Friday, November 7, 2014

Berjimba-jimba di South Island New Zealand - Part 3

Day 2 - 18 Oct 2014 (Saturday)

Ok..next~~highlight of the entry...stori mori kat NZ. Just nak inform, entry ni akan jadi panjang sbb nak cite abis satu ari punye aktibiti.  Kalo rajin bace je le, kalo tak rajin skip je le..hehe..


Nape aku pilih South Island dan bukan North Island?

Sbb aku rase South Island lagi lawa dr North, sbb South lagi beso dr North, sbb bile cite pasal NZ je..aku hanya tau tempat2 kat south je..akakakkakakak...sape kate tanak pi North?? WAJIB ok...bile tabung ayam dah penuh balik le, skang tgh papa kedana tarap miskin tegar nih... T____T

ok, mane kita berenti?

haa..okeh, next daynye after tido yg cukup (advisable pada yg dah fly 8 or 10 hours better jgn trus gi drive la, penat kut! at least have a place to rest dulu baru la start drive ye..for your safety) sampai terbabas ke kul 9 lebih rasenye baru kelam kabut nak besiap2 sbb patut gi kutip campervan tuh kul 8 pagi..  Para2 driver pun dah segar bugar balik so kami pun bertolak dr hotel tu tuk gi pickup campervan. Cuaca hari tu sangat baik, tapi sejuk.  Temperature around 8 to 10 deg cel..ooo yea, time ni tgh spring but not like what i'm expected, a land of flower everywhere??.  No flower flower ye..ijo je sepanjang jalan.  Mebi sbb dah nak summer kut..hemmm.. 




Mula2 plan cam gi ke epot n dr epot baru call Jucy for pickup but suddenly pokcik drebar hotel yg ramah tamah tuh nak anto kami trus ke Jucy..wowweiiiii!! thanks pokcik!!! Airport transfer adalah FREE kat hotel tu ek, if let say within distance area hotel tu rasenye no problem kalo nak soh dorang anto. Maybe pokcik tu sudi hanto sbb time tu xde org lain cuma kami berempat je.  So dr Hotel ni ke Jucy tak jauh mane pun, takes about 15 minit rasenye...so kami smpi dah agak tebabas lambat la sebenonye, kul 10 lebih aku rase.  Nearby Jucy ada byk lagi company2 lain yg hire campervan so bleh la pilih ek..gugel la kat intenet..mari rajin2 kan ye.




Sampai je kat Jucy rental, ramai org kut beratur tunggu turn nak amik kunci.. Ades! sape soh dtg lambat so lambat la prosesnye yer..




Aku noticed ramai sungguh tourist Chinese, sepanjang trip tuh ramai je dorang kat merata rata, ber bas bas rombongan cik kiah dri China..thehehe..Korean pun ramai. Tgh Tim dok sibuk2 snap gambo, dak gegirl kat kaunter tu tetibe tego and soh Tim jgn amik gambo dia....erkkk!! Mokcik, harap maaf Tim amik gambo aku bukan gambo ko..ekekeke..wpun gitu dia ckp dgn polite so dimaafkan..thehhee..bajet retis le tuh minah tuh..




Yg naik campervan cap Jucy plak kebanyakkan nye org muda cewahhh..mungkin sbb kaler dia vibrant sgt tuk org2 tua kut..ngahahhaha..+ dorang punye maskot seksis gituk! Ahaks!..




Ok! during registration tuh, kene bagi dia lesen ori + surat translation tu ek. Bagi semua lesen sape yg nak drive, pastu dia akan kasik briefing skit pasal terms and condition and pastu dia akan bitau kat mane ade 'scar' yg mmg dah originaly ade kat kete tuh..so this one kene make sure korang ingat ek, if let say ade kecederaan lain selain dri yg dia highlight, maybe akan dikenakan penalty ye.



Payment telah dibuat earlier masa online booking, so no more payment ye.  Macam aku ckp kat entry 1st, make sure amik Stress-Free Cover insurance.  WAJIB ye!..for the sake of your 'wallet' incase jadi pape. 


 Orait!! meh nak introduce our CONDO for 9 days. Tadaaaaa!! JUCY CONDO TOYOTA HIACE






Nampak tak bonjol atas van tuh? tu le 'keranda' aka tempat tido aku..hahahhahaha...campervan ni aku book skali dgn TOMTOM GPS (this one sucks!).  


GPS ni additional so kene top up ek $8 / day.  Kalo xdok ni bleh guna map kertas ek but rasenye it's best tuk amik ni supaya tak rugi masa meroyan2 bace map and sesat barat ok!


Nak tgk dalam dia? meh~ meh~


Ni driver side..




Oh! campervan Jucy semua AUTO transmission ye..which means aku TAK BOLEH DRIVE...akakakkaa!!! aku pandai bwk manual ja, auto fail..pelikkan? minah rempit katanye..puhuhhu..


Ni lak passenger side blakang..




kat kusi tu ade sarung bantal and sarung quilt. So lagi 2 org akan dok situ ek, nmpk tak cam sofa belah depan tuh..tu sebenonye adalah katil tuk dua org.  Bile malam boleh extend jadi bed, siang2 letak barang.  Sape tido bawah memang best la sbb tilam dia selesa gak le.  Ada disediakan quilt and selimut so pandai2 la pasang ek.  Masa amik kete tuh dorang tak de pun tunjuk btui2 cane nak pasang bed tuh, just tunjuk sepintas lalu je..so pandai2 la buat sendrik..and ada manual siap kat situ so senang je.


Now, yg ni lak belah atas, katil 'keranda' yg aku ckp tu.. katil tu bleh ditarik tuk extend kepanjangan dia...so far rasenye kalo ketinggian 170cm bleh masuk situ  sbb Tim ngan Rina kaki panjang..thehee..




honestly said, those yg petite mungkin selesa kut atas nih, medium size cam aku ni agak 'haru' skit nak panjat atas tuh...kena merangkak kat dlm tuh..tangga ade je kat tepi tingkap tuh..so pandai2 la ejas cane nak panjat ye. 


Dalam ni ade je TV flat screen but tak boleh nak pasang pun sbb takdok aerial...tah cane nak pasang tah, x kose nak godek2 benda tuh.. ade dapur kat belakang seat tuh, dapur belah kiri, bawah dapo ade fridge kecik, sink belah kanan.  Simple utensils ada disediakan, contoh cam periuk kecik, sudip, sudu tuk 4 org, cawan, pinggan, gelas, and pisau.


Nampak tak cam tangga sebelah seat tuh? tu le tangga nak panjat kalo tido kat katil atas ye.



k, perfect semua ada.  Nampak lapang kan tanpa ada beg? bile dah sumbat beg2 semua, sendat wehh..serious!! cramped dlm tuh..hahhahaa..


Ok nak cite serba sedikit pasal van ni ye.. tips kut~ so all info pasal van ni aku letak kat entry ni ye. Aku try tuk remember mane2 yg penting pasal van nih kalo info tesalah or tetinggal tu maap la ye..


1. AUTO transmission - aku tak penah bawak, but Tim and Rina ckp sama je cam kat mesia so paham2 je la kalo sape yg pandai bwk van auto bleh drive ni..no need to worry.  Mcm kat Malaysia jugak, left handside driving so no problemo!


2. Manual - bace manual yg disediakan tuk operate semua benda kat dlm tuh.


3. GPS - make sure check dgn Jucy, GPS yg di rent tuh btui2 bleh berfunction and takde masalah.  If tak penah guna GPS makesure suruh Jucy ajo cane nak pakai.  Location search is based on NAMA JALAN/ STREET NAME so do make sure itinerary korang tu include full address tuk kesenangan bersama.  Ade function tuk search according to tourist attaraction but tak semua ada so better be prepare dgn location address ye, nama street pun dah cukup pastu pandai2 la cari ye.  GPS kami tak function dengan btui, charger dia cam longgar so bateri tak penah penuh.  Everytime on kene makesure charger tu tepasang je, pastu tibe2 je tepadam..huh~~sempat complaint kat Jucy masa hari serah kete, so hope korang tak dpt la GPS yg ni ye..heh.


4. set up katil - if let say mmg tak pandai nak pasang, tanye dorang and suruh dorang tunjukkan.  Basically tak susah pun sbb tak yah nak kene pasang pape pun, just tarik2 je, and simpan balik.  Cuma time nak pasang bed sheet tu cam leceh skit la, aku pakai day 1 je pastu bed sheet jadi selimut..hahahaha.. If pegi time winter, autumn or spring, and nak tido lam campervan, please bring along stokin and pakai mase tido sbb time nak tido nnti super SEJUK tarap ke sumsum tulang..hahaha..trust me..done that T__T..so camni la lebih kurang bile dah pasang katil ye 



(picture from Jucy Rental web)

5. Heater - ada external heater dorang bagi, tapi kecik cenonit je beso size LCD rasenye so pandai2 la ejas bile nak tido nak tala ke mane ye.  Seriously, heater tuh cam ala2 je panas dia...hahahha..meringkuk sejuk lam tuh.  Sib baik la tak rosak, kalo tak mampuih beku lam tuh. Heater ni hanya boleh digunakan kat powersite je sbb benda ni kene guna letrik ye..

6. Luggage - susun btui2 beg2 korang sbb ruangan adalah sgt ciput tuk wat lalu lintas dlm tuh kalo beg gabak2.  Kami bwk 4 cabin luggage + 4 backpack + 2 kotak and other external thing sbb every inch of the van tu ade barang...very2 cramped.  advisable bawak backpack je la ye senang nak ejas.


7. Dapur - takde gambo lak ha, so pinjam gambo dr jucy.  Nak operate dapo nih kene bukak dulu LPG gas yg ade kat belah luar van tuh..nnti Jucy akan bitau kat ne. Make sure gas LPG full, and dapur tu pakai mancis..thehehe..aku tak pandai nak pasang, sib baik ade Tim hahahha.. and opkos, apinye adelah sangat sendu tuk memasak.  Kalo takat nak reheat makanan tu bleh la diampunkan lagi.  Better masak siap2 kat powersite and just guna dapur lam camper tu tuk time2 tertentu je.



(picture from Jucy Rental web)

8. Fridge - ok, sgt KECIK. Cannot sumbat barang makanan yg beso2....parah nak simpan ayam lam tuh T T.. dlm van tu ade switch tuk ON kan fridge.  Makesure NEVER NEVER NEVER switch OFF button fridge biorkan terpasang smpi hari last korang nak pulang balik van incase ada makanan lam tu..otherwise PARAH! 



(picture from Jucy Rental web)

9. Sinki - Yes, dlm ni ada sink...but sila la guna sink tu hanya bile EMERGENCY je or else jgn pakai langsung.  If pakai jugak, make sure tiap2 hari sila buang airnye or else u'll be dead!!! BANJIR!  sila tanye cane nak buang air dri sink ni ye..ade tombol penarik air kat bawah van tuh, pastikan mase nak buang tu kat dump station ye.



(picture from Jucy Rental web)

10. Portable jamban aka toilet - Huk alah!! benda ni adalah BIG NO NO to used...RESTRICTED item yg aku larang sama skali penggunaannye oleh PIC..ahahaaha..otherwise those yg pakai sila basuh..toilet tu bleh kuar dr situ pastu 'guna' la yer..Yg kaler oren tu power cable and yg hijau tu hos air. Located kat katil bawah.



(picture from Jucy Rental web)

11. Extension cord / International adapter - benda ni adalah SUPER DUPER IMPORTANT..xde benda ni makanye merana la korang nak caj handphone secara berjemaah sbb plug dlm van tu ade skit je. Aku bwk international adapter yg aku punye tapi malangnye yg NZ punye xdok. So aku beli kat Pak N Save $12.  Ni rupenye ye..make sure kepala dia cam ni.



so far aku rase Jucy Condo ni selesa kalo 2 org je yg naik, kalo 4 org tu cam sendat skit nak tido dlm ni unless van ni hanya tuk bergerak ke mane2.  Still, experience naik ni sgt sgt best!! at least aku dah rase la bersendat cam sardin.  Those yg need privacy or tak suka sendat2 or messy2 dlm ni sila la fikir 88 kali tuk naik ni ber 4...theheehhe...Oh!! some more sila consider weather jugak.  Kalo time tuh adalah winter aku advice amat amat amat lah tak sesuai untuk tido dlm campervan nih..sila cari proper tmpt tido yg ada heater secukupnya.  Nak tau kenapa? tunggu aku cite lam entry2 akan dtg ye.

Rasenye tu je kut tips for campervan yg aku bleh bagi, incase ade lagi aku akan top up kat sini je so rajin2 le ulang bace ye..thehe..


Okeh! after dekat nak sejam lebih selesaikan registration semua, we are ready to go..




makanye kami pun start enjin and nak bergerak la dah.  Tibe2 Tim tanye " Korang! handbrake dia kat mane??? PARAH!!! aku yg sebagai co pilot ni hanya tekebil kebil la sbb tak tau celah mane handbrake van tuh..bwahahahahhaa...so ade la dlm 20 minit gak kami tak bergerak2 dr paking Jucy tuh.  Sudahnye ade sorang gentleman dr US tuh dok intai2 dri tingkap van kami sbb tgk cam 'something is wrong with these girls' katanye...maka dia pun offer diri tanye 'apekah masalah saudari'?...kami dgn senyum kamben tanye ' we could not find the handbrake' kebil kebil mata..ngahahahhahaha...maka dia pun tunjuk le kat mane...ekekekekkeke...masing2 dok sengih kerang busuk situ..akakak..Tim bikin suspen je kat aku, dia pun actually sangat2 jarang bwk auto, tapi sbb dlm ramai2 kami dia je volunteer dgn gagah perkasa tuk bawak van tu, aku alu2 kan.  Pas dah jumpe cari handbrake, kami pun gerak la slow2 dgn kelajuan 20km sejam..ahaks!

First destination is nak cari 'Pak N Save'.  Ape bendanye tuh? ok tu sebenonye groceries mart yg beso kat sana.  Ala-ala cam Giant or Tesco la, barang semua murah2 situ.  Kami nak beli barang2 dapur sbb kami akan memasak!! errkk..'kami'??? bukan2..Tim and Rina je, aku food tester..thehehe. Nak amik alamat dia bleh amik kat sini ye  PAK N SAVE 


Memandangkan GPS sgt sendu bile digodek2 tak jumpe sib baik aku dah siap2 print out semua address Pak N Save so siap ade street semua, so key in je nama street pastu pandai2 la ko meroyan cari mane halanye mart tuh.  So sila pastikan semua location yg korang nak pegi tuh ade full address ye! PENTING!.




Rules of jalan raya kat sana adalah sama dengan Malaysia so do not worry, but sila patuhi had kelajuan kalo tanak kene kejo ngan abe polis.  Town dia kecik je pun, sbb set GPS 'shortest route' makanye dia tuju la dlm2 kaw. rumah semua. Tak busy langsung, and xdok org sgt.  And lagi, jalan dia 2 ways je..cam jalan kampung




Pusing punye pusing, akhirnye kami smpi ke Pak N Save Riccarton berdasarkan landmark yg aku ingat2 lupe.  



Penting jugak ye tuk jot down landmark2 berdekatan tmpt nak pegi ye.  Kalo dah smpi street yg dicari, cari le McDonald ye, sebelah tu je Pak N Save.  Rajin2 le tgk google map, skang dah bleh view jalan raya senang yg amat keje aku..




Parking area banyak je, lucky kami rent campervan, kalo motorhome yg gabak tuh mmg serious x bleh paking situ sbb space dia kecik je.  Motorhome pun tak byk tgk area2 situ mungkin paking jauh skit.  Tu le masalah skit kalo bwk motorhome, space parking sgt limited. 


Dah masuk dlm tu mcm2 la nak belikan, patutnye bajet makan tu tuk 9  hari stay tapi kami masuk je dlm tuh bajet tu abis semuanye.  Beli barang siap2 tuk 9 hari..alhamdulilah memang cukup smpi hari kami balik.  Kat sini semua murah2. Benda2 wajib macam beras kami beli kat sini...cap 'budget' 




tu je paling murah..theheehe 1kg NZD 1.59, ok le tuh..kami beli 4 kg rasenye tu pun tak abis siap sedekah lagi 2 kg kat hotel...hahahhaha...tamak2.


Ooo benda penting yg nak dibeli is ayam.  Yup! ada ayam halal kat situ.  




Tengkius a trillion pada semua blog2 yg aku bace yg very informative sbb bagi info pasal ayam nih. Kalo ade yg nak cek pasal ayam ni bleh tgk web dia ye... AYAM BRINK baca part FAQs ye...insyallah halal tuk dimakan, jangan ada ragu2 ye.  Sini semuanye fresh2 geram lak aku tgk, semua benda nak beli ha..




Dah abis shopping moping semua, kami nak cari tempat nak membedal sbb tak breakfast lagi.  Round2 area tuh and try to cari Hagley Park tuk lepak2 and makan.  Dah jumpe taman tuh, tapi tak pasti mane nak makan sbb xdok pun bench ke meja ke.  Sudahnye kami pasang meja lam van and makan lam tu je..senang.  Blasah roti je nak alas perut so setel bab bekfast.  Tak amik pun gambo kat situ sbb cam xdok pape.  Taman ni beso so kalo ade mase bleh la ronda2 situ ye. 




Next, kami gerak ke Gondola station.  Dekat je tempat tuh, set GPS and go. Nak pi sini bleh naik shuttle bus gak, tunggu kat Museum tapi tak tau bayo ke tak.  



Time tuh hari nak hujan so kene cepat2 pegi.  




Cuaca kat sini unpredictable sungguh, kejap cerah kejap ujan..hem..aku dah beli siap2 tiket online kat sini  CHRISTCHURCH GONDOLA so gi sana kutip tiket je. Rege online dgn rege kat kaunter adalah sama so up to you nak beli online or beli kat tiket kaunter. Kalo guna CC rate lagi rendah that's why aku prefer beli online semua, jimat skit! boleh jugak jenguk2 kut ade promo kat bookme ye.  Tak ramai sgt org time tuh...jom naik..




meh tgk skit view kat viewing deck nih..






Ari dah mendung so view tak bape nak havoc but still ok je le..mcm view mane2 tower pun kan.  Nothing much interesting kat atas nih.   Dr viewing deck tu bleh turun bawah ke ground, 




view sini cantik gak dlm hari yg ala2 nak hujan lebat tuh..





Ade time tunnel tapi tak pi sbb kena bayo lain.


Pas round2 about 2-3 jam and hujan pun dah start turun renyai2 so kami pun gerak la dr situ.  Beli fridge magnet as kenangan dah smpi sana.  Kat mane2 spot attraction pun mesti akan ade org amik gambo kita kan, same goes kat sini.  Bile turun org tuh dah get ready nak tunjuk hasil gambo yg dia tangkap.  Not bad, so aku beli la wpun harga dia cam ok mahal! NZD 40 utk fridge magnet beso, ada album and few keychain yg ade gambo kita lam tuh, xpe la beli je la bukan nak dtg lagi pun kan. 



Now, next tempat is nak gi Canterbury Museum, but sbb dah kul 5 lebih so museum dah tutup and somemore ujan plak tuh..so kami just pusing2 nearby pastu blah..

Next, time to cari powersite.  Tak jauh dr situ pun, set GPS and go~~ hujan dah lebat time tu so mengagau jugak la cari tempat tuh.

Utk powersite yg 1st ni aku dah book online but payment akan dibuat on the day kita check in ye so bleh bayo cash or credit card.  Nama tempat ni 219 ON JOHN MOTEL & HOLIDAY PARK terletak kat 219 Johns street.  No reason kenapa pilih tempat ni dlm byk2 powersite.  Maybe sbb bile aku google, tmpt ni yg pop up and make few comparison gak tmpt ni murah skit la. 


ok...rasenye cam dah panjang bejelakan kat entry nih so xpe.  For next entry aku akan cite ape je ade kat powersite ni ye and few tips also..

adios!!

Link :

1.  PAK' n SAVE Supermarket

2.  Brinks halal chicken

3.  Gondola Christchurch

4.  219 On John Motel & Holiday Park

9 comments:

BIBIE KARIM said...

Memang patut ko gelar keranda. Aku imagine kena suruh tidur atas tu, sah ah semput. Sebab aku kekonon claustrophobia. Ok aku nak tunggu citer pasal powersite tu. Nak tau fungsi etc etc.

Azra said...

best giler wehh dapat travel naik caravan camnih

Farra Da Smiley said...

mmg sempit gak belah atas tu..kalau budak kecik should be ok

brinks tu ada burger tak dik?

for holiday park tak payah book in advance ek?

Miss said...

@bibie ..theheh..nak buat adjustment diri kat atas tu yg parah tuh...dah ko naik atas tuh dah x bleh nak gi kiri kanan dah baring trus tido je..nak turun pun satu hal gak..ekeke

Miss said...

@azra ...best gilossss!!

Miss said...

@farra da smiley ... kak fara, yup sempit..kalo budak kecik no hal kut, yg brinks tu ade mcm2 jenis kak..x sure ade burger ke tak..tapi ade mcm2 la..

tuk holiday park, kalo summer better akak book awal2 online sbbnye time tu byk camper so semua tempat akan cramped. Sy pun book siap2 sbb ade tmpt tu dah penuh..

Farra Da Smiley said...

oraote dik..good tips..akak berharap brinks tu ada burger! ekekkek

AiNa~ said...

Chimei, kalau lesen kita tu lesen baru yang mmg ade translate English yang mcm IC tu. Perlu translation lagi ke?

Miss said...

@AiNa
kawan den 2 org tuh IC baru gak tapi kami buat je translation tuh...tak tanye le plak kat Jucy tuh..but dia amik je semua surat kami..buat yg 10henggit tu je cukup.