Monday, May 28, 2012

[SOUTH KOREA] 9th Trip - SUBWAY MAP

Balik kampung lagi?? ye ye betui..nak balik kampung Korea lagi.
untuk kali ke 9 nye aku nak balik kampung lagi...theheehhe


trip kali ni byk gi tourist spot je sbbnye nak bawak geng-geng..jadi tourguide dorang kekdahnye...


basically tempat2 lawatan nak bawak dorang ni sama je cam tmpt2 yg korang bese pegi kalo 1st time..memandangkan tempat2 tu aku gi mase mula2 dulu..so byk gak la yg aku dah lupe cane nak pegi semua..ekekeke..kekdahnye pegi skali je tmpt tu dah cukup...


Memandangkan nak gi semula kene le aku wat research skit2 ha..dan memandangkan gajet2 skang dah telebih canggis..so tuk subway...tak perlu lah memegang MAP beso beso lagi tuk melihat route2 tu..


ape yg ada perlu buat sekiranya anda pengguna SMARTPHONE ialah..mendonlot apps subway map ini..make sure download yg paling latest ok..




senangkan? xperlu dah nak cari2 subway map sbb pe lately kalo amik subway map kat subway station tu mostly dlm korean language..kalo nak yg english kene request kat kaunter yg kadang2 tu takdok pun..nak kene beli plak t-money baru or kene lak gi cari kat i kaunter map2 yg include subway map..lecehkan? so sila la donlot ye...senang je nak guna dia..siap bleh dapatkan shortest route lagi dr route2 yg bebelit2 tuh.


of coz first thing first is korang kene tau la destinasi nak gi tu kene naik subway mane nak berenti kat mane kan..kut menonong je peginye mau la korang pusing 10 kali pun tak jumpe tmpt tu dgn ukur lilit station subway yg gilos beso tuh..RESEARCH itu penting...tak payah susah2 nak google merata..satu tmpt je dah cukup....semua info ade kat sini..


click kat website ni... visitkorea.or.kr
everything complete kat sini..nak turun exit brape? line nombor brape? semua ada k..senangkan? become a member of this website, incase ade problem just send email and dorang akan reply segera..ni yg aku slalu buat..anto direct kat dorang ye.


if let say cam x bape nak paham..ok takpe..korang masuk je kat website Forum Cari ni...semua info ade kat situ..sila2 la join jadi member..sebarang kemusykilan bleh je diutarakan kat forum ni..insyallah ade je yg sudi jawab k..Forum Cari

Ok..if on the go, telupa plak ha nak print itinerary ke or hilang ke? don't worry don't worry...sila la donlot apps ni ye...
sangat sangat beguna if let say tibe-tibe je nak search pasal tempat mane2 kan..apps ni best sbbnye still bleh connect even takde wifi or internet..just download je ye..




Eh!! gigih lak aku pomot apps..akakkaka..bukan pe..sharing is caring...try la ye..no need to print lots of  paper...sila 'save the earth'..huhu...<-ceramah lak ha..

4 comments:

syieda said...

deabak!

shahibbul said...

Salam, mana link nyer, tak jumpa pun..

Miss said...

link mane satu nak ek?

tuk apps subway map kene le gi kat 'store' smartphone ye..cuntuh...den guna NOTE so bleh donlot apps tu kat 'play store' just taip seoul subway map and donlot version english..

kalo nak apps itour seoul plak do the same just type itour seoul and donlot kat smartphone ye..

sekian~~ harap menjawap soklan

Amanda Musa said...

wahh..info berguna..tq kak