Saturday, December 6, 2014

Berjimba-jimba di South Island New Zealand - Part 5 (cont)

Day 4 - 20 Oct 2014 (Monday)

Lake Tekapo - Aoraki Mount Cook - Lake Pukaki - Twizel - Omarama - Duntron - Oamaru

Ok kita sambung dri day 3 arituh ye..x abis lagi..hehe
Abis posing gaban kami pun truskan perjalanan ke Twizel.  



Twizel atau disebut 'twai-zel' ni aman damai je tempat dia.  Tak banyak kereta, tak banyak orang.  Pepokok ngan kekamben je ade. Town dia pun teramat ramat keciknye. But view macam biase lah, fascinating!




Dah dekat2 nak smpi tengok jam mak eh awal lagi! Sbb kami smpi awal lagi rasenye lam around kul 12 tengahari so kami decide tuk cari location nak tunggu tour tu tuk pick up.  

Senang je cari tempat tuh and dah jumpe so masa byk lagi aku decide pegi cari kedai salmon.  Ade org dah ngidam salmon dr kat Mesia lagi. Adesss..aku tak makan salmon (den ni jenis bukan pemakan and tak berapa nak 'into' cuba makanan2 baru hiks!).  Tak jauh pun dr pekan twizel yg kecik tu, lepas jumpe town kecik Twizel tu jalan straight je nnti akan jumpe signboard Salmon farm tu.  Nama kedai ni High Country Salmon.  



Senang je cari sbb tepi jalan je. Kat sini ade free feed salmon, so sesambil jenguk2 ape nak beli bleh la tabur2 makan kat ikan2 tu ye.  


Aku tgk ikan2 tu cam kebulur je?? pantang campak makanan, bejembik jembik datang..geli lak aku..ngahhaha..pelahap kemain ikan tuh.  Beso2 gilos ikan dia.



Tengah jenguk2 situ,kami disapa oleh satu couple cina. "Malaysia ke?" kata mamat cino tuh..Ehhh!! ye ye Malaysia hahahha...ramah tamah orgnye..tak silap aku org Penang kut.  Dia bleh cam muko melayu Malaysia katanye..huhuhu..baguih2.  Cakap ala kadar pastu dorang pun blah.  



Masuk lam kedai tinjau2 ape nak beli, aku tak bape nak jenguk sbb xdok ape pun just ade raw salmon kalo nak beli.  Rege lak boleh tahan la, kene timbang kut kalo beli seko2. Sudahnye Rina beli gak la satu bekas raw salmon $10 nak dibelasah nnti katanye..Hem! kang anak dara tu temimpi mimpi lak kalo tak dpt rase salmon tu kan.  Dah alang2 pegi situ, Chef tim suggest beli Salmon fillet tuk wat grilled malam tuh..walaweiiiiii!!!! sodapkah?? tapi bunyi menarik. Makanye kami beli la..harga boleh tahan mahai gak tapi portion fillet tu gilos beso and kalo makan 4 org mmg sakan la. Tak silap $18..maap gambo xdok..huhu

Rina beramah tamah ngan dak kaunter tu. Mementang comey sempat mengorat..theheh..mamat tu pun ramah gak, dari China and datang ke New Zealand tuk bekerja,belajar and travel.  Dia akan stay for few years pastu akan gi negara lain lak. Byk dah aku dengo budak2 muda especially lelaki buat cara ni tuk travel around the world..bagus2..pas beli ape yg patut, kitaorg pun blah, elok je kuar pintu ade se bas warga China dtg..

Waktu dah menunjukkan pukul 1.30 ptg, so kami begegas ke tempat yg dijanjikan.  Kami sebenonye dah book Lord Of The Ring 2 hour Tour melalui Book Me. Kalo nak try,rerajin la bukak Book me tu ye byk je benda lain lagi bleh book and much more cheaper la.  Actually byk je tour utk LOTR ni di sepanjang New Zealand, tinggal rajin dgn tak je nak pegi cari.  Ade few spot lain yg kita boleh pegi sendri tapi aku prefer amik tour ni supaya tak buang masa nak cari tempat2 tu semua lagipun mesti dah tak ingat yg mane satu kan.  

So tanak buang masa book je sini. Lokasi nak tunggu is kat Musterers Hut Cafe ni. 



Tapi tak nmpk sebarang van tour pun so aku masuk lam cafe tuk tanye..Ohhhh!! rupenye org yg bwk kami tour tu adalah tukang masak kat situ..woooooooooo!!!. Namanye Dwayne kalo tak salah dengo and tak salah eja..hehe. But skali tu dia ckp tepaksa tukar timing ke pukul 3 petang and tengok cuaca macam mane..adessss..ape ke halnye lambat beno? dah lari dah jadual aku tuk hari tuh.  Nak tanak kene gak la tunggu.  

Aku dah riso debor2 time tu cuaca dah gelap nak ujan.  Xpe la since kami pun tak lunch lagi so kami decide tuk masak2 ape yg patut kat situ.  Parking je tepi tu pastu bukak la dapur semua, lantak la bedal je situ.  Makanan hari tu simple je, rendang ayam mabeles fantastic bombastic + sambal ikan bilis + Nasi..walahhhhh..cumanye sbb dapur adalah sendu so proses nak panaskan lauk tu cam sendu skit.  Dah kenyang semua and time pun dah menunjukkan pukul 3 makanye tunggu lagi and yup! Dwayne datang! tapi ..tapi..tapi...dia ckp tunggu jap ye den nak pi amik van tour sat no! adesss..tunggu lagi..ohhh buang masa aku.  Lam 30 minit jugak la dia pegi, and tak lama pastu dtg dgn van Lord of The Ring Tour... ok la..hati bebunga2 jugak la kan bile nmpk lambang tour tuh..hahaha..since tour ni hanya kami 4 org je so mmg fun abis la.



Dwayne ni teramat ramat ramah ok! suka je dia becakap dri awal masuk smpi le turun van heheheh..very friendly indeed.  Those yg nak book tour ni makesure korang tau cite LOTR tu ape ke bendanye sebenonye, baru korang bleh feel tour ni otherwise you will get 'zero' experience.  Dlm ramai2 kami tu, aku rase yg btui2 bleh catch up jalan cite ni cuma aku ngan Rina je kut, Chekda ngan Tim tau skit2 je gamaknye but still can enjoy themselves.  Jadi le dri xtau langsung kan.  Tapi semua tu dah dikaburi dgn view2 menarik sepanjang jalan, so xpe la.  From cafe tu kami dibawak ke tempat lokasi tu. Takes about 20minit jugak la.  1st location yg dia bawak memang tepi jalan je.  Tak sangka sungguh kat situ je tmpt dia.

Ni ha..but mmg cantik sini.


Untuk scene yg ni.  


Sama tak air sungai tu? opkos la gambo surrounding tu tambahan dri graphic effect kan..hehe

Sebelah tempat ni ade stream, cantik gilos wei stream tuh..biru yakmat kaler air dia.  Dwayne ade mention kenapa air dia biru bebeno tapi aku tak ingat sbb ape hehehe..Nah tengok..




Nampak dak langit kt atas tuh dah ala-ala nak mengeluarkan ujan yg dijangkakan bakal lebat yakmat.. T T


Depends on musim korang pegi, so view akan berlainan and cuaca jugak akan ikut suka ati je kat sini. Kejap terang shiny2, dua minit pastu dah gelap gelita nak ujan lebat..gitu le.  Time kami pegi ni cuaca tak berapa nak 'berkawan' dengan kami tapi alhamdulilah tak ujan lebat la cuma hujan renyai2. I was expecting something more bile aku dtg sini musim spring, but dpt benda lain. Anyway, still..aku suka...hehe.. 

Dari tempat tadi, kami dibawak ke private land di mana most of the scene pengambaran cite LOTR tu diadakan atau kita panggil 'middle earth' cewah. Sbb tempat tu dah jadi private land or preserve area for tour makanye kawasan tu dipagar and di kunci hanya selected org je bleh masuk.  Bile dah masuk tu...erk!!!!! tanah lapang kosong je??????  Apekah??


but..but..still amazing view dpt dilihat dri sini.  No wonder tmpt ni dijadikan lokasi.  Peacefull and calm je sini.





If korang dpt masuk sini tanpa guide, confirm korang takkan tau which direction is the spot tuk scene dlm LOTR.  Aku try imagine scene yg mane tapi still tak dpt..hehe..

Dwayne start cite macam mane keadaan kawasan tu mase shooting LOTR tu. Tak silap dia ckp Peter Jackson bwk lebih kurang 2000 org pelakon extra ke kawasan tu utk hasilkan scene peperangan.  Masa tu dia ckp kawasan tu sgt2 crowded dgn kontena and dorang bekampung kat situ bebulan2 gak la. Aku dah tak brape ingat sgt cite yg dia ckp tuh, so try to recall ape yg patut je la ye.  Dia bagitau mcm mane Director popular tu preserve scenery kat area tu 'untouch' means tak de sebarang pencemaran semua kene natural dan xde buat sebarang reconstructive pada mukabumi kat situ..bagus2 greenman! 

Time tu org dr serata ceruk New Zealand dtg tuk tgk location site tuh yg mana di kawal rapi sbb tak nak ade sebarang leaking of info or teaser dri mane2 pihak luar.  Sape2 yg cuba menceroboh akan di denda dan di jail..huk alah!! sib baik filem ko meletup letup ye incik peter. Aku salah satu fan LOTR nih, siap beli extended version DVD lagi..thehehe..Interesting info dr Dwayne pasal menatang hodoh lam movie tu yg dipanggil 'ORC' adalah tourist2 dri luar yg dtg melawat ke NZ dan dibagi offer utk belakon jadi orc dlm tuh..walaweii ye ke?? kalo aku dtg situ time dorang belakon ni musti aku dipanggil jadi ORC jugak..wakakakakakka..and of cos dorang dibagi some amount of money tuk watak tempelen tuh..ape motip dia amik tourist tu aku tak sure.

K la meh nak belanja gambo skit, ckp byk pun tak guna..thehe..aku dah tak ingat plak scene mane tak silap mase peperangan di Gondor..







k, tu la antara lokasi2 nye.  Ada byk lagi, tapi tak mampu nak taruk semua kat sini sbb byk..hehe..Dah abis amik spot2 penting, kami dibawak pulak ke next place.  Kali ni Dwayne ckp nak soh kami pakai costume...thehehehehe..ini la yg dinanti nantikan.. 

Mula dgn flag Gondor!!!


pastu dengan pedang lak..bapak berat pedang dia ni.  Macam real pun ye jugak..





Nah lagi pose bebajet pahlawan negarawan.  Nak angkat pedang tu pun tak larat..haha



Sesambil borak ngan Dwayne pasal diri dia, kami disuruh pakai topeng paling hodoh didunia.  Walaweiiiiiii kene jadi ORC?????..kami dok bantai mengilai kat situ tak renti2 bile kene suruh pakai topeng tuh.  Aku bajet nak jadi Arwen ke paling2 hodoh pun pakai costume Legolas..skali ORC? akakakakaka..tapi serious we are having so much fun kat sini.  Dengan Dwayne skali dok mengilai tgk kitaorg pose, semua sporting abis.  Dia tak payah nak suruh buat ape kami dah tekinja-kinja pose.  Memang ade talent jadi ORC sejati..rugi Peter Jackson tak jemput kami ritu..ngahahahaha..even masa aku nak upload gambo ni kat sini pun aku still ngilai gelak teringat perangai seko2 tak menahan mase arituh..ngahaha..Nah amik tengok~~





Dah posing sehabis hodoh kat situ, tukar lak costume lain.  Kali ni masing2 dpt la jadi karakter2 yg ade lam LOTR tu..

Aku pilih jadi Aragon + Askar Gondor je le..boleh la dari xdok, dah baju Legolas xdok..huhu..
Gagah tak? topi askar tu mmg bapak berat..aku rase cam pakai lesung batu atas kepala..pastu kecik je topi tu muat2 kepala je..dah macam muka tesepit celah pintu aku rase.akakakkaa..





Chekda dpt jadi Hobbit sbb dia paling pendek antara kami..wakakakakakka..bukan aku yg ckp ye Chekda, Dwayne yg cakap aritu, sbb tu ko dilantik jadi Hobbit..theheee..hobbit comey xpo..thehe





yg Tim pulak..wakkakakakakakakakka..aku tak bleh imagine dia memang serasi sungguh utk dilantik jadi GIMLI..akakakakakakkaka..adess sakit perut wei kalo korang tgk real.  Papepun ko memang sporting nak mampus la Tim..siap ade beard beterabur lagi..cuma yg ni Gimli versi tinggi and kurus..theheh..kacak kacak.


Lantikan Rina paling mabeles skali di middle earth.  Sensasi sungguh watak ko wei rina.  Memang teramat ramat sesuai skali dgn ko watak ni.  SMEAGOL/ GOLLUM memang sesuai tuk ko weii..100% look alike..thehehe..sesuaikan? ada gaya mutu keunggulan gituw



Nice sgt picture2 kat sana.  Bila ripit marathon tgk balik mmg tak tahan gelak la.  2 jam rase cam kejap sangat bile dah mengilai2 kat situ.  Sib baik xde org lain kat situ kalo tak mau kene reject awal2 hahahahha..

Kumpulan worrior2 + Smeagol..thanks to Dwayne sbb amik gambo mabeles..




We were having so much fun kat sini, takde rezeki nak gi The Hobbit village kat Auckland tapi dpt pegi sini and experience semua ni pun dah cukup rasenye.  Yes, harga tour ni mencengkam kalbu skit.  Rasenye dlm byk2 tour yg ni paling mahal la tuk kami but still aku rase bebaloi.  Again aku nak ingatkan those yg nak book tour ni to make sure you are the fans of LOTR or at least penah tgk cite ni or else mungkin korang akan blur and tertanye2 kat mane funnye tour ni..ok!








Aku paling suka gambo kat bawah nih, sbb terase dlm battle btui2 lak dgn langit yg gelap gelita nak ujan tuh..Dwayne ckp sblm jadi lokasi LOTR tempat ni adalah ladang kamben bebiri.





After 2 hour kami dibawak balik ke cafe tadi.  Well, ape yg aku boleh cakap tour ni worth FOR ME..as for yg lain aku tak pasti but semua pun ckp best so aku assume dorang suka la. If korang rase tak best its up to you, no big deal with me..thehehe..choose wisely ye. Actually tour ni aku memang nak sangat2 so aku taruk je kat itinerary dgn harapan dorang nak, since dorang semua sporting so alhamdulilah merasa jugak pegi..hehe..

Ni la Dwayne yg baik ati tu ye...bleh contact2 dia kat website ye..





Say bye bye kat dia and we move on to our next destination.  Time tu dah agak lewat and dah lari dri jadual but still takpe kami redah je le.  Gerak dri Twizel pukul 5 lebih tak silap aku.  Asalnye nak singgah dekat Clay Cliff yg terletak di Omarama sbb nak tgk binaan tanah liat tu tapi sbb dah lambat so kami skip je le.  


Our next destination is Oamaru.  Kat situ jugak aku book powersite kami tu hari tuh.  Kami melalui Duntron and bajet asal nak gi singgah jap Elephant Rock Vanished World tapi disebabkan kekangan masa tepaksa la lupekan..maybe next time agakanye..on de way tu ade la jugak nmpk tmpt2 cam ala2 vanished world tuh..jadi le dri xdok langsung kan..ape bendanye Elephant Rock Vanished World? sila google untuk menambah ilmu ye.. ^^V

Talking about Oamaru it is a very very beautiful place.  Kalo dibagi peluang tuk tour South Island lagi aku akan pegi sini lagi.  Seriously cantik tmpt dia.  Bleh cekidaut kat link aku bagi tu ye.  Banyak je aktibiti boleh buat kat sini. Dorang preserve area town dia dgn baik skali.  Dah rase cam dok kat zaman 60an plak..hehe..

Pusing punye pusing ikut GPS sendu tu tuk cari powersite kami.  Tuk smpi ke Oamaru ni macam ke ceruk skit, dah turun naik bukit, lalu jalan kecik and cam hutan2 skit baru la smpi town dia.  Ronda2 sat pastu jumpe le our next powersite Oamaru Top 10 Holiday Park.  Aku book online kat website dia and dah fully paid siap-siap. Waktu smpi tu dah senja so kami kene cepat2 cek in sbb kami ade next tour malam tuh, tour atas permintaan Tim...hehe...malam tu kami nak pi nengok penguin! yeay! demi tanak menghampakan permintaan nan satu tu jugak le gigih aku carik kat mane le bleh nengok penguin.  Jenuh gak le nak cari tournye sbb kebanyakkannye sgt2 mahal dan akhirnye jumpe yg ni so decide tuk stay kat sini je.

Our next tour start at 8pm but kul 7.30pm cam tu dh kene ade kat tempat dia. Time tu dah agak2 nak gelap dah.  Ooo sebelum tu nak cite pasal powersite ni.  Sangat-sangat cantik dan kemas ok.  Hari tu tak ramai org so kami2 je conquer tmpt tuh.  Semua complete kat situ.  Kitchen, toilet, Laundry semua ada.  Kemas yakmat tempat tu so that's why la dpt award the most manageble holiday park..memang cantik je tmpt tuh.  Cumanye powersite kami jauh skit dri facilities tu semua so mmg susah skit kalo nak ke jamban or gi masak sbb jauh.  X sempat masak or makan kami trus gerak ke penguin colony tuh.  Sempat tanye direction kat owner holiday park and tak jauh dri situ pun.

Mula2 cari tu mmg tak jumpe tempat dia sbb tersorok ke dalam and tak perasan signboard dia but at last jumpe jugak.  Ade disediakan tempat tuk parking campervan or motorhome so senang.  Parking situ and trus register. Benda 1st yg aku nmpk masuk2 je situ adalah PHOTO AND VIDEO RECORDING ARE NOT ALLOWED...adesssssssss...punah harapan nak begambo kepit2 ngan penguih..aisehmen.. tak bleh buat ape le sbb dorang strict bab tu.  Bukan sbb kedekut tapi dikhuatiri akan menakutkan penguin2 tersebut.  Kalau beliau takut makanye harapan kami2 nak tengok penguin akan berkubur ye. so xyah le amik gambo, eye witness dah cukup.

Wohh ramai rupenye org nak tgk..ada rombongan dr China..adess..
Kat sini ade byk package tour..nak tgk yg day punye ke or night punye ke ade ye..sediakan duit je.  Aku pilih night tour sbb bleh tgk penguin tekedek2 pulang ke rumah dri mencari sumber rezeki di laut..thehehe..tour pagi tu cuma bleh nengok sarang2 dia je..tak beshh..

Dlm kul 8pm cam tu kami start di panggil tuk masuk ke seat masing2. Ada dua grandstand.  For normal seat or Vip seat.  Sbb duit ciput so kami amik normal seat.  Masa kami masuk tu, tu dia depan bijik mata sekor Seal sebeso badak air tengah besantai btui2 DEPAN MATA tepi pagar tmpt duduk..mak eh!!!! memang tekejut berok nengok betempek2 dorang melepak atas batu kat tepi2 seat tuh.  Muka seko2 cam relax je tgk kami2 yg jakun ni menonton dorang tido tepi2 tu.  Ada pagar le kat keliling tu, so x bleh la gi pegang ke hape.  Ralat jugak tak dpt amik gambo tapi sbb menghormati rules kami tgkje le..cuma ade gak la a few tourist dri china yg cam tak reti bahasa pi snap2 gambo siap flash..adesss..masalah tui kalo ade org bermental cam tu.

start dengan announcement kata lagi 5 minit akan nmpk penguin naik ke darat, Tim dah excited gilos.  Grandstand tmpt kami duduk di tutup lampu so gelap gelita la kat situ cuma ade lampu2 malap je tuk kasi nampak penguin. Kami disuruh diam dan jangan buat bising or buat any movement yg boleh menyebabkan benda comel tu takut.  Tapi..tapi..tapi..org yg ckp kat mic tuh tak menakutkan dia ke??? thehehe..kemain kuat bunyi mic tuh..

semua org dgn heksaitednye dok pandang ke laut yg gelap gelita tuh tuk tengok penguin2 tu berenang.  Dengan bijik mata aku yg rabun jauh and silau ni mmg kompom le aku tak nampak sekupang ape pun lam laut tuh..but suddenly aku nmpk jugak air bekocak2 kuat dri jauh..wooo itu rupenye petanda dorang..uhuuuu...maka tak lama lepas tu kami nmpk le gerombolan penguin tekedek kedek naik ke atas batu nearby kami tuk masuk ke dlm rumah2 dorang yg disediakan kat situ.. ya ampunnn!! serious gilos comey wei rase nak picit2 je...thehehe..tekedek kedek la dorang masuk sambil dikira oleh petugas petugas kat situ.  Time dorang smpi tu mmg bising bunyi penguin panggil geng2 dia..thehe..dah bunyi mak jemah belabun ngan geng2 kampung dia..thehehe..aku rase aku mampu stay kat situ dlm sejam je kut pastu aku tepaksa ajak dorang semua gerak balik sbb aku tak tahan sejup gaban ke tulang sumsum.  Mau tak sejuknye, tepi laut lak tuh..angin kuat dgn cuaca yg mmg sejuk..dah tekinja kinja aku nak masuk jamban time tuh..thehehe..
Makanye puas la ati Tim dpt menengok penguin idaman hati..hehe..aku cuba seboleh mungkin tuk merealisasikan impian semua org..insyallah..bertolak ansur tu penting ye kawan-kawan.  Xde dpt nak tunjuk gambo2 kat situ sbb xleh begambo.  Kat situ jugak ade tmpt nak beli gift ye...byk le patung2 penguin tapi xmo la beli tak minat..hehe.

Kami balik ke holiday park time tu dah gelap..adess satu hal lak nak mengangkut baju2 nak gosok and nak mandi..blum lagi part nak makan. Malam tu Tim ngan Ida tak lalu nak makan so aku ngan Rina je gi bedal meggi sambil Tim masak tuk esok.  Gilos sejup bedi kat dlm kitchen tuh sbb tak jumpe heater..walaweiii..Malam tu jugak gi basuh kain.. *important* duit syiling adalah sgt sgt sgt sgt berharga kat NZ kalo nak basuh baju or mandi ye..so makesure sila simpan duit2 siling anda.

Dah abis membasuh semua kami pun get ready nak tido.  Malam tu mmg 'supernatural' sejuk yakmat..bleh bengkok tulang sumsum dibuatnye.  And malam tu jugak cam terjadi kes penyiksaan sbb turn aku ngan cekda tido kat 'keranda'...humanggg!! malam tu mmg sejuk giler.  Heater dipasang pun mmg tak bleh ilangkan sejuk tu.  Dah la heater kecik, Tim ngan Rina kat bawah pun sejuk gak..nak tanak teketar2 la kami tido lam tu..aku rase aku tak bleh tido hari tu sbb sejuk sangat2 and some more angin tu mmg boleh rase masuk dlm van ikut celah2 pintu van tu..Ya Allah! tuhan je tau betapa sejuknye hari tu and aku dah rase2 je nak pi ketuk pintu owner and cakap aku nak cek in lam bilik kat situ lantok le kene bayo mahal pun...hukkk!! tapi sudahnye lama2 tu aku tetido gak dlm sejuk2 tuh..dah behimpit dgn cekda pun still sejuk cam tido lam peti ais.hahahha...mmg memorable x lupe smpi skang sejuk dia tuh. Again aku advice, if let say nak gi campervan time winter sila la jgn tido lam van tuh kalo tanak kene reput frost kaki..ahak!!

so tamatlah Day 3 hari tu ye..


p/s : Kalo rajin jenguk balik day 1 kat page New Zealand ni, aku akan slow2 add semua link-link tempat yg aku pegi according to day ye, just for future reference incase korang tak jumpe websitenye ye..tengah rajin kekdahnye ye..sharing is caring..ecececeh..

Link:

1.  Twizel 

2.  High Country Salmon Farm

3.  Lord Of The Rings Tour

4.  Clay cliff

5   Duntron 

6.  Elephant Rock Vanished World

7.  Oamaru

8.  Oamaru Top 10 Holiday Park

9.  Oamaru Blue Penguin Colony

2 comments:

Farra Da Smiley said...

mujur selamat gak adik sojuk2 pon ekekke

Miss said...

kak @farra smpi ke sumsum tulang sejup nye..theheh tapi masih bernyawa lagi le..thehehe