Tuesday, December 20, 2016

Berjimba-jimba di South Island New Zealand - Part 11

Day 10 - 26 Oct 2014 (Saturday)

Hokitika - Christchurch - Akaroa


Kami stay kat power site di Hokitika Holiday Park.  Tempat agak kecik and ramai org skit tapi ok la janji ade tmpt nak stop and tido.  Kat sini kitchen dia tutup kul 9 tak silap so lepas tu kene kunci..hmmm...sbb kami smpi mlm so makan ape yg ade je..meggi rasenye kami mkn. Snap gambo mane yg sempat ye..



Macam powersite yg lain, semua facilities kat sini boleh digunakan macam pantry, laundry and toilet.



Setiap powersite yg aku book ni semua ade bilik kalo nak sewa, kalo x selesa dok kat powersite boleh je dok lam bilik..kami ni nak bajet so behimpit himpit je la lam campervan...tak de la teruk mane pun ok je..rase experience kan..hehe..tapi huru hara la skit rupe dlm nye..kohkohkohkoh..



Arini kami akan gerak semula ke Christchurch, kiranye circle yg kami nak travel tu dah nak ending le doh..

Pagi2 bute dah bangun and around 6.30 pagi. Tak makan tak ape sbb kitchen tak bukak lagi so masing2 telan je la ape yg ade..kopok ke epal ke janji alas perut.  Dari Makarora nak ke Christchurch amik masa dlm 2 jam gitu..sbb awal pagi so masing2 pun stil ngantuk makanye scenery yg lawa2 tu semua pun pandang sekali lalu je ..





lagi view kekamben manjat bukit...



Bila masuk je area Akaroa dah kul 11.30 pagi so mase tu view cantik2 byk rumah kat area sini, macam town kecik.  Baru la rase nampok cam ade manusia duduk..kalo tak nampok kamben je semedang..boring lak aku nengok







Ape kami buat kat sini? Ok, aku dah book tour utk nengok Alpacas..ape natang alpacas ni? sila google

According to email booking tu, deme soh tunggu kat Akaroa Town Centre. Pekan kecik je tapi ramai org gak.

Tunggu punye tunggu last2 aku tanye la kat ade tourist centre tu kat mane tour guidenye..

ooo ropenye dah ade lama dah tengah minum kopi. So kami di suruh tunggu jap, pastu datang la pokcik ensem ..nama dia Mr Frank, owner Alpacas farm yg kami book tuh..sape nak book bleh gi kat website ni ye..

Shamarra Alpacas Farm Tours

baik sesangat pokcik frank nih..sopan je..dia pick up kami kat situ and naik kete dia gi ke farm.   Amik masa dlm 20 minit..beso yg hamat farm dia nih..






sampai2 je dah excited mengintai alpacas...humangg ramainye rakyat alpacas kat situ..

muka cam spesis unta tapi tesangat le comeynye yg ni kalo banding ngan al unta. 

Mula-mula Mr Frank ni cite cane dia start buat bisnes ni..dari bape eko jadi bepuluh dan beratus eko.  Susah jugak nak bela haiwan ni..dlm mase 15 tahun dia dah ade dlm 100 eko alpacas.  Dia export ke luar negara jugak...bapak mahai kut haiwan nih..bukan ala2 rege lembu ke kobau ke kamben ke..memang rege bleh cecah puluh ribu kalo baka baik punye.


Kata dia lagi nak raise Alpacas ni susah mcm biri2 susah sbb alpacas pregnant 1 baby 11 bulan...tu dia lamanye...so kiranye dlm satu tahun tu satu je babynye..

Dlm byk2 alpacas ni ade seko tu kira 'Hero' paling ensem la kalo ikut kategori alpacas.  Nama beliau adalah 'Rising Son' selalu menang award..so Winner la dlm segala kategori alpacas..salah satu ciri2 nak jadi winner adalah tgk thickness of bulu dia..lagi tebal lagi bagus..








ha ngko tgk!! byk dok pingat kehormat dia??? pingat mr world dia? perghh..
Macam2 la Mr Frank bagitau..siap jamu kami biskut sedap handmade wife dia..seyes sedap gilos..memandangkan hanya kami ber4 je so mmg leisure2 je..amik gambo bagai nak rak..ngahahhaa

Bulu alpacas ni mcm bulu biri2 gak bleh buat baju or winter cloth semua sbb kalo ikut kate dia bulu alpacas lagi high quality compare bulu biri2.  





Alpacas ni pun kalo dok dekat2 mmg xde bau.  So dia ckp sgt elok buat muffler. 



Tibe masa kami di lepaskan dlm kandang alpacas..huhuhu...takut jugak asalnye sbb mereka2 ni mesra alam skit..dtg dekat2 aku lak yg lari..ngahahhaa..takut gak kang di kokaknye aku naye..ngahahha







Posing ngan Hero Alpacas..Rising son!!! mmg pandai posing dak nih..



Jantan rebutan yg terhangat di pasaran!! (joget ala KRU ye)..shenyummmm je dia 




ni semua baby lagi..comel yg hamat pastu pandai posing lak tu.




Mr Frank kata mereka2 ni x leh di terjah or di tarik2 nnti deme marah.  Kalo deme marah deme akan 'spit' kat korang.. tuih!tuih!tuih!! ayakkkkkk..tapi lain kes lak aku..ni dia nak cium aku bukan nak ludah..ahahahah




so far kami idok le kene tuih! tuih! ngan dorang...mungkin deme sayang kat kami yg sopan santun nih..ngaahahahha...

da mcm alpacas Kpop plak aku nengok ngko nih..






We had a lovely tour and a very friendly host..lastly before kami balik, kami shopping jap kat small shop dia.  Hand made dari dia and his wife..cantik wehhh
tapi rege dia bleh bepinau tgk..




sbbkan tanak nyesal nnti kalo x beli makanye aku beli jugak hand warmer $35 and mufler $85

mahal tapi worth the experience..dekat 400 jugak aku spend sini.  Dia ckp akan ade online shop pasni..bile aku cek kat web ha'ah mmg dah ade..so bleh la shop2 ye..

This tour is very recommeded kalo ade yg nak try ye. Actually ade je tmpt lain nak gi tgk benda ni selain dari kat sini..tapi sbb aku nak gi area Akaroa makanye aku book kat sini je.  And Akaroa not bad scenery dia tak mengecewakan sbb cantik jugak..




Abis trip kami, trus gi ke town utk ke Jucy Rental untuk pulangkan balik campervan yg byk berjasa tuh..tak byk cekadak pun dorang cek, just cek minyak penuh ke dok tu je..setel semua so kami mintak tolong dorang anto kami ke  balik ke Airport Gateway Motor Lodge.

No comments: