Sunday, April 21, 2013

Arrival Card to Korea

Just to add on some info to those yg nak gi Korea.

Masa lam flight, flight attendance akan bagi 2 jenis card ni.

Arrival Card.



Custom Declaration form



kedua dua kad ni wajib ade.  Kalo dorang bagi salah satu je sila mintak sbb bile dah touch down kat Incheon Airport yg beso gabak tuh mmg hazab sungguh nak mencari nye ye..

Arrival Card tu paling penting sbbnye kalo xde dorang x lepaskan kita kat immigration tu smpi la dapat card tu.  IMPORTANT NOTE*  kanak-kanak and baby pun kene isi arrival card ni ye.  No skip..sila makesure isi untuk budak-budak ye.  Nanti jadi kes cam aku arituh, bawak geng yg ada anak and aku ingat budak-budak tak kena skali mmg wajib isi jugak, yg si stewardess ni pun satu idok le dia bagi pun.  Patut la aku tunggu punye tunggu lepas immigration tu apsal dorang x keluar2 rupe2nye dorang stuck kat dalam tu sbb x de card arrival tuh.  Jenuh la dorang gi cari, aku lak silap ha pegi keluar dulu..ekekek..moralnye be prepared ye...and also dekat arrival card tu ada mintak alamat Guesthouse tempat kita tinggal kat Seoul so make sure korang dah tulis kat mane2 alamat hotel or guesthouse tempat tinggal ye.

Arrival card tu akan di amik oleh immigration kat immigration counter tu ye.  And for declaration form tu pulak dorang akan amik lepas kita dah amik luggage and nak keluar dr situ.  Nanti ade la sorang ajushi tepacak kat entrance tu kutip ye, bagi je kat dia.

Talking about WIFI kat epot Incheon mmg DAEBAK la...takde limit usage ye..ko guna la smpi muntah, pastu bedesup je ha...tapi kat KLIA nape kedekut taik idung masin ek?? 2 jam je bleh guna??? and coverage sgt limited blum lagi kat LCCT yg tumpang wifi KLIA uhuuuuuu...kedekut sangat kut, sila la buat FREE ye KLIA!.  

3 comments:

jarimanis said...

Aha...good info and noted..itu pun kalau lah aa peluang pegi lagi...huhuh..best nya kalau dpt pakwe org korea kan..ahahah..tetiba jek

Miss said...

thehehe..best woo dpt pakwe koya bleh balik kampung tiap2 taun..akkakaka

fiqahlee88 said...

noted! thanks~