Wednesday, January 4, 2012

[SOUTH KOREA] 8th Trip - Part 2

hari ke 2 lak...k kali ni nak menjalankan misi-misi yg dah dibuat....
gigil sejuk hari ni walaupun sekupang snow pun x de...lagi parah sebab berangin..mak eh..abis bungkus sakan..tak penah lak aku rase sejuk gaban gini...slalu gi pun xde le cam gini sgt..aishh..

k gi mane je rini? bangun pagi je kak jel dah panggil soh makan bekfast..perghhh best gilos kak jel..ekeke..rini masak nasi goreng k..walaaaaaaaa..mabeles..dah membedal bagai aku n Cik GPS gerak le..oh! rini pun kami split2 jenjalan sendrik..kak jel dgn misi dia n kami ngan misi kami..huhu..

rini nak melakukan aktibiti outdoor yg byk k..so prepare bungkus lebey skit..Cik GPS ni suka beno le nak masuk kat utan2 ni ha..so aku follow je la janji tempat baru..kemanakah?

k, kami benti kat sini..Ttukseom station...nape lak gi sini? sbb destinasinye ke Seoul Forest nun...mari mari pegi..




turun je dr subway eskalator ni dah ado dah signbod ha...senang yg amat..follow je ye..tapi mak eh!!!!


sila jalan kaki sebanyak 350meter...tehehehehe...dlm sejuk bedi ni bleh la lenggang kangkung jalan sejauh tu..akakkakaka...haku pun x bleh estimate le jauhnye..yg pasti kami jalan je la smpi jumpe ha....xde belok kiri kanan pun straight je 

tengah jalan jalan..wuiit wuiittt...ni bukan lee chong wei ke? akakkaka...glemer ko bang ..poster lekat kat depan kedai ni ha..


k sila jgn berenti ye..jalan je slagi ade signbod ni..ekeke....kawasan tu tak ada foreigner so macam biase le..kami yg alien ni dok jadi tumpuan je la kan..akaka..dah le dua-dua nye pakai winter coat merah..saje nak create attention kekdahnye...ekekekekke..ade sedikit giler glemer di sini ^^


jenjalan lagi smpi le jumpe ni ha...walaaaaa..dah sampai pun..phew!! nak tekehel gak le kaki kan...


ni la dia SEOUL FOREST 


benda 1st yg aku nampak kat park ni is benda ni......suka giler aku tgk..sib baik x cabut je..gatai je tangan nak ngusiknye...ekekke....lawa sgt...ni spesis ala-ala bunga kobis la..tapi stok x bleh makan kut...ni stok hat buat hiasan landscape  je nih.....bagus2 x de vandalism..kalo tak mesti besepah org jual kat pasor malam kan..ekeke



taman ni sgt beso..mengikut Cik GPS..taman ni antara yang terbesar kat korea la kekdahnye..mek ni suka je gi hutan belantara ni..nak advanture katenye..eekek..den follow je la ye..


kat sini ade byk entrance so yg terdekat entrance ni le..xyah gi jauh2 ye..


wooo bleh je naik bus gi sini..tapi tak tau bus no bape..dah ade subway sila naik subway je ye..


ni peta taman tuh..beso yg amat kan..so confirm aku n geng tak akan dpt explore semua la kan..dlm sejuk2 gitu ha..gi yg mane mampu je..janji mission nak pegi accomplish..hehe


hem! dah siap2 tulis aktibiti tuk bulan doblas (tahun 2011 ye) so mmg akan ade event la kat situ..cuma masa aku pegi tu semua tutup mgkn sbb nak new year kut so dorang tutup n dalam proses pengemasan..tapi bleh je masuk ha..free k..trip kali ni byk aktibiti yg mengurangkan duit sbb mmg cari tempat2 yg entrance nye free..huhu.slamat duuit aku..


harap maklum ...siap ade bag plastik to those yg nak bawak hanjing jalan2 kat situ...so sila jgn 'melepas' merata-rata...


masuk je dah start jumpe byk2 lorong so pilih je la mane nak pegi ye...kiri ke kanan..depan tu ade info counter tapi tutup kekdahnye...so map pun tarak cuma yg map beso tu je le yg display.  Pusing suka suki je la kat dlm tu ..janji dpt masuk.



posing time~~

uikssss..ade pukuk EPAL kah????


ha yg aku tunjuk tu pokok epal gamaknye tuh..eekekeke.....


ni hape ek? bebetul kat sebelah signbod tuh..


ni epal ke?? nape kecik beno?? epal kecut kah??? ekekekekkeke


k kat sini ade byk je tmpt nak pegi tu ha...follow je directionnye..since kami ni xde le nak explore semua tmpt so kami gi kat area2 yg terdekat je sbbnye tak de manusia pun lalu lalang kat dlm tu mcm tutup je..hehhee


Cik GPS suka lak bangunan dua ketul kat depan tu ha..unik katanye..aku rase biase je..akakakkakaka


pusing punye pusing..nampak lak tmpt ni..mula2 cam teragak-agak nak masuk sbb gelap je dlm cam x de org..pastu cam tutup je..so kami direct gi tmpt lain...disebabkan time tu dah masuk waktu so cari pot sesuai...kat sini byk je kerusi2 yg boleh di duduk..and di sebabkan kat situ takde org sgt so boleh la solat smbil duduk k..selesaikan tangggungjawab anda sebagai umat islam di mane je kita berada k..supaya di berkati..amin....cewahhh...

cantik je area tmpt kami duduk nak solat tu..woooo..kat sini ade snow ek...sbb dia jauh skit dr town tu ha..so ade le sesikit kat sini..tapi still tak boleh nak wat snowman la..





baik baik..meh sambung..


jenjalan kat depan insect garden tu ha..jumpe lagi la ha tumbuhan2 yg aku suka tu ...adess lawa tu bile dia lambak je kat tepi jalan tu..walaaaaaaaa..sgt kretip dorang nih....





k ni la insect gardennye ye...masuk sini free je...


hem..lebih pada taman buatan kut..nothing interesting la kut....kekumbang je dlm ni ha..kat mesia pun lambak kut..tmpt ni ade 2 tingkat ye..




lam banyak banyak kumbang lam tu...ade satu natang yg aku suka giler...cute yg amat..ekekkeke..erk!!! tapi rase aku haiwan ni tak de kene mengena tgk kumbang kumbangan or insect...jadinye kenapa dia dipenjarakan kat dlm insect garden ni???? 



puhuhuhuhu..comel sgt k..kekekkee



merenung nasib dari kejauhan..adessss...kecian lak aku nengoknye..



 nama spesis haiwan ni ade kat bawah ni ye..baco la sendrik...ekekee



pastu sebelah je ade tmpt tuk rama-rama..so begedup skit sbb tanak rama-rama tu lepas..haku tgk tak byk pun dlm tu ha...byk dah kiok kut pastu kat dalam tu cam panas skit..

Erk!! apekah ni?






ni lak rerama yg dah menemui ajalnye dan di awet tuk pameran..huhu




wowooowwo..ni rerame dari malaysia ye..hehe..haku pun x penah jumpe rerama cam ni kat negara sendrik



tikus ni skali tgk cam cute je..dua kali pandang cam seram lak aku nengoknye..ekkee..tengok le renungan dia tuh..puhuhu



ikan ape ade kaki?

ikan di bawah ^^ V


ni lak encik tarantula


k la sbb dah boring kan so kami kuar..tmpt ni best kut tuk those yg bawak family or budak budak..tapi kat dak muda cam kami ni (erk! mudakah? akakkakka) rasenye tak brape 'into' kut melainkan scenery kat luar je la kan..so mission accomplish..tmpt dah jumpe...next kami kuar n ronda2 area tu smbil mencari subway terdekat jumpe lak taman ni Seoul Forest Fragrant Garden..erkk..tapi aku tak bau ape ape pun?? hehe




taman ni cantik tuk leisure2 smbil bentang tikar piknik2 k....cuma time ni xde org buat koje gitu sebb sejup




ni lak cam ala2 kat Nami Island kan? so xyah gi nami dah..kat sini pun ade..ekekkeke




pas je dah jumpe subway..kami go to the next destination....CAFE RAINBOW...turun kat sini ye



nak cite skit sal cafe ni..aku rasekan mgkn aku salah pegi kut..aku nak cari tempat ni sebenonye..

(picture taken from visitseoul)

tapi toward the end aku jumpe yg lain..akakkka....kekdahnye kate dorang ni le dia observatory cafe tu..aishh musykil aku sbbnye lam gambo atas beso giler k..nape yg aku jumpe ni cinonit je??? salah tmpt kut aku gi tu ha?

k la xpe la  since dah pegi aku cite gak le..nak cari tmpt ni giler susah gak..bukan susah ape susah nak cari direction nak menujunye....turun subway dah btui dah..cumanye dr situ nak jalan kaki ke cafe ni gile hazab. Memula kami just focus kat landmark yg dibagi sbb x bape nak jumpe kami guna la signbod tuk jalan raya (kalo drive le) sbb situ ade tulis...dah follow tu confirm la ikut jalan raya kan...dah smpi btui2 kat depan cafe tu dah nmpk pun skali ha...x bleh lintas kut sbbnye lalu lintas giler sibuk and takde manusia pun yg lalu kat situ...akakkaa..sudahnye Cik GPS punye solution kami patah balik n cari la jalan yg gamak2 bleh tembus ke seberang sana..so jalan la balik kekdahnye tulang kaki dah sengal sbb jalan jauh..akaka


ni le jalan tuh..dah nmpk dah bumbung cafe tu kat bleh kanan tu...tapi gilo kut kalo nak lintas ni..ekekke..siap ade sign x bleh lintas ok..so patah la balik smpi kami jumpe signbod ke Hangang Park..so follow je..smpi le tembus kat tunnel..



pas kuar tunnel ni dah nmpak le cafe tu ha..time ni aku dah musykil dah...apsal cinonet je???


ngahaahaa rerupenye aku dah misunderstood..tmpt ni confirm bukan tmpt yg aku nak pegi tapi tmpt yg Cik GPS nak pi..puhuhuu mati mati aku ingat tmpt tu ..ngahahha sbb lokasinye kat area hangang river gak..walaaaaaa (ni aku baru je dpt tau dr cik GPS..akaka) adesss..takpe la janji pegi kan..so tmpt apekah sebenonye ni?? ni salah satu lokasi cite 'City Hunter' episode bape aku pun x bape pasti...huhu..meh la tgk cafe ni..


ha ni le rupenye kebesaran rainbow cafe ni..glemer sbb cite 'City Hunter' tuh...ala yg lee min ho blakon tuh...(jejaka pujaan Cik GPS) end up smpi jugak kat sini kan..one of korea attraction gak la sbb ade mascot Haechi tu kan





sbb x dapek gi observatory deck tu..sini pun buleh le..view nye ala kadar je..






aha! nak cite...cafe ni giler mahal ok..lagi mahal kut dar Starbuck of Coffe Bean...rege tuk Air + muffin ni adelah 10,800won =m30+...
puhuhuhuhuhuhuhu...giler mahal ok..tu mufin tu ha celah gigi je makan dia..ekekke...air tu pun 3 teguk dah abis..hem! bese le tuh..


k lepak situ barang sejam nak ilang kan penat menapak..pastu continue balik..masuk balik la tunnel tu n walk back tu subway yg kami naik tu ha..pastu kemane lak ek?



end up pegi ke station National Assembly sbb nak gi makan2 kat Handel and Gretel ni...mase smpi subway tu kan..nak bitau betapa kayenye anak-anak org koya ni..ishh..ishh..sebab pe nmpk budak2 sekolah ni lari2 nak ke KBS gamaknye...masing2 dok bawak bagpack cap MCM..jenama idaman kalbu aku yg berharga 400dolar sebijik..confirm duit mak bapak yg beli ni..ekekekeke...adesss..besepah sepah lak aku tgk beg ni..tebantut nak beli..



k la..meh cite lain ..ape bestnye sini?? Best hokey sbb ni kedai cafe Yesung..cafe ni btui2 kat sebelah KBS tu ye..time ni ade KBS award rasenye so ramai la org 'betapa' kat dlm tu so sbbkan ramai sgt kami decide tuk take away je la..



oh vanila latte dia sedap!!! hehe ..ke sbb songjin yg buat?? ekekkekke..


since KBS seberang jalan je so saje je la gi ronda2 area tuh...KBS award xde red carpet kat luar so mmg confirm la x bleh masuk sbb xde 'undangan' kan...tapi aku tgk ramai je dak2 kat situ yg kuar masuk..siap ade yg bawak beg luggage bagai..akakkakaka



kaki dah gigil-gigil penat so better blah balik la k....tu last stop k....woo sblm balik tu sempat lagi gi makan ..menyinggah jap kat Myeongdong cari ape yg ade tuk ditelan so jumpe la simple snack ni..rege pun 6000won sorang...serve kimbap kosong + radish + sotong..


sedap je..dah kenyang..menapak balik otel..pastu kiok tido...

end of day 2..continueeeeee

4 comments:

bdk2 @ John said...

chimei, cantik trench coat~

Mis said...

hehehe~~ komawo!

Amanda Musa said...

Akak, cantik lah baju merah tuh..beli kat mane?

Miss said...

kat MANGO hehe~~