Saturday, February 11, 2012

[Selangor]- Bukit Cahaya Shah Alam.

Mulakan destinasi....
jangan gelak jangan gelak....
ni destinasi pertama...Bukit Cahaya aka. Bukit Cerakah
nape pilih sini?..ekekekke...
sebabnye tempat ni 5 minit je dari umah aku.  Nak jimat..kiranye ni trip berjimba jimba ala bajet k..

Seyes aku tak penah pegi weii
dah 7 tahun aku dok sini tapi ni la 1st time aku datang.
Ape yg bestnye kat sini?
Mulayo~~~hosmet kate nak mulakan destinasi haruslah pegi yg ade kat keliling2 sini dulu..baiklah...ekeke..
walaupun pada hakikatnye tempat ni sebelum aku lahir lagi dah ade tapi still aku excited jugak nak pegi.  Banyak je dengo org cite sal tempat ni since aku sekolah lagi tapi langsung tak de perasaan nak pegi pun ha..almaklum le kat Mesia je kut (mood riak!)

k la meh cite..
aku gi ngan hosmet hari ni (Sabtu)..
cane nak pegi?..since aku dok area sini so ade skit shortcut ikut seksyen 8 tu direct je lam 5 minit smpi le ke tmpt ni...sangat dekat kan? jimat minyak aku..
k dah sampai
Parking kete pun beso..
plan asal nak gi subuh2 beno le kunun kan..sudahnye start kul 10 pagi gak..lantak la..
time ni tak ramai org tapi nmpk gak la 2,3 bijik bas sekolah. Rombongan Cik Kiah kut~

sila gi kat ticket kaunter.  
Waktu operasi tempat ni dari 8.30pagi smpi 4.30petang. Rege tix RM3 tuk adult and RM1 tuk children and warga emas 55 tahun ke atas pun singgit je.  Murah2..semua tuk rombongan family datang lepak2 tengok utan k.  

time ni seyes x de org pun...sbb masing2 dtg pagi2 buta.  Kami je datang tengahari rembang..gilos panas tui Mesia ni..ngahahhahhaa.

Dah bli tiket, masuk le datang ye jgn malu malu..dah masuk tu sila tunggu bus free nih..oh~ sebelum tu sila la amik map ye..kang x tau nak tuju mane2 lak. Selain dari bus, boleh jugak sewa basikal RM5 tuk 1jam pertama pastu RM1 tuk jam berikutnye..since kami x pakai pakaian yg sewajarnye tuk mengayuh basikal so naik bus je dah la~~


since ni 1st time kami gi so tak tau lagi mane yg best nak gi.  Meh nak cite skit dlm ni ade ape je?
Naik je nampak notification ni..adesss~~~ punah harapan...dtg nak gi sini la pun

Perhatian : adalah dimaklumkan Rumah Iklim Sederhana Empat musim akan ditutup mulai 30 Jan 2012 hingga 14 Feb 2012 untuk proses peralihan ke musim bunga.

Ek eleh~~~~hem..tak pe la..naik je la bus ni pusing-pusing.  Bus ni akan bawak kita gi round dlm taman ni..mula2 bus ni akan bawak straight ke last stop dulu tanpa berenti....sambil tu tgk2 la ape je yg ade kat kiri kanan ye..last stop Empangan Sungai Baru.  So kat situ 1st tmpt kami gi jenguk.  Ape je ade kat situ? 

Best kut buat yg kaki pancing sbb kat sini disediakan tempat untuk pancing ikan. Sape nak pancing bayo RM5 ye...x sure pancing dorang sediakan or bawak sendrik.  Tapi view kat sini agak menarik tuk lepak2. Selain memancing x boleh buat aktibiti lain ye cam nak karaoke ke or BBQ ke kerana dikhuatiri akan mengakibatkan kejutan pada ikan2 itu ..kang sakit jantung lak kiok ikan tuh..



ikan ni dorang dah beli siap-siap ha...ikan apekah ini???


View kat sini cantik hokey~



slain tmpt pancing ape je lagi ade sini? kat situ bleh la kalo sesape rajin gi tmpt ni ye...aku tak rajin


disebabkan ni empangan so ade le empangan nye ye...bleh tgk dr atas...giler gayat hokeyyyy..


Ade skit nak komen kat sini...aku rase 'org-org berkenaan' kene le cek slalu kut tmpt2 ni..ala-ala cam kene la jaga skit kut since tmpt ni dah jadi tarikan pelancong..cuntuhnye cam tangga ni ha...nyaris haku tak terjerlus kat sini ha...skit punye beso lubang weiii..kut ye pun gi la baiki ke hape ke..bahaya kut~~


k dah abis pusing kat sini, jom gi tmpt lain lak..disebabkan nak jalan kaki ke tmpt lain tu cam malas kan so tunggu je la bus tu dtg balik.dun worii bus tu byk je ha..tunggu je kat tmpt turun tu...


basically x byk tmpt pun kami pegi..selected tmpt je..kat dlm ni ade byk jenis taman..ada Taman Haiwan, Taman Burung, tempat nak main Paint Ball, Taman Hiasan ( kat sini ade jambatan gantung..bleh pegi ye), Taman Cendawan, Taman Rempah Ratus dan Perkampungan Budaya...

since masa naik bus tadi  dah pilih mane je nak pegi so next tmpt is...Taman Cendawan..nmpk dr bus tadi mcm cantik...tmpt ni mmg cantik ok...bleh la lepak-lepak kat sini smbil chit chat ngan awek ke..ekeke...ade gak org wat shooting time gi ni..cite hape tak tau and  pelakonnye pun aku tak kenal....kalo nak wat shooting kt sini ke bayo RM1000...yg aku nmpk pelakon tu jadi org gile naik buaian kat situ..ekekkeke...lawak2...k meh tgk view kat sini..

Dalam taman ni ade Taman Koleksi Herba gak..tapi tak minat nak gi so pusing2 je la dlm ni...sgt relax k tmpt ni..


 Ade lak tmpt ni ha..namanye Menara Pandang Jauh..heheh..jom naik~~ semput gak nak naik dgn tangga nye yg ala-ala tapak kaki saiz 3 je bleh naik...saiz kaki org Malaysia ye..saiz 3 diulangi..so kami yg bersaiz 5 ni kene le ejas btui2 kaki kat tangga nak naik tu ye..sape le yg bina tangga ni..ish...sengal..



Dari atas ni bleh nmpk view taman ni ye...cantik hokey...dgn angin sepoi-sepoi bahasa walaupun time pegi ni tengah matahari rembang atas pale..kul 12 tengahari kut~~ giler silau tpi still ade angin la..




Sangat best ok...ni kalo lepak-lepak baca novel minum teh..perghh best k..bawah menara ni ade buaian..walaaaaaaa bestttttttttt...pastu kat situ gak ade la few equipment tuk exercise...agak terjaga la jugak x de le rosak ke hape...ke sbb x de sape yg tau n datang sbb tu elok lagi..ekekkeke....


dah lepak2 situ kami pun decide nak keliling taman ni..ade trek jalan kaki so follow je...mula2 belah depan taman ni mmg la cantik kan..bile dah ujung ujung skit cam ceruk...uuuuuuuu alah!! dah cam hutan belantara lak aku tengok..cam tak bejaga..adesssss~~~

tapi ade gak tuh org datang tuk photoshoot wedding..ok la kan..nmpk tak yg pakai baju putih tu..ha tu pengantin ye...jangan salah fikir benda lain lak..ekekkeke


dari menara tinjau tu bleh la nmpk taman kat depan tu...taman tu aku dah gi pusing..tgk dr bawah tak menarik..kalo dr menara ni nmpk cantik lak..


k la..after dah kepala cam migrain sbb panas..kami decide tuk blah..asalnye nak gi taman haiwan bagai tpi sbb perut pun dah keroncong..jam pun dah tunjuk kul 1 petang...matahari pun terik gilos..balik la ape lagi...rumah 4 musim pun tutup ha..ishhh~~~...

time nak kuar tu tenampak lak ni..macam menarik..thrill gitu..wala...ok..nmpknye akan ade lawatan susulan tuk gi ke semua tempat-tempat lam map yg kami tak pegi....next misi..nak gi cycling je la kut sbb byk je tmpt-tmpt yg ceruk ceruk tu kene naik basikal sbb bus tak masuk...nak gi Skytrex ni..tapi kalo be2 tak best kut..kene ramai2 skit baru adventure..huhu..nntikan kedatangan kami..hehhehe....


ok la overall komen...boleh tahan la gak tmpt ni tuk mengisi hari2 wekend yg boring tanpa ade tujuan nak gi mane kan....just my additional 2 cent...'management' mungkin kene lebih peka dgn tempat ni kalo nak jadikan dia  1 of the tourist attraction especially for oversea tourist.  Sbb ape tau..masa naik bus tu takde sebarang annoucement dia buat tuk tau ape je yg ade kat sekeliling taman ni..tau tau dah last stop..even kami org Mesia ni pun cam tecangak bangak gak la kan...kalo org luar lagi la..at least ade la skit pemberitahuan pasal ape je yg ade kat kiri kanan tu ha..

and lagii...since kat sini ade provide kan bicycle to those yg nak cycling, aku rase better la buat satu proper track tuk yg berbasikal sbb nye skang ni yg naik basikal kene kongsi  jalan dengan bus yg ade..adess sakit jantung tgk jalan sipi je nak gesel dgn dak2 yg naik beskal..dah le laju2 je bus ni...huhu...

pasal kawasan ni lak..mgkn kene ade skit well preserve la kan..mmg la hutan simpan tapi at least jangan la di 'jungle' kan trus kut...anyway..it's one place yg boleh di visit pada sape2 yg nak gi jalan-jalan area selangor k...

3 comments:

ayu mee said...

Hari2 buka ke taman nih

ayu mee said...

Hari2 buka ke tempat nih

Miss said...

bukak dr Selasa smpi Ahad..Isnin tutup..
bleh cek sini ye --> http://www.tbnsa.gov.my/web/guest/waktu-operasi;jsessionid=B79A7F379EFB8EB5CB1C4C5BBC793841