Thursday, January 3, 2013

[SOUTH KOREA] 10th Trip- Day 1

mari merajinkan diri bercerita tuk trip anniversary ke 10 ni...pejam celik pejam celik dah kali ke 10 rupenye aku pegi...sound ridiculous but yup!! I like that place very much~

haku mmg suka time winter so planning kali ni just nice....time winter.... antara sebab nape suka winter---> tak panas + tak yah fikir nak pakai baju gaya2 pakai t-shirt pun ok + bebungkus dr atas smpi bawah...cuma nampak bijik mato je..nak solat kat mane2 pun senang k sbb dah cukup bungkus semua....huhu..

start dgn dpt news 'nampyeon' nak wat comeback stage..humang!! time sengkek ni mmg jiwa raga hancur mengenangkan nak beli tix flight...but who knows ade je caranye last minute mesti akan pegi..akakka..unpredictable mane tah dpt duit...korek punye korek..mmg cukup..akaka...but mcm slalu..bahananye akan dirase lepas balik..which is sekarang...sila makan biskut kering + air suam semata2 tuk tempoh sebulan dua nih..

ramai yg musykil macam mane aku bleh terbang sebegini punye kerap? simple..please learn how to manage your money, anything is not possible.  I always aim what i wanted the most pastu sacrifice what i think is not necessary.  Learn how to let go certain things. But, aku tak advice sape2 pun follow aku cam ni...unless you are willing to do it yourself...supaya tak ade kemalangan jiwa raga sbb nak follow gini..uhuhuhu...i'm not responsible...heheheeh...

ok back to cite..

normally aku akan makesure dpt tix concert dulu baru aku berani beli tix flight..yo lah skali x dpt meroyan lak aku nak wat ape kat sana x de aktibiti..ekekkke...so berjaya la jugak dgn pertolongan my japanese friend ..aku tak berapa berjaya nak bli dr Mesia since website tu dr Koya and also tarap ke'speed' an internet kat negara misi 2020 ni agak menruntun kalbu and need to compete dgn fans dr Japan..maka aku surrender nak beli sendrik..

disebabkan rege Air Asia and MAS adalah equal utk tarikh aku nak pegi tu maka aku dgn blagaknye memilih MAS..tup tup..masa nak beli tu tekena time promo MAS..walaaaaaa...mmg rezeki..sesegera mgkn aku grab...do not ask me the price..akakkaka...mmg meruntun kalbu..tapi sbb mission nan satu..aku gagahkan..uhu..selesai bab tix flight

ok now timing tuk cari hostel or ghouse.  Guess what? aku hanto 10 email kat merata guesthouse..semua reject sbb dah penuh and last minute booking.  Bulan 12 is peak season, semua hostel & ghouse akan naik rege and of course fully book...makanye kacau bilau la jiwa raga nak mencari tempat lain.  Lastly aku jumpe satu hostel nih..quit nice and nama nye pun menarik..hehe...Girls Generations Hostel..the only hostel yg available tuk di booking.  Makanya aku pun book la jugak.  Nih website dia kut ade sape2 yg nak try GIRLS GENERATION HOSTEL 

diulangi kalo nak gi bulan 12 makesure booking tengah tahun ataupun awal tahun pun x pe sbb confirm semua tempat akan penuh..last minute preparation pun berjaya.  Since aku pegi sorang makanye everything senang skit nak diurus, mane2 ceruk duduk pun xpe hehehe..

Okeh~ on 27/12/12 jam 11.30pm betolak la aku dgn naik MAS..



Uwallaaa dah lama sungguh tak gi KLIA..rindu2..ekeke..malam tu flight langsung x penuh, dpt window seat and dok sorang..depan, belakang, tepi semua x dok org..walaaaa..best2..so membuta la smpi ke pagi but still la ade gangguan2 suara2 nyaring ade lak baby sorang tu melalak...adesss~~migrain.

smpi kat Incheon jam 6.30am cam tu..waktu korea.  memandangkan naik MAS amatlah rugi kalo x bwk beg makanye aku bawak beg gabak...ekeke...Amik beg pastu nak gi amik Pocket Wifi (previous entry aku ade cite cane nak sewa pocket wifi so sila la search sini ye)..kat mane nak amik? lepas amik beg kuar dr situ trus tuju ke Gate no 13 ..sebelah gate no 13 nnti korang akan nmpk kaunter ni kaunter S Roaming...

(mintak mahap le kualiti gambo mmg tahap tenuk sbb semua snap guna hp je malas nak kuarkan camera so semua gambo lam entry ni guna hp, jadinye ni je le gambo yg paling terbaik ade....T_____T)



then, tuk gi ke Girls Generation Hostel boleh naik bus no 6015 atau 6001 . Aku choose 6015 sbb dah bese naik bus nih..tambang still sama 10,000 won 1 way..kuar je dari pintu gate no 5 tu...humang!!! bekembut kembut asap kuar dr mulut..sejup gabannnnn...akakakka....adesss...kematu la aku kat situ nunggu bas dtg.  Sbb time tu bus baru je lepas so aku rase lebih kurang 20 minit gak la aku tepacak kat situ dok bejoget2 sbb sejup giler..even mamat korea sblh aku pun telompat lompat..hahahhaa...dah le time tu pagi lagi baru kul 7 pagi...cek suhu rasenye lam -10 deg kut...huwaaaaaaaaaa....

macam biase naik bus ke Seoul takes about 40 minit cam tu la..and this time aku tak turun kat Sejong Hotel.  Nak gi ke Girls Generation Hostel tak payah riso sbb dekat je dgn Airport bus..turun dekat Kukdo Hotel ni ye...but announcement dr  bas tu akan sebut ' best western kukdo' so tempat yg sama la tuh..akan turun kat sini jugak ye. Just be alert dgn annoucement bus tu.



turun je bus trus pegi direction ke kanan...tuju hala belah sini ye..




pastu jalan straight je ke depan smpi jumpe euljiro underground shopping ni ye..



jalan straight lagi akan jumpe another subway exit..Exit no 7...kalo korang jumpe ni maknenye korang di jalan yg betui.



perasan tak jalan tu ade snow..huhu..tu bukan lagi snow dah tapi dah jadi ais batu...seyes kat sini mmg byk kali la nak tepelanting..licin gilos..dah serupa cam jalan atas ais skate ha...uhuhuhu...ni kalo tesembam ni mmg arr lebam sebulan..ngahahhaha...so becareful ye..gunakan kasut yg sesuai..sila jgn follow aku yg giler glemer ni..demi begaya sakan sanggup menderita...akakakkakakakkaka...kutuk diri sendrik x pe..T T

Ok next...jalan lagi ke depan, seyes senang je sbb x yah nak kemana2 simpang ke lintas jalan ke unless kalo korang tesalah exit ye....diulangi sile ke EXIT 7 kalo korang naik subway --> turun kat Euljiro 3 ga, cari EXIT NO 7...kalo tak korang takkan jumpe sign2 yg aku bagi cam kat atas tu ye unless kalo korang rajin nak tawaf merata alam silakan....hehehe

sambung,..dah lepas jumpe exit ni jalan lagi smpi la ke hujung jalan..belok la ke kiri, exactly belah kiri tu akan ade balai polis...1st ' lorong semut' after balai polis tu sila la masuk ye..



abaikan le beg ngan barang tu, gambo ni mmg diambik time nak balik dah sbb time pegi x sempat nak snap...ekekeke...

masuk je simpang tu akan nmpk satu bangunan tulis 'Arista'



(picture taken from GGhostel web)
masuk dlm bangunan ni and gi level 3 ye ( ada lift ye dun wori) GGHostel ni kat level 3..cam tu la lebih kurang process nak gi sini.  Kalo korang bukak website hostel ni pun dah bagitau directionnye cane just follow exactly instruction dia ye..


(picture taken from GGhostel web)

Owner hostel ni sgt baik ok..dari anak lelaki dia smpi le ke mak dia..hehe..aku amik 'Single room'..since bulan doblas peak season so rege jadi naik skit..dari 25,000won jadi 29,000 won.  Sbb aku dok 3 malam so total is 87,000 won.  Those yg nak booking hostel ni kene bank in dulu deposit kat dorang lam 10% camtu tuk confirmation otherwise dorang x bleh holdkan....samada korang bank in guna western union or moneygram..but cara paling senang is guna Paypal..sonang sgt..aku bank in guna tu je so x yah susah2 nak gi bank..hehe..cane caranye nak guna paypal ni?? sila la rajin2 mengogel ye..huhu..

so, jom tgk rupe paras bilik aku.  Single room ni shared bathroom ye..but not to worry sbb bathroom dia ade byk lam 4  cam tu la..(Erk! 4 tu kira byk la kut..hehe..sbb hostel ni x beso mane pun..ade satu level tu je.)..disebabkan aku x de masa nak snap gambo tempat2 lain so x dapek le aku lepuk gambo sini, just tgk je la kat web dorang sbb mmg exactly the same.  Ada pantry tuk masak-masak, ada washing machine jugak. Nnti dorang akan tunjukkan direction semua.  Masa terhad so aku kene rush sbb dan janji nak jumpe Unni ngan dongseng kat Myeongdong tuk lepaking.  Meh tgk bilik aku..

biliknye kecik je..selorong je but selesa sungguh la tuk aku dok sorang.





eventho tmpt ni kecik tapi complete semua ade lam ni..ada TV, peti ais, hair dryer,tuala..semua la..cukup je aku rase..meh tgk side tepi kanan ni plak ade ape..










locker baju dia sgt beso hehehe..so sumbat semua segala beg lam tuh.  Heater nye kat lantai so sgt best..panas je..huhu..tu la lebih kurang rupe dlm bilik single room ye..

so siap2 ape yg patut then aku pun betolak le ke Myeongdong.  Ade skit leceh sbb aku kene transit dr Euljiro 3 ga ke Chungmuro tuk ke Line 4..but no problem...hehe..

Korea dongseng + Unni dah smpi awal ...ekeke..macam biase aku la yg paling tehegeh2 skali kan..akakkaa..bese le aku suka take it easy..jalan slow2 smbil nikmati pemandangan kiri kanan..wakkakakaka...memandangkan semua pun dah kebuluran so smpi je trus la dorang decide nak gi Itaewon makan...erkkkk~~ jauhnye!!!!! ..hem x po la den follow je memandangkan x buat ape kan...and pilihan tmpt makan is Siti Sarah Restaurant.  Restoran baru bukak and owner dia Indonesian kut...but seriously i'm sorry to say..memang serious jauh giler dri ape yg aku expected.  Memandangkan aku x bape nak 'into' dgn tmpt ni so aku x amik gambo..ni je le yg ade..akakkaa..



Mengikut pandangan aku yg 'makan sekadar nak ilangkan lapar' ni aku rase seriously this is not my choice.  Menu pun ciput je, ahhhh~~~~so decide nak makan nasi goreng ( ni kat dapur umah aku pun ade) uhuhu....makan je la dr takde kan..hopefully those yg nak gi sini sila jgn expect berlebih lebihan ye..there's no korean halal food here..kalo nak better go to Muree coz you've got plenty of choice there..finish makan yg ala2 x brape nak 'pegi'..kami pun kuar la nak balik dah..tejumpe lak dengan 'kuih ikan' ni...huhuhu..sodap tuh makan time panas2...hehehe..sila2 jemput makan



next, unni + dongseng nak rayap2 jap kat Namdaemun...Omo!!! tempat yg aku jarang nak pegi..akakakkaa..anyway no prob...' i will follow you~~~~ uhuu..memandangkan masa banyak lagi kan dr x buat ape so ronda2.  Nothing change much kat situ cuma aku teperasan ( ke sebenonye dah lama camtu??) dulu Gate kat pasar ni cam lain ..ni picture taun 2011 beso gabak gate dia kat blakang tu kan.


(picture taken in year 2011)

skang dah jadi cam ni lak gate dia..tak brape nak perasan sbb cam tepacak kat tepi tu..huhu



Next, dongseng nak gi rayap2 tempat lain and kami pun nak kene balik otel sbb nak prepare gi ke stadium dah kul 5 petang..so kami split kat situ..komawo dongseng arrr..next time kita jumpe lagi ye..

since aku malas nak patah balik ke Hostel aku so aku pun numpang la bilik Unni tuk solat. Dorang duduk kat Namsan Guesthouse 3..hem~~not much changes jugak kat situ ye...solat and siap2 nak gi.  Concert tu located dekat Olympic Stadium so kene gi ke stesen Olympic Park..ermmm..agak jauh dr Myeongdong actually.  Takes about 30 minute and sekali transit.  Not to bad anyway.  Time nak betolak tu start plak snow shower..adesss dah rase hujan lak aku rase, lebat kemain cumanye idok le basah lenjun tapi sejup gaban..kepala sejup je sbb snow jatuh atas pale..sib baik jacket ade hood..so masing2 bebungkus le dah mengalahkan hape aku tgk..nmpk mata je..akakaka...tapi still nak begaya sakan tanak kalah tuh..akakakaaka...

tuk cite pasal day 1 concert akan disambung kat entry akan datang...mato pun  dah ngantuk...also nak kemas beg...esok terbang lagiiiiiiiiiiii..yeay!!!!! mari becuti lagi...(mampus bos aku marah kalo tau bulan ni kemain galak bejalan..akakkaaak)

to be continue~~

4 comments:

syieda said...

happy 10th anniversary.. kekkekekke

Miss said...

hahahhaha..komawo!!!

wahidaism said...

Waaa best best. Nak ikut leh xpasni balik kg hehe

jarimanis said...

woowww...awesome...daebak....hihihi