Tuesday, December 20, 2016

Berjimba-jimba di South Island New Zealand - Part 12

27/10/14

Next day, early morning dah bersiap nak balik..dok kat sini sbb ade airport shuttle so dorang send to Christchurch airport and transit 1 day kat Sydney. Kami sampai kat Sydney pukul 10am.

Since kami x de book hotel dan gamble nak tido epot je sobabnye subuh2 sepiee cekda punye flight, pastu pagi2 gak flight kami so cam tak bebaloi lak gi book otel dah le gaban mahal situ.

Dekat airport ade tempat simpan beg and sbb beg beso so dorang soh letak kat locker storage located kat parking area. 1 locker buleh sumbat dlm 2 luggage bag ( sila jgn sumbat semuat2nye sbb nnti locker tu xleh bukak.. $14 x 2 drawer (24 hour) tu amount yg kami bayo...gasak la malas nak angkut berat2.

Utk naik train yg ada kami beli je Mymulti day pass ($23)inclusive of  all entry from tram,light rail dan semua ferry, pada aku bebaloi la kut tak yah nak sibuk2 bli tiket ko naik je smpi muntah ape ko nak lagipun masa tak byk dah..






Dari epot kami naik train ke station Central, and dari situ kami nai light rail dan turun ke Paddy's Market..unfortunely haritu tmpt tu tutup (sila cek jadual opening hours dia ye)



So dari situ, kami dok menapak cari Cafe Kasturi yg penah ade sorang blogger ni tulis, cari punye cari tak de jugak rasenye dah tutup kut so sudahnye kami makan subway je la..tuna vege je le..i notice one thing, org kat sini semua rude..hhhmmm...ckp mengalahkan kita ni ape je..geram lak aku..aku cepuk gak mamat kacukan bangla kat subway tu kan..becakap ngan customer mengalahkan ape, dgn muka tak semenggah..ish mengumpat lak aku..ilang selera makan tgk dia.

Da makan ala kami, kami gerak la ke Market city and ronda2 area  tu.  Nothing much to see...tak menarik..i dont fancy sgt Sydney..hmmm

Pastu wait for kwn rina, kwn sekolah katanye lama x jumpe..hhmm ikutkan aje..
dah jumpe semua kami gerak pi cari kedai sourvnir nama darling harbor sourvenir tapi tutup le plak..aishhh..sib baik beli daily pass so blasah je naik semua kenderaan yg ada..jalan2 punye jalan jumpe lak Restoran Silk Road dri Indon..tapi sbb kenyang malas singgah.

Dah x jumpe yg menarik so kami decide utk back to Paddy's market station
dan amik train ke next destination...dari sini kwn rina yg bwk so dah lost plak direction..kami ikut dia gi makan ke Sydney Fish Market..ikut je le..
memula naik bus tapi cam sesat so cari nearest train naik train ke sana..kwn rina x bape tau gak..hmm




makan kat situ..erkk x bleh masuk tekak, rase cam makan sotong celup minyak...ayoyoyo cam x masak..portion beso tapi cam x bape boleh nak pegi..




da abis makan n sembang, kene cut short sbb byk tmpt nak pi..jumpe ala kadar kwn dia tu..pastu dia bwk kami ke terminal ferry sbb kami nak naik ferry lak..
turun kat circular kay





ooo depan tu ade kedai sourvenir yg sgt beso, tanak buang masa so kami borong je situ..



kwn rina pun nak balik so send dia naik bus and trus kami naik ferry utk keliling Sydney Opera House tuh...tiket? guna pass tadi je..

mengagau jugak la nak tau mane nak naik and cane nak naik sbb part Sydney, Rina yg handle sbb dia yg ajak gi situ hahaha...aku n yg lain follow je dia..so touring la kami dlm tu..nothing much to say..kami naik ferry pusing2 and back 
to deck awal tadi..













Abam kelasi ensem



kapal ni singgah jap kat situ dari mane tah..beso yakmat..da mcm titanic aku tgk






pastu jalan kaki kat area Circular Kay tuh..da abis pusing tuju lak train for next tmpt.
Hari pun dah malam and kaki pun dah penat, kami nak tuju last destination kami hari tu..Sydney Tower..






amik train and turun nearby station and menapak..time ni cam ade la sesat skit so pi la tanye ade satu booth kecik jual magazine cane nak pi tower..tapi bleh la dgn dia x pandang muka, tunjuk isyarat jari je ke satu direction tuh...cam harommm...blagak gile yg pasti cam kaum C*** heee..bukit sungguh..malas nak amik pot trus blah ..wpun tower tu tinggi tapi susah gak nak nmpk sbb kelling bangunan tinggi2 gak..sudahnye jumpe la jugak...tiket masuk?  FREE..hehehee...dpt complimentary gift card dari seseorg...terima kasih jasa mu dikenang..so kami ber 4 dpt masuk free and tgk la view seadanye dari situ..tak bape menarik cantik lagi view dari KL tower..puhuhu...



so pas da penat, tenaga pun dah x de so kami menapak ke nearest train dan balik ke epot...walaaaa mase ni mmg xde energy dah..penat yg hamat..



smpi epot kami pun cari lokasi utk melepak...mmg ade tmpt tuk overnight di epot..tmpt nye btui2 kat area nak pi ke station train kat epot tuh..but bare in mind, hanya mereka yg ade tiket flight utk berlepas next morning saje dibenarkan stay n tido kat situ..so jadi la aku gelandangan kat situ..bangku la keras yg hamat..sejuk plak tuh..hadoi..nak tanak tepaksa la jugak..amik shawl tido la smpi nak subuh...epot tutup lam kul 12mlm x silap and mase tuk pokcik2 polis pun dok jerit2 bangunkan semua org utk tunjuk pasport and tiket flight..sape x de semua tu kene halau keluo..huk aloh..lam mamai2 tu aku kasik la gak..sore dorang lam cam petir aku dengo dok jerit2 kat semua org bgn tunjuk pasport..

so far Sydney to me tak bape nak best, mgkn kalo pi Melbourne much better kut.

esok nye jam 5 pagi cekda dan betolak sbb dia balik naik MAS..kami AA..so timing lain..kami lak lam kul 9 lebih camtu...lam flight mmg membuta smpi la ke Mesia..Alhamdulilah selesai 1 wishlist kami tuk travel di Middle Earth..





and that's the last trip SOLO aku, Tim and Cekda sebelum bergelar sang isteri..thehehe..

more COUPLETRAVEL story after this ye..walaupun da basi aku nak tulis gak...ahahahaha..ade aku kesah..

No comments: