai cash..hehe..


slain powersite ada gak cabin and tent sites.  Menarik tempat backpackers tu tapi nampak cam crowded dgn org kat dlm tuh.




Holiday Park ni sangat sangat sangat cantik, jalan kaki je dri powersite dah bleh lepaking kat tepi lake tekapo.  Meh nak cite pasal tempat ni lak.  Mase nak check in ade lak kejadian lawak. kami pi paking kat tepi check in kaunter tuh so aku ngan Rina turun van nak pi register skali ade lak anjing yg ala2 bajet kulit lembik yg muka penyek tuh dok belari gilos laju cam nak terkam aku..aku bajet dia datang berlari lari riang cam nak peluk aku la...tak cukup kaki aku lari masuk lam van..ngahahahha...pastu aku tutup pintu..aku tinggalkan rina..ngahahahha..skali rina pun datang lari gak....theheheehehe..papepun anjing tu bapak beso wehh..seram gilos..dok kami tejerit pekik lam van tuh skali owner tu dok jengok kepala kat paking tu mesti dia pun panic dengo kami dok bising2 situ..last2 tu kami gagahkan diri gak kuar dr van tuh bile pasan anjing tu doh xdok, skali ade lagi kat area depan pintu tapi dgn bajet ala2 muka bengis aku lalu gak kat tepi dia sib baik dia tak kejo dah, pastu ade lak la anjing lain lak dok depan pintu.  Hukalohhhh!! bajet2 bengis gak muka aku trus masuk lam tuh..muka sorang2 toya je.  Skali aku bitau owner tu kami tak bape nak 'bermesra' dengan anjing dia tuh sbb baik owner tu baik ati gi kunci anjing dia kat dlm..akakakkaa..lawak2 tak cukup kaki nak lari..k abis kat situ.




Aku notice kat powersite ni cam strict skit, siap ade card kene swipe kat palang nak masuk powersite tuh.


Kami dpt parking facing lake and tapak no 22, tepi dia cam curam so kalo telebih undur Jucy ke belakang makanye tegolek le kebawah ye.



macam biase, benda pertama kene cek is power supply..pandai2 la paking tuk make sure plug cable kat van tu bleh smpi ke power house tu ye sbb takde la panjang mane wayar cable tuh...cara sama nak pasang cabel ye make sure smpi2 trus try sbb kalo pasang lambat2 takut ada masalah rosak ke hape ke baru tehegeh hegeh nak gi kaunter..thehhe..




 Dri paking tuh bleh la nmpk nice view sebenonye tapinye ade lak benda menghalang view kat depan tu ha.



 Powersite pun penuh sib baik book awal2.  Nampak cam crowded sangat. 
Tepandang cabin kat belah depan tu ade satu kete tuh org Malaysia, melayu..perempuan semua..wohh ade org malaysia..hehe..nnti2 nak tego le kalo teserempak.





Dah paking ala kadar trus gi decide tuk jalan2 area tuh sbb time tu dah nak petang kang tak dpt tgk view lawa dri situ. Jalan kaki je tak jauh dri situ.  



Teserempak dengan 2 kapel Malaysia, tak sempat tegur nmpk dri jauh je.  Meh tgk view dri situ ye.  Nak smpi bawah tu gile seksa sbb batu2 tu bulat so nak jalan mmg susah atas tuh..tepeleot kaki dibuatnye.  



Seriously nice view yakmat kat sini. .



jangan lepaskan peluang tuk snap beribu ribu gambo kat sini sbb aku rase cam nyesal lak sbb skit je amik gambo.  Bila dah eye witnessed sendri 'kejelitaan' tempat ni macam2 rase ade..nak stay kat situ, pencen nak migrate, nak bina rumah kat tengah2 lake tuh..ha mcm2 idea kurang logik keluar la..pastu kami pun dok la pose tah hape2 bajet bagus kat situ kan..antaranye...



pose poyo cenggini pun ade..thehe..



rase dah xmo bangun, tido je atas batu tuh..hehe...batu pun cantik woi..makan ati je dok nengok2 gambo blogger lain kan sebelum ni so skang aku nak hadam lak view tu..eye witness!! daebak cantik!



aku nak nengok view yg ade Lupin sebenonye tapi makan ati je le sbb bukan time dia..tapi nmpk gak la seketul kat tetepi tu kan..jadi le... T T.aku rase tu bunga lupin le kut..hehe



Dah abis posing gaban semua trus patah balik ke powersite 



nak siap2 gi mandi and masak for malam.  Kitchen dia cam tak bape nak lawa le plak. Xde gambo kat dlm sbb mcm asyik ramai je situ so segan nak snap gambo.



Very2 basic barang je ade kat situ.  Dapur, sinki and air panas, and kitchen dia cam berbau skit..erkk. Tu je, kiranye kat 219 on John tu lagi better kut.  So sesi mengangkut segala periuk belanga dri Jucy pun terjadi, semua org pun buat cenggitu so no worries or malu.  Kitchen abit kecik sbb crowded so kami lebih suka makan kat lam Jucy je.  

Malam tu cadangnye nak gi ke Church of Good Shepherd sbb nak amik view malam dgn juta2 bintang katanye, but sudahnye semua tu tak jadi sbb semua dah penat and nak membungkang + malam tu sejuk yakmat..meruntun tulang2 semua.  Gilos sejuk weh.. 2 Deg cel..mampuih!!! lagi haru bile nak tido tuh, bleh terasa angin masuk lam Jucy..walaweiiiii hazabbbbbb..maka bermula la adegan2 beku tapak kaki lam tuh..akakaka..papepun bleh ja kami tido lam tuh walaupun hazab sejuk.  So bayangkan kalo korang campervan during winter, mau air lior basi pun beku..ekekekkeke. 

tips: During winter/autumn/spring kalau dok kat powersite, sila jgn pilih yg facing lake direct sbb nnti pengsan kebekuan dek sbb angin kuat gilos. serious teketar2 lam van tu sbb angin masuk ikut celah2 van.

Pastu toilet lak adess kene kongsi dgn lelaki sbbnye yg pompuan punye tgh renovate..adesss..mula2 tu cam awkward gilo..mau taknye tgh berus gigi tibe2 ade lak mamat dok sebelah berus gigi lak..adess..time nak mandi tu kene make sure org sebelah kiri kanan tu mmg perempuan kalo tak haru..ekekekeke..kene le gi toilet beramai2. Oh! nak operate air panas kene masukkan coin ye..sila make sure ada coin, tak silap aku $2, kalo xdok coin sila dptkan dr kaunter cek in (kaunter tutup pukul 9mlm).  


Hari tu jugak aku dpt guna internet sbb kat situ ada wifi.  Nak guna wifi tu berbayar ye, 24 hours kene bayo $7 (single user).  Nnti akan dpt kad, so ikut instruction pd kad tu than bleh la guna intenet.  Laju le jugak kalo takat nak upload gambo kat fb or IG.

k next page~~

Link:

1. Rakaia 

2. Discovery Jet

3. Lake Tekapo Motel & Holiday Park


2 comments:

Bibie Karim said...

Ko letak beratus gambar pun aku xkan kisah walau tenet sendu. Unifi xmasuk lagi area rumah aku. Double sendu.

Bernanah je hati tengok semua gambar ko! Lawa nye view kat NZ memang berbaloi2 lah RM yang diinvest.

Miss said...

@bibie...serious bebaloi wehhh..mmg tarap dewa cantik tempat tuh..and aku tak kisah kalo nak spend lagi duit kat situ..hanimoon ke..akakakka