Wednesday, November 5, 2014

Berjimba-jimba di South Island New Zealand - Part 2

Day 1 - 16 & 17 Oct 2014 (Thursday)

KL- Sydney - Paddy's Market - Christchurch

Alhamdulilah hari yg di tunggu pun sampai, masing2 super excited.  So my PIC for this trip would be Chekda, Tim, Rina and Myself. 4 dara pingitan..cewahh!!!! 

Segala arrangement and itinerary adalah atas tanggungjawab aku sbb pojek ni aku yg cadangkan.  No problemo! mmg aku suka pun.  



We made a deal! aku handle segala part wat itineray and arrangement but Tim n Rina will be the one yg responsible for driving and cooking. Deal!! senang cite...chekda exceptional sbb dia add on last minit penyelamat bajet kami..hahahhaha..

Memandangkan pegi time hari bekerja so bertolak pun dari opis as usual. Chekda naik MAS so dia pegi dulu sbb flight dia kul 7pm (but later delay smpi kul 9pm baru jalan..MAS delay??..hemm), makanye terbang le mak jemah tu keseorangan ke Sydney for the first time. Cuak jugak aku nak melepaskan tunang org tu sensorang, mau kene katuk ngan lesung batu pala otak aku kalo papehal jadi kat tunang org tuh..but alhamdulilah both of us dah biasa independent so I trust her, she can do it. 

As for us, flight kami jam 11.40pm so bleh lenggang kangkung gi epot (tengkius pada geng yg baik ati menganto kami ke epot! love ya!!).  Sampai epot ade kejadian drama dr Rina, trench coat yg dia pinjam dri aku dah terendam perfume 'sambal ikan bilis'..walaweiiiii!!! satu epot bau sambal weiii! hadoi laa...maka tamatlah riwayat trench coat cap forever21 aku tuh....babai forever T___T asta lavista bebeh..

Anyway, ni 1st time aku naik flight kat KLIA2...ya hampun! tobat ko aku tanak check in lambat2.  Patut la aku penah bace kat mane tah org tu soh gi KLIA2 tu cecepat skit cek in nye sbb jauh kene jalan kaki.  Aku ingatkan takkan le jauh sgt kut, but seriously mmg JAUH. Sape le yg design epot ni tak user friendly langsung, aku rase cam 30 minit gak le aku kene jalan kaki ke dalam tuh. Kesian kut dgn makcik pakcik yg dah tua tu kene menapak skit punye jauh, dah aku yg kategori mcm muda lagi ni pun semput inikan org tua..ish ish..please do something ye management..



Alhamdulilah, after lebih kurang 8 jam, we flew dgn jayanye and arrived Kingsford Smith Airport around kul 10.45am (friday).  



not pretty much excited tuk arrived Australia sbb target utama is New Zealand but since dah transit so  fefeling je le skit.  Dapat gak la merasa 2 negara dlm satu trip..cewah! Not much preparation was made tuk Aussie sbb kami hanya transit and last day baru akan spend 1 day kat situ.  




Nak cite pasai nak go thru kastam kat sana..dorang tanye pasal visa, tunjuk email confirmation than ok no prob...pass! pastu makanan lak..sgt superb! tak byk cekadak, sbb masing2 dgn jujur hati gi declare semua benda and alhamdulilah dorang tak bukak pun kotak makanan sbb aku mention just transit few hours tuk ke Christchurch.  Dia just tanye ape kat dlm tuh je..so setel...next misi jejak kasih hosmet, sib baik aku soh dia dok area2 arrival so skali pandang dah jumpe dia..thehehe..tahniah! anda dah berjaya  travel independently skang ye.

Next flight kami kul 7pm, makanye as planned kami decided tuk gi ke Paddy's Market.  Nak ronda2 beli sebenier sbb takut last day kami tak sempat gi beli. Aku dah godek2 map airport tuh sblm ni sbb nak cari ade tak baggage storage, prayer room and shower room..Yup! semua tu ada.  Sbb tak sempat nak mandi manda makanye kami trus gerak pi cari baggage storage tuh, kat area arrival jugak. Nama tmpt tu 'Baggage Storage'..sgt 'obvious' kan nama dia so kalo tak jumpe gak tak tau le..hehe..Ni rate kalo nak simpan kat kaunter ye.

Pas ditelek telek oleh mamat kaunter tuh, katanye storage kat situ cam sempit tuk letak beg2 gabak kami nih (4 cabin luggage,4 backpack,2 kotak), so dia suggest kami pi kat building carpark sebelah depan epot tu sbb ade locker yg boleh muat beg2 beso..pulak!! ok no hal, kami pun kuar dr epot tu and menuju carpark building which is walking distance je dr situ, keluar pintu epot dah nmpk building ni ye.  



Locker tu ade kat level bawah and Level 2 nearby eskalator ye. Kami pilih level 2 sbb tak ramai org guna kat situ. Ni rupe locker dia 



Cane nak operate benda alah ni? senang je..bace instruction dia.  



Pilih no locker yg nak, nnti pintu dia tebukak, kami amik locker yg 2 beso blah kiri tuh...load semua beg...ni ha~~ idok le banyok beno kan..ngahhhahaha..



then bile tutup pintu tu nnti kuar resit yg ade password. Make sure simpan resit tu sbb kalo xde password tu nnti x leh bukak locker tuh. 



simpan kat locker ni lagi jimat dr simpan kat kaunter dlm epot tuh kalo nak guna 24 hour...sbb locker  ni kira per locker but yg kat kaunter tu kira per item..means per bag. 1 locker 24 hours dikenakan caj AUD 14..so tong2 la skit sorang.  Sbb kami amik 2 locker so AUD 28.  Muat2 je semua benda sumbat lam tu (makesure jgn overload, nnti pintu cramped x leh bukak and akan kene denda).  So dah setel masalah beg takyah nak heret kulu kelo. 

Next, masuk balik lam epot sbb nak naik train ke town.  Dr dlm epot tuh cari signbod train ye..follow je directionnye..satu level ngan arrival, dekat area MCdonald ye.  




Beli tiket siap2 kat kaunter pakcik tiket tepi entry nak masuk or boleh beli kat kaunter tiket kat bawah. 



Cane nak gi Paddy's Market?

ok, dr Airport kene beli tiket train ke Central. Regenye AUD 32.80 return ticket (AUD 16.40-gate pass/ AUD 3.80-fare), bapak mahalkan tiket dia padahal 5 station je and amik masa lam 15minit je nak smpi..ish ishh....

Nak keluar masuk international & domestic airport via train mmg kena bayo fees for gatepass  or else xleh nak masuk. Nnti pokcik kaunter akan tanye kita nak masuk epot balik ke idok so kabokan kat dia nak masuk balik so dia akan bagi tiket nih ..



ade dua keping ye satu nak keluar and 



satu lagi nak masuk balik.

tak susah nak naik train dia, just follow direction ke Central, train dia double decker and xdok org pun.  



Turun le kat Central ye.  



Dah smpi situ ada byk2 exit, aku tak pasti aku amik arah mane sbb aku blur but semua exit tu akan lead kita ke main exit so kuar je le mane2 kut ye.  


Nnti akan lead ke atas ni ye...Central Station entrance.



Dah smpi ke atas ni, ada dua cara nak pi Paddy's market.  Satu jalan kaki and dua naik light rail.  Memandangkan kami x de masa nak sesat barat kat situ so aku decide tuk naik light rail.  Senang je, cari direction 'light rail' kat dlm tu and akan lead ke rail tram yg ade kat tepi station Central tu je




nnti tunggu je kat tepi rail tuh, tak smpi bape minit sampai le tram tuh.  



Tiket bayo lam tram yek..nnti ade org jual tiket lam tuh..tak silap aku rege tiket tuk kami ber 4 hanya AUD 3.60.  Mula2 cuak jugak sbb x nmpk kaunter tiket, pastu gi tego ade sorang chinese guy tepi aku tanye cane nak beli tix so dia ckp bayo kat dlm train..mase dah dok lam tuh aku tgk awek yg jual tiket tu tak ronda2 pun lam tram tu tuk jual tiket smpi aku dengo announcement station Paddy's market, sudahnye aku soh Tim pegi kat dak tu and bayo..siap dpt pujian sbb 'jujur' katanye..ngahahaha...syabas betty!! Yup! tram ni akan berenti betui2 kat pintu masuk Paddy's Market.  Senangkan!..



Maka bermula la aktibiti shoping moping kami.  Skali pandang market ni cam Ben than Market kat Vietnam tuh.  Most of the sellers adalah Chinese. Recommended tuk beli segala mak nenek serbenir kat sini sbb agak susah nak cari tmpt murah cam kat sini..Paddy's Market tutup pada hari Isnin ye. 





 Aku bajet dok kat situ smpi kul 2pm je pastu cari kedai makan.  Mula2 Rina suggest gi ke Restoran Kasturi, kat George Street nearby market tuh..but pusing2 x jumpe pun ha..so kami rase dah tutup..ikut alamat pun tak jumpe.  Sudahnye gi makan subway je.  Amik seafood delight cost about AUD5.99..ok la janji perut kenyang.  





Dah abis makan kami kene gerak ke epot, tak leh lama2 sgt sbb takut check in lambat.  But sbb still ada masa so kami decide tuk jalan kaki ke Central station sbb according to Rina dekat je distance dia masa naik tram tuh. Semua pun blur nak jalan arah mana, sudahnye berpandu kan rail tram tu kami main jalan je, thehehe sib baik btui hahahhaa..mmg tak jauh pun but aku prefer naik tram kut, penat lak jalan2 tak tentu hala tuh..akakakka..so bile nmpk building ni means da smpi Central Station ye..



so dr Central station, kami lalui proses yg sama...cari platform no 23 tuk ke International Airport. Ohh lupe nak bitau! kat Central Station ada WIFI free so bleh la check in FB yek.



sampai je amik la bag semula and dr level 2 parking tuh bleh access departure area. 



Dah buat web check in before so just drop beg je.  Jetstar hanya boleh buat web check in 48 hour before departure and dah include 20kg baggage so tak perlu purchase beg.  Meal kene purchase so xpe le takyah.. 3jam je pun..alhamdulilah everything went smoothly.  Cuma ade skit ke'kerek' an pada org kaunter tu but nothing bad happen.  Aku notice epot Sydney ni kecik je pun, pusing2 dah abis so takde pape sgt nak ditengok..flight berlepas on time and arrived on time at 12.45am..ye sesedara! memalam bute smpinye kat epot Christchurch tuh.  

Dalam mamai2 tuh menempuh pak kastam kat situ.  Pak kastam situ agak serious and strict tapi tak sombong.  Since kami declare food so kami kene gi ke kaunter declaration, kat sini kotak kami kene bukak maka nmpk le bekodi2 meggi goreng dlm tuh dgn segala mak nenek perencah semua temasuk peroyok letrik..thehehe..Tim bejaya membawak masuk peroyok dia..syabas!...xde pape sgt yg dia tanye, but ape yg haru skit bile sambal ikan bilis yg Rina bawak tuh dah tumpah2 minyak lam kotak tuh..aiseyman..satu kaunter tu bau sambal..akakaaakak..sib baik tak di tongsampahkan..dia amik pastu trus letak lam pastik..dia soh hand carry je xyah letak lam kotak tuh..sib baik kotak tu dah siap2 letak lam beg yg kalis air (please make sure masa cek in kotak yg ada makanan tuh mintak sticker 'fragile' ye).  Settle semua, barang makanan semua lepas.. nak tau antara barang2nye.. meggi pelbagai perasa, perencah brahim pelbagai rasa, suhun, sos mashed potato, campbell mushroom soup, sardin, tuna, perencah soup, sos cili..eh!! macam2 lagi la..tak ingat aku byk beno...hehe..but semua lepas alhamdulilah~

Ok now, cite kat mane lak kami nak merempat memalam buta tuh. Note that Christchurch Airport tidak beroperasi 24 jam. Flight kami antara yg last flight tuk hari tuh.  Dr pembacaan aku, airport sleeper adalah tidak dibenarkan unless kita ada early flight next daynye..itu pun hanya ada limited waiting area.  Sbbkan kami ni dah ala-ala lemau ngantuk ayam siap semua sbb dah almost 13 hour flying makanye aku decide tuk booked hotel, xpe la bayo mahal skit asalkan kami dpt rehat yg cukup.  Hajat hati nak lepak epot je smpi pagi tapi sbb next daynye Tim nak drive maka takyah amik risiko..jom lepak Airport Gateway .. aku book thru Agoda.com.  Nape pilih ni? sbb hotel ni antara yg sediakan airport transfer 24 hour..senang keje aku..nearby pintu exit airport ada public phone tuk contact hotel2 for pickup..free je..k fine..x smpi 5 minit pun pickup van dah smpi, campak beg and trus kami dibawak ke hotel tu..lam 15 minit dah smpi, dekat je.  Serious sgt cantik tempat tuh..bilik beso gilos, kompom pengsan smpi pagi kalo letak kepala. 






Ade free wifi lak tuh but sbb dah tgh malam x kose aku nak bewifi wifi....campak je beg masing2 trus pengsan tido smpi ke pagi...done day 1...




next~~~

Link:

1. Sydney Airport

2.  Smarte Carte Baggage Storage

3. Sydney Airport Train

4.  Paddy's Market Sydney

5.  Airport Gateway Motel Christchurch


8 comments:

syieda said...

Detail sangat! I loike!

Watie Rose said...

baca entry you buat hati teruja nak repaet balik south nz, serously tak puas...

Miss said...

@syieda..biase2 je tuh..thehehhe..

Miss said...

@watie..sila2 ripit..den pun ade cita2 nak meripit lagi nih..thehhee

Jari Manis said...

Miss!!! entri begini yg JM tunggu2..bergitu berinformasi dan detail sgt..suka..suka...bila baca mmg x skip read line by line sbb x nk tertinggal info..rasa seperti JM ada bersama dgn korang ahahaha. Hotel tu mmg cun arghhh. Tak sabar nih nak baca next entry..aa yg korang tempuhi.

Berkenaan coat yg tetumpah sambal tu ap cer..member beli ganti ke apa..kalua JM buat hal ke atas coat my travel patner camtu rasanya boleh jadi gaduh idakpun trip tu akan jadi trip bermasam muka dari mula pegi hingga akhir.

Bibie Karim said...

Wah ni kalau orang duk tanya sebab xfaham, aku xtaulah kan.

Miss said...

@JM... thehehe sementara otak blum amnesia lagi sesegera mungkin tulis mane2 detail yg ingat..tapi tu le kene le kutip merata info2 tu semua ek, tak rajin nak wat detail bebeno..haha
ohh pasal coat tu, den dah lupekan pun takpe la x dok rezeki nak pakai lagi, den halal kan je le..thehe..lagipun coat tu dah lama dah so tu tanda kene beli lain le tuh..hahahaha

Miss said...

@bibie...KAN!! bleh je nak tanye tapi jawapan dia mesti memang takde kat sini baru bleh tanye..thehehe..