Monday, January 5, 2015

Berjimba-jimba di South Island New Zealand - Part 7

Day 6 - 22 Oct 2014 (Wednesday)

Dunedin-Balchulta - The Catlins - Invercargil - Te Anau


Sambung2 jom~semoga cepat abis T T


Next destination kami is nak gi last station for today Te Anau. This time relax2 je la sbb xde aktiviti sgt, just drive smpi ke destinasi akhir.


pagi2 buta dah siap2 sbb nak gerak next place, try harder to achieve mission tuk cover the whole south island so kene le rushing skit. Sbb semalamnye aku plan nk jenguk Lanarch Castle tapi tak kesampaian sbb dah petang beno so kami decide nak pi jap pagi tuh.  Dari holiday park nak ke Lanarch Castle ni agak jauh gak la, lebih kurang sejam and naik bukit bagai and op kos dah tepesong skit dr route itinerary aku tapi takpe la pegi je le dah alang2 smpi kan. Macam biase view along the way adalah sangat superb! meh share skit.




Direction ke Lanarch Castle agak complicated skit tapi berjaya gak la jumpe sbbnye kene turun naik bukit bukau and corner2 bagai.  Bile nmpk signbod ok follow je la. 




Smpi la ke main entrance dia.  Open kul 9pagi and close pukul 5petang, kalo Garden je kul 7petang baru tutup. 




So jalan straight je la nak masuk, but what do you know! ingatkan nak masuk tu bleh je trus masuk and kat dlm tu nnti baru kene bayo rupenye awal2 nak masuk entrance ngan kete tu pun dah kene bayo..walawieiii mahai ko!




sudahnye kami decide tuk U turn and amik gambo serounding tu je. Xpe la mebi next time gegamak dtg lagi bleh la jenguk istana bagai tu ek..bajet tak include yg ni so xyah le pi..huhu..so posing la area serounding tuh and blah dri situ..dpt la view yg sama time pegi tdi hehe




Sib baik ade scenery yg cantik so tak bape sia-sia la ke hulu hilir kat situ kan. Cuci mata dan fikiran jap.


Dari Lanarch Castle set GPS sengal and drive je la, we are heading to Mosgiel..



than Milton, lalu plak Balchulta...



Pastu Kaitangata plak..


aku pun tak paham le kemane halanye GPS ni bwk kitaorg follow je la slagi ada jalan raya tu maknenye selamat le lagi tuh..thehhe..

tengok view kekambin lak.  Memang merata rata la kamben sombong nih. Geram aku, bile dtg dekat je belari ngalahkan watson nyambek lagi..gerammm~~ sekeh pale baru tau. 





Sambil tu dok borak2 ape yg patut sbb tanak kasi tukang driver ngantuk.  Eh tak silap hari ni aku dok blakang kut sbbnye macam penat gilos and need rest. Sbbkan hari ni xde sgt aktibiti keje mengejo and just drive je so aku let go map kat Rina and Tim.  Dorang bwk je le aku dok bongkang jap kat blakang smbil2 snap gambo, 





but for sure dok kat blakang memang menguji tarap ketebalan kulit badan sbbnye gilos sejuk...ahahaha ...simpati kt chekda yg dri ari 1st smpi le balik dok blakang je tapi rasenye musti dah immune puhuhuhu..dia la tukang jadi 'jaga' pinggan mangkuk ngan barang2 kat blakang dri tonggang tebalik..puhuhu..bravo chekda!


ada masa2 tu kami berenti jap nak amik view tah kat mane2 tah aku tak tau. But ada satu tempat ni memang cantik sgt.  



Ada beach facing satu rumah ni. Kami park jap amik view..meh tgk..



siap bina cam jalan lagi nak tgk view..aku syak jalan ni dibuat oleh rumah kat blakang tuh.  


Nampak dak umah kt blakang tuh? Slamba je kami dok posing maut pastu time nak gerak masuk van tu baru la aku tepasan ade sorang awek tu duduk atas bench depan rumah tu tgh facing laut tmpt kami pacakkan van ijo kami tuh...mesti awek tu carut bagai sbb kaco dia tgh pepeling..ngahahhaha...tapi idok le dia marah..meh posing seround




Punye malas giler aku ngan cekda nak pakai kasut so kami turun dengan slipar jepun + stokin je..ngahahha..




K, view kat situ lak...sorry, mmg banyak gambo ye so sila betukar ke UNIFI untuk kelajuan donlot gegambo ni ye...ahak!!




besusun2 cengkerang tuh, ni wat picture wedding lawa weh sini..auwwww romantiks gitewww






Next, Rina tenmpk Nugget point lam map so kami decide nak pi sbb dah area2 tu je.  Honestly said, aku tak bape nak recommend gi sini sbbnye jauh yakmat nak divert ke dalam tuh ngan jalannye yg bebatu.  



Hampir sejam gak le nak smpi ke dlm tuh.  Huru hara begoncang habis dlm van tuh.  Aku ingat TV yg melekat tu pun dah ala2 macam nak tecabut..hahhahhaha...so maybe kalo ade route lain yg elok skit ok la kut.  Dah nmpk laut so cam dah dekat la tuh.





Bejaya jugak smpi..hehe..parking disediakan ye..free je.  Ramai gak org time tuh and semua naik motorhome beso2 gabak.  Cam mane la dorang lalu jalan tuh..ish ish..




Dah smpi tu cam nothing much to see sbb aku tak letak lam itinerary pun tmpt ni since dah smpi just go around je le.  Masing -masing dah bekeroncong so kami pun makan le ape yg ade. Tak silap kami makan roti je gamaknye ke ade makanan lain? aku tak ingat hehe..




Nak nengok Nugget point lighthouse ni lak kene la menapak lagi dri tmpt kami park tu and memang jauh la..Rina and Tim gigih pegi ..aku cilok gambo dorang amik je.  Aku and cekda ronda2 situ je. Tu pompuan yg gigih menapak pakai baju merah tu Tim ngan rina..thehe..



Meh share skit rupenye



Ade ke rope chicken nugget tu ek?? Nak tau lebih lanjut pasal tmpt ni bleh la tanye En Gugel ye.


Next, lama gak la kami kat sini sbbnye jauh kan.  Ohhh nak bagitau, kat sini ade toilet and toilet dia sgt 'environmental'.  Walaweiiii idok le aku lalu nak masuk tu mase mula2 tu sbbnye tekedu tgk rupenye..thehe...no worries tak de le toilet tu antik mcm zaman purba tu, proper la betutup bagaikan cumanye toilet tu jenis seat and 'lubang' nya adalah 'telus' ke bawah tanah and boleh dilihat akakakkakakakakkakaka..korang paham tak maksud aku?  Sisa kumbahan itu akan menjadi baja 'natural' puhuhuhu...mula2 tu aku mcm tanak masuk tapi pastu cam darurat so masuk je la..akakaakakaka...for sure toilet tu sgt bersih no worries..tutup mata je la

Aku notice most of the toilet yg kat kawasan area2 cam bukit bukau or dalam hutan mostly design mcm tu..semua tidak disia siakan..boleh jadi baja katanye..ahak!!


Baik! next kami gerak dri situ and tuju balik Owaka.. 




try to find route yg terdekat tuk ke lokasi yg nak dituju.  Makanye according to map kertas pepandai kami pi tala mane2 yg boleh sbb GPS tu dah xmo kawan ngan kami.  Asyik dok kasi jalan jauh je, buang masa so masa ni la kepakaran baca map diperlukan.


Jalan punye jalan nmpk signbod Southern Scenic Route




k, view sgt cantik kat sini but of course la tak semua tempat.  Pandai-pandai la cari kat mane ade scenic nye..hehe..




and melalui Purakanui Falls but decided not to go sbb mcm malas le plak sbb jauh simpang dri laluan so not to waste time ye.



Kami decide tuju ke Papatowai sbb nak gi smpi ke Invercargill.  Nama yg kuar kat map tu memang la lawak2 je..dok gelak je sorang2 pi pronounce namanye..thehe..

Meh tgk lelembu lak sepanjang tu..


Jalan lagi dah nmpk laut.  Tautuku Beach namanye.


And jumpe lak Florance Hill Lookout.  Meh singgah jap



Next drive lagi and jumpe tempat tu nama dia Devil's stairway.  Tah celah mana stairwaynye aku tak tau tapi area tu mmg agak scary sbb btui2 tepi tu laut ha...nak tebalik rasenye kene tiup angin time drive kat situ..soram soram..



jalan lagi nampak kekambin lagi..nak muntah ijo dah nengok?


and smpi la ke Invercargill.  


Well! nothing much to say sbb tmpt ni kecik je so just round2 and pi cari Pak N Save.  Misi mencari Afghan perlu diteruskan but still hampa sbb flavor yg kami nak xdok..aishh ape ke susahnye nak cari..puhuhu..nnti aku cite ape bendanye Afghan tu..ke aku dah cite ek??

Ok ok, masa tu time dah agak petang, kene sambung perjalanan ke Te Anau.

Gelap dah time nih but stil bleh nmpk view..Dah cam UFO lak aku nengok awan nih..

Tengok dekat skit~~ lama tak dpt pandang awan..dah gi keje subuh2 awan pun tak nmpk, balik pun dah x pandang langit dah sbb dok sibuk nak merempit smpi umah kan..so sini meh tgk btui2..


Akhirnye smpi la jugak ke Holiday park ni.  Hari ni aku pilih Te Anau Lakeview Holiday Park.  

Tempat ni ok jugak, sbb dah penat aku tak explore sgt kawasan ni..so just snap gambo around.  Ni rupe dia ye.

reception..


toilet..separate lelaki pompuan ye..


incase nak book tmpt tido proper ade je ha bilik2 or cabin.  Rate aku tak pasti nnti cekidaut kat link kat bawah ni ye..
ni antara cabin2 yg ade..




ada locker kalo nak simpan barang pape ye..


Jenjiran kami kiri kanan dah betenang lam tu tak kuar2..


Hari ni kami dpt powersite tak ber tar so cam basah2 skit la rumput tuh nak kuar jejak kaki pun malas.. 


mcm biase benda petama buat pasang power cable..masing2 pun dah tau tugas masing2 so xyah nak suruh2 dah..bagus2.


pastu bleh betenang, masak2, mandi, makan..tidooo..Hari tu semua penat so cepat je le tidonye kami..

Next day pagi2 dah bangun tuk continue our journey..sempat snap gambo pagi2 tu..cantik rupenye tempat nih..bebukit bukau gitukk



End of today~~nnti kita sambung lagi yek..

Link

1.  Te Anau Lakeview Holiday Park

6 comments:

syieda said...

Amboiiii lawo gilos gambo..

Miss said...

@syieda biase2 aje huhu..snap smbil buat lalu lintas kat situ ^^

:: Cik Viva :: said...

lawa gilerr...thumbs upp

Miss said...

@cik viva mekacih :)

Bibie Karim said...

Gigih kan menapak demi ke Lighthouse. Tapi yelah dah alang2 sampai pun. Devil Stairways tu aku rasa yang empunya stairways je yang nampak kot. Haha.

Miss said...

@bibie ahaks! aku tak rajin weh, ni partner aku yg pi aku cilok je gambo dorang...malas nak menapak jauh yakmat. yg stairways tu lak haku pun x tau celah mane le stairwaynye..thehehe