Thursday, December 4, 2014

Berjimba-jimba di South Island New Zealand - Part 5

Day 4 - 20 Oct 2014 (Monday)

Lake Tekapo - Aoraki Mount Cook - Lake Pukaki - Twizel - Omarama - Duntron - Oamaru

Dah ari ke 4 plak ek~ k sambung


Pagi2 buta dah bangun sbb nak gerak ke next destination lak. Gi breakfast simple2 je kat kitchen.  Sbb pagi lagi so kami gi makan kat situ je le.  Serious aku tak tahan la bau kitchen dia cam bau tikus..erkkk...sorry!


Bertembung ngan 4 org Malaysia..malay gegirl.  Betego sapa dgn dorang..Hah!! salah sorang koje kat company sama aku..akakakakkakaka...sib baik building opis x sama..thehehe..so borak2 ngan dorang.  Dorang 4 org travel naik kete and main blasah je ikut map tanpa GPS..walaweii daebak la korang!! papepun nice to meet korang.  Cam ni la yg kita nak, tak menyombong sangat..eekeke.. Pas bekpas pack pape yg patut, drop access card kat kotak yg disediakan and say bye bye kat powersite tuh..tah bile la nak dtg lagi kan.


Disebabkan malam semalam tak sempat nak pi nengok beribu bintang2 kejora so pagi tuh decide singgah jap la kat church tu ha... bukan nak buat hape pun tapi sbb situ salah satu spot wajib amik kata org so singgah jap.  Meh tgk view pagi..





xdok org pun so kami pun posing2 maut la situ....sebelah tu ade statue anjing tuh..ape tah namanye..pape pun cantik je la tempat tuh...




dah peposing bagai start gerak sbb ade gerombolan bas bawak tourist dri China datang..so sila blah, nnti mesti rimas..hehe..

Destinasi kitaorg hari ni ialah AORAKI MOUNT COOK..cecadang nak gi walking track hari ni!! kengkonon la kan...Dari Lake Tekapo ke Mount Cook amik masa lebih kurang 1 jam 10minit cam tu according to GPS sengal tu la.  So macam biase kami dihidangkan dengan view view menusuk kalbu wpun ngantuk gilos mata tapi still boleh betahan xmo tido.  




Aku selaku co-pilot tepaksa la tongkat mata kalo dak driver pun mau tegolek tido sama.  Ikut ati paking je tepi jalan pastu bongkang tido semua tapinye masa itu emas..so jgn bazir2 masa..hehe..lagipun nak kejo masa tuk aktibiti seterusnye.  


One part of perjalanan ke sana nnti akan melalui Lake Pukaki yg beso tuh..skali pandang aku rase cam bukan lake dah tu..dah macam laut dah aku rase.  And skali lagi kami dihidangkan dengan pemandangan yg memukau.  




Walaupun pada dasarnye semua tu sama je..air kaler biru tapi still ade tarikan magnet yg membuatkan kami tekinja kinja nak pi tengok..so ade lookout point kat situ..bleh tinjau2 kat tepi jalan tu ye...nah amik view skit...







look out point tu ade kat tepi jalan je, bleh stop by.  Ada meja bagai kat situ so bleh picnic ke hape ke.  Sbb nak cepat so kami just snap2 gambo yg tah pape hahahaha..besama bantuan incik tripod.





Ade sorang uncle dtg approach kami sbb tgk kami dok tehegeh2 amik gambo so dia pun offer nak tolong amikkan.  Dia pakai cap 'tourism malaysia' so ape lagi kami pun borak2 le..hehe..dorang penah gi KL katanye..cantik katanye..heheheh...Dah abis posing bagai kami gerak balik.






makin dekat ngan gunung2 snowcap tu makin cantik view..and weird feeling jugak..cam scary jugak..nape tah ade perasaan scary tuh..mungkin sbb aku tak pernah tengok gunung-gunung sebeso tu depan mata.  




Nampak macam makin dekat je bile atas jalan raya tu cam nak kene telan dgn gunung tu..ape aku merepek ni??? hahahhaha Dengan x de manusia kiri kanan, hanya ada gunung2 je..incase kalo papehal la, tibe2 teringat earth quick kat Christchurch bape tahun lampau..erkkkk nauzubillah mintak simpang!



Papepun aku tetap hargai keindahan alam ciptaan Allah S.W.T tu and bersyukur dibagi peluang tuk meneroka sebahagian kecil dunia ciptaanye yg luas ni...Alhamdullilah..

nampak tak gunung tu? 




cam mane nak express perasan ek? seram ehh~~
sepanjang jalan ni berkabus je..mmg x nmpk sangat jalan..sunyi sepi xdok kereta lalu lalang..kami dlm kereta pun senyap je, aku je cuba becakap tak renti2 sbb nak ilangkan rase seram sejuk..ahahaha..Rina drive hari tuh, dia siap mention lagi " Nnti Kak Mis taruk kat blog cakap jalan kat sini windy, so kene becareful kalo bawak campervan'  mmg windy pun dah rase nak tebabas je bile angin kuat, kete pun tak bape nak balance tehoyong hayang..ish ish..kalo le kuat skit libasan angin tuh..ntah le ape jadi..hukk..nauzubillah..

If weather cantik hari tu seriously tempat tu akan sgt cantik sbb kiri kanan sgt calm Ingat nak berenti amik gambo tapi macam tak mampo je nak tahan sejuk dek sbb nengok kabus tebal kemain, pastu hujan renyai2 lak tuh..huhu

Tetibe teringat nak buat call kat second tour kami arituh.  Call direct je, lantok le nak jadi ape pun janji kami tak buang masa pegi tapi tour cancel.  Line tak bape nak clear plaak dah kat situ but still aku manage tuk cakap dgn org tour tuh and set timing semua.  Our next tour start at 2.00pm so masih byk masa.  



Dah start nampak signbod tmpt yg nak dituju dah lega dah. Nak smpi dah..hehe..



View kat sini sangat2 cantik.  Tapi tak nmpk sebarang perkampungan pun.  Mebi sbb tak sesuai kut.  Sape le nak dok kat situ gamaknye! kalo takat nak tgk view sanggup le dtg tapi kalo nak stay..hemm..kene fikir 44kali..hehe..Tetibe dpt call dri tour yg aku call tadi, dia ckp semalam dpt satu call kate nak cancel tour hari ni so adakah aku yg call katanye??? haaaaaaa..mane de aku call?????? sila jangan CANCELKAN PLEASEEEE!!! nasib baik la org tu baik, uhukkk maka kami make arrangement btui2.  Phew!!!! * please do be alert dgn tour2 yg dibooking, better call one day before ye supaya tak putih mato nnti.



Ape je ade kat Mount Cook ni? boleh la start2 google ye.  Planning asal aku nak pi walking track kat sini.  Track yg agak2 boleh kami amik is KEA Point.  Kalo ikut research track ni amik masa 2 jam (return) byk benda menarik bleh tgk. Kengkununnye tu la antara perancangan asal, but sbb dah hujan renyai2 and keadaan tak mengizinkan makanye kami cancel le nak pi track tu wpun dah betembung track tuh..adesssss..takpe la, mebi next time.  So kami proceed je jalan and jumpe la culture village ni.



kat sini ada visitor centre so bleh la nengok2 sbb ade museum dlm tu.  Cite cane  org dulu2 climb mount cook.  



Museum ni free je so masuk je le ye..bleh nengok segala gegajet org dulu2 nak climb mount cook tu cane.


cane bleh survive ek kalo pakai cenggini? giler tebal kulit gamok eh...


menatang kat tepi yg cam spesis musang gak gamaknye ek?? aku mcm nampak byk begelimpang atas jalan raya kene langgor.  Mungkin btui musang gamoknye?? tak silap aku namanye Opossum..tah le.


K, nak tau interesting facts about mount cook bleh gi sni ye. Museum dia kecik je tapi byk benda menarik boleh tengok sini.  



Kat blah luar tu ade taman kecik dorang taruk replica cam pondok kecik org dulu2 yg dok kat mount cook tu kutnye, time ronda2 kat luar tu tetibe bleh dengo bunyi angin tiup kuat yakmat..dah cam bunyi org mengilai pun ade kata..hukk..menambahkan perasaan 'libang libu' kata org perak..huhuhu 



Dalam tu ade jugak kedai sourvenir kecik, rege bleh tahan mahal so mampu beli fridge magnet je, tu pun rege 3 ke 4dolar ciput je pun..hemmm..


Kat area tu jugak ade disediakan hotel tak silap aku.  Tapi nama hotel tu tak ingat, incase ade yg nak stay 1 night kat situ sila la..tapi kalo aku rasenye idok le gamoknye..huhu


Tak lama sgt kami dok sini sbb cam xde pape sgt.  Lam 1 hour cam tu kami dah start nak blah.  Takut ujan lebat lak kang nak balik..soram2..



Time balik still tempoh jalan yg sama. Nampak lagi signbod track..lambai dr jauh *sambil belinang air mata  T^T


k la k la..next, kami berpatah balik ke Twizel for our next tour! yeay!! amik masa lebih kurang lam 30 minit camtu la and akan melalui lagi Lake Pukaki so masing2 amik feel hehhe..snap gegambo dri dlm kete je sbb malas nak kuar lak ha.  Biru yakmat kaler air dia kan..



Kat mount cook ade airport kecik yg disediakan utk buat scenic flight tour and mungkin jugak tuk kapal2 kecik landing.  Yg ni x dapek le nak book sbb mahai gaban..uhukk!! xpe la lain kali la kita tour udara plak ek, kali ni tour darat je le


k...kene sambung kat next entry lah..

Link :


2.   Twizel



8 comments:

Travelog said...

Subhanallah.. cantik sangat tempat ni

Mie said...

Cantik sesangat panorama kat sana.... AA bila nak sambung flight Christchurch ni...huhu

Zilla said...

subhanallah..sesungguhnya aku rindu dgn view ini huhuhu..

Bibie Karim said...

Indah nian!! Dah bosan guna ayat lawa. Aku nak jejak sini juga. Supaya boleh join rasa rindu korang tu.

Miss said...

@travelog yup! eye witness! mmg gedebom cantik

Miss said...

@Mie seyes teramat ramat cantik!!! bleh je naik AA tapi kene le transit uhuuu!

Miss said...

@Zilla mmg gilos rindu, tiap kali tengok gambo2 yg ade juta2 tu mesti nak gelak sensorang sbb muka2 kat gambo tuh semua muka kejakunan nengok tetempat cantik kat sana..hukkk rindu nak pi lagi insyallah

Miss said...

@Bibie yer yer true! tak dpt nak diexpresskan dgn kata2 dah..mmg jelitawan pemandangan kat sana..peaceful teramat ramat..jom pegi!!