Thursday, May 8, 2014

Seoul Autumn Trippin Nov 2013 (14th Trip) - part 2

Memandangkan arini aku cuti so macam rajin skit nak update sini.

Meh sambung part 2 bawak rombongan mak jemah ke korea bermotipkan Educational trip katanye..cewah..Dorang ni dak2 Uni dari Fakulti Pengajian Al-Quran dan Multimedia tak silap aku..lupe lak..thehehe..

Kemane dorang pi? ni semua dah tak tersusun sbb da tak ingat mane dulu dorang pegi but basically sini la tempat2nye.  Itinerary da ilang plak.  Method of transportation dorang adalah SUBWAY and KAKI sendrik.  Ha lantak la ko Jemah! dah tu ja yg mampu...ekekekek....macam2 hal jadi..akakkak..
Sbbkan byk nak orgnye maka aku prefer pi sewa t-money dr Yellow Brick.  Dorang ade sewa t-money.  Tak kose aku nak tepacak depan mesin t-money nak beli smpi 20 keping kan..pastu nnti dah x bleh guna..so meh sewa je..pastu nnti deposit bleh dpt balik..



1. Seoul Animation Centre - Cartoon Museum- Namsan Tower - Myeongdong

Kesemua tempat kat atas ni adalah satu kawasan so senang, jimat belanja..thehe...Bawak dorang kat sini sbb cam ade la skit digital animation gamaknye ye sbb requirement dorang nak ade cam animation skit..ha! nah!

- Cartoon Museum
kat sini segala mak nenek cartoon yg idup kat korea tu ade, since aku tak minat sangat so aku letak je dorang kat situ pastu aku blah gi tempat lain. Cane nak gi sini? senang je, located kat Myeongdong. Dr Sejong Hotel tu straight je tuju hala nak ke cable car Namsan Tower.  Tempat ni btui2 seberang jalan Korean Red Cross tuh (but mesti ikut dr Sejong Hotel ye, br nmpk building ni)..dekat ja..



ape je ade lam ni...k la..collection mangga2 lama camtu la..aku tak go around sgt sbb x minat..catch few snap je ye..



kat dlm tu ade tempat nak lepak2 satu ari lam tu bace mangga sampai muntah..and somemore ade tempat nak main game. Confirm budak2 je gi sini, sbb tak nampak bapak budak dok melepak situ main game..thehehe.


Tah bape jam tah budak2 ni dok situ..tempat ni masuk free ye.


- Seoul Animation Centre

Ni lak Seoul Animation Centre.  Berjiran je dgn Cartoon Museum tu ye.




Tempat ni ialah tempat cane dorang wat animation bagai. Ada la dorang tunjuk cane nak gerakkan animation tuh..tapi cam biase aku tak minat so tgk sepintas lalu sambil tunggu dorang tgk2 ape yg patut aku pun borak2 ngan budak kaunter yg lawa tuh..just nak tanye ade pape aktibiti bleh follow dak..but basically byk aktibiti sini berbayo and ade timing2 dia and byknye tuk budak2 ja..ni yg aku bawak ni semua dah bleh jadi mak budak ngan bapak budak..so tak sesuwei kekdahnye aktibiti tu..akakkaa..



antara karektar katun yg ade..katun kucin~



katun atuk..dan macam2 lagi la..

Ada la ruangan tuk buat aktiviti cane dorang wat katun2 tu semua..woh! baru aku tau dorang wat guna tanah liat ja, pastu design backdrop tu letak ja gambo pastu guna software jadi la cite katun.  Hooo canggis2 jakun jap aku, ke aku yg ketinggalan??? ekekeke..so dorang lepak2 situ jap sambil jenguk2 cane org sana wat animation.  Satu ja katun yg aku suka dr dulu smpi skang..namanye PUCCA..sila google sendri..thehehe..






Sbb datang weekend so office tutup x leh  nak interbiu org office...just mingle around situ je and tibe2 ade sebijik bas dtg bwk budak2 sekolah tadika rasenye..so dorang ade aktibiti main2 dengan tanah liat nak buat patung..nak snap gambo time dorang wat aktibiti tpi cikgu x kasi so nengok je le dorang. Baik je org kat situ layan wpun dia tak fasih langsung English..pas spend dlm 1 jam rasenye kat situ so kami pun blah..



bawak lak dorang ronda2 area Myeongdong street alang2 dah dekat situ. Tak ingat lak aku bawak dorang gi Namsan Tower tu hari ape tapi dorang dpt la jejak kaki kat situ.  So kira ok le tuh..terserlah ke 'excited' an dorang...ekekekekkeke...

nak tau more on this place bleh refer sini -> Seoul Animation Centre



2. Gyeongbukgung Palace- King Sejong Gallery-Itaewon

Next destination dorang pi Gyeongbukgung palace, kesian lak aku nengok asyik nak skima ja pi tempat2 education so aku bawak la dorang pi sini.  X silap aku time nak gi sini le ade adegan lam subway..akakakkakaka...lawak2. Disebabkan ade 20 org makanye aku tepaksa pecahkan 3 group and masing2 ade leader yg tulung monitor dorang bile dlm subway. Almaklum la kalo naik subway time org nak pi keje balik keje ni kekdahnye mcm sardin dlm tin pun still ade ruang lagi tapi dlm subway tu mmg tekepit bawah celah ketiak org la, da la dorang tinggi2 ish....

aku riso kang ade yg tetinggal so makanye masing2 dah dibagi direction kat mane nak turun n makesure jgn dok jauh2 and jangan dok leka nak snap2 gambo lam tu kalo tanak kene tinggal...alkisahnye time nak masuk subway tu ade lak yg telambat masuk...pastu beg dia tesepit kat pintu..adessssss~~~~ nak gelak pun ade kesian pun ade..ekekekekke..sib baik yg tersepit tu beg dia so tarik2 lepas tapi putus le plak..uhuuuu...tak dapek nak nulung..so tuk elak jadi kes kene tinggal lam subway..everytime naik aku yg last naik..everytime turun pun aku gak yg turun last sbb nak makesure dorang semua da turun..akakakkaka...

tibe2 aku teringat tragedy aku tesepit kat pintu subway sbb geng aku teragak2 nak keluar sudahnye aku tolak dia keluar aku yg tersepit...wakakkaakak..sib baik ade org dr dalam dok tolak haku keluar dr tesepit..dia tolak aku ke dia sepak ke aku tak tau la tapi yg pasti aku telepas la dr kene kepit kat pintu...giler sakit wei sbb pintu tu tak tebukak balik kalo ade benda tesepit ke hape..sib baik time tu nak turun, kalo naik perghh giler sebal muka..ekek...cisssss sangat...

k bwk dorang ronda2 lam tu.  Scenery gilos cantik sbb time ni Autumn..lawa wehh...tapi tah nape trip ni haku malas nak snap gambo sbb dok sibuk cri info and monitor dak2 ni..so picture kutip dr camera anak buah den separuh ye..hehe..erk!! time tu ramai tourist dr China..adesss bingit!! cam rumah dorang je dibuatnye..








3. Hanyang Cyber University

Next..next..dorang gi melawat Hanyang Cyber University.  Beso weh kome university ni. Sebeso beso UITM dihatiku tu..beso lagi tempat nih..Lawa kemain...located at Hanyang uni station.  




Masuk2 je situ dah menarik da view dia..cam belajo kat obersea lak...ehh!! ni obersea le nih..ekekeek..sbb musim Autumn so lagi le lawakan.  





Nak cari direction sesat lak ha..sbb yg beso tu main university...Hanyang University, yang kami nak pegi ni Hanyang Cyber University...so lain tempat ye..kena la tanye direction kat pokcik guard situ..dpt direction maka kami pun menapak le dlm tu sama2 dengan student...ade gak la pepeling student..theheheh..jalan punye jalan kat tempat luas tu dah siap panjat bukit bagai sib baik la jumpe tempat yg dicari..agak ceruk gak la.  Ha tu dia dok kat ceruk alam sana..





H.I.T katanye..Hanyang Cyber University kat sebelah dia ye.

Dah le jalan kaki  cam nak longgar gak la skru tulang2 lutut..cian kat dak2 tu..ekekeke..tapi seriously sib baik direction yg aku bwk tu mmg betui, kalo sesat kekdahnye lam tu mau aku kene carut bekodi kodi..ngaahhaha..kompiden je aku heret dorang ke sana ke mari..hahahhahahaha...since dah mmg ade appointment makanye direct je le aku pi opis sana...tanye punye tanye, kat office tu cam tak kenai je nama assistant dean tu?? Hoiii ko biar benar nih??? takkan la dorang x kenal dgn assistat dean situ?? ceruk utan mane dorang dok ni??...

tengah aku dok ke hulu hilir di bawak staff situ akhirnye jumpe la aku dengan Mr Hyung Joo Jeon from International affair team yg aku dok email2 selalu tuh.  Ramah mesra orgnye..so kami been directed to meeting hall..mak eh! segan lak aku sbb aku tak pakai formal pun tapi dorang siap formal bagai..adoii malu weiii..budak2 tu siap bawak beg plastik shopping..wakakkakakakakak..keras perut aku tahan gelak kat situ..hadoi...sib baik la aku pakai blazer hem..ok la..so kami dpt slot 1 jam dengan Dean of International Affar Dr Yeonwook Im. 
Ni dia ek..



Nothing much to say about gathering ni..just to get to know about dorang punye cara pembelajaran which is more on online learning..semua guna virtual..senang takyah nak build class room, patut la building dorang sebijik tu ja..pastu tunjuk cane caranye dorang monitor online exam, and how they do the online lecture..which is so interesting sgt..yg tak tahan tu siap ade nama aku as coordinator huk alah!! ekekek..anyway that's the best effort yg aku bleh buat tuk dak2 ni..hope dorang appreciate the precious time kat sana..ade skit Q&A session which basically conducted using english..so byk la soklan2 yg aku tepaksa tanye on behalf..but it's ok sbb menarik je..abis 1 jam, Dean tu tepaksa leave sbb ade hal lain before that kami serahkan token of appreciation and also dpt token dr dorang gak..but bukan semua dpt ye..aku plus 2 lecturer tu je dpt..akakkaakaa..., 



dpt la pen and yg dlm bekas cam kuih koci kaler2 tu namanye 'tteok' or korean rice cake.  Bleh ja makan sebenonye sbb dr tepung beras but aku tak makan sedekah kat kaunter YB je..ekeke..

so lepas tu Mr Hyung ( ehh cam panggil abang lak..hyung=abang thehehe) bwk kami round2 dlm tu tunjuk studio bagai semua..borak2 bagai..dia tunjuk cane proses pembelajaran dorang guna online..but honestly said aku lebih suka class yg traditional, attend classes, mengantuk2 kat meja, conteng2 buku teks..yg tu lebih best and build up communication daripada cara yg ni cam anti social skit..kelas pun bleh amik kat rumah je..hem...tak rase environment uni lak.



ni studio nye tempat dorang wat online teaching..dah cam studio kat TV lak..huhu..canggis2..




and finally dah abis tour so kami pun kuar dri situ..on de way nak balik tu view menarik kiri kanan..cantik gilos..tapi x byk snap gambo kekdahnye..ish..basically aku tengok sape2 je bleh kuar masuk kat situ..xde nak kene amik pass ke hape ke cam kat mesia..so kalo ade sape2 nak gi lawat2 area tu bleh la ye..tapi jgn masuk kelas2 dorang da la..takat nak round2 kat luar tu ok je..xde sape kacau pun..ohh University ni hanya tuk local je katanye so x dok lagi la collaboration dr mane2 Uni luar..but interested to do kata beliau lah (Dekan).

4. Digital Media City

Tempat ni lak ala2 macam tengah nak dibina..tapi dah ade la gallery tempat tu..aku google2 kat intenet kuar lak tempat ni so aku suggest kat dorang gi sini and dorang ok ja katanye nak penuhkan tempat lawatan..nak poya2 ala-ala kpop kat Seoul tu tak dibenarkan sbb lecturer ade kut..aku pun skima2 ala2 la situ..but lama2 aku tgk lecturer tu pun dah jadi sempoi ja..akakakka..dah la dua2 tu lecturer lelaki...Ustaz plak tuh..wala2 kaku sekejap aku, pemalu kekdahnye kak jemah sorang ni orgnye..ekekekkee....

ok pe je ade sini, hemm..basically...XDE PAPE..those yg datang nak tengok development of the Digital city in future ok la kut..but kalo saje2 nak gi xyah la buang masa ye sbb xdok pape nak dilihat..just plan pembangunan and also few gadget yg katanye canggis manggis bakal dibina..so budak2 ni dok la dlm tu nengok teknologi yg ade..again..sbb gi time weken so xde sape yg nak explain..pandai2 la bawak diri tgk..aku rase bile dah siap Digital city ni mesti nnti sgt impressive dgn teknologi canggihnye..tunggu kan je le..bile siap? entoh le..cam betahun tahun lagi je..








ni sebenonye game..best gak main dia..lompat2 la atas kotak2 kat lantai tu..so tekinja kinja gak la main..but bile budak2 tu dah serbu aku cabut tempat lain..ekekkee


ni lak Smart TV..guna hand gesture ja (gambo kat atas bukan tangan aku..hehe) ..x yah nak tekan2 remote ka hapa ka..lambai2 je ha...but still aku rase tak bape convenient..cam susah ja dok hayun tangan kiri kanan..guna kaki pun bleh ja..akakakkakaka..



ada Digi Roof kekdahnye..


sebelum balik meh conteng skit kat guest book..ustaz tulung tulis skit..heheh..



ada gak la satu benda yg menarik kat situ which is 'decorating wall' sepanjang jalan nak gi ke media city nih..actually wall yg aku ckp tu adalah construction site punye dinding2 tepi jalan tu...disebabkan tanak nmpk cam kawasan pembinaan dorang gigih la decorate wall tu dgn segala mak nenek recycle item menjadikan tempat tu menarik le jugak...





nak gi sini bleh turun kat stesen Digital Media City..but seriously nak jalan ke sini agak jauh..so x yah buang masa ye..

Hub ni mmg dorang design specially tuk tunjukkan pembangunan tempat tu ye..




nak more detail, check out website cam kat gambar bawah ni ye




tengah aku syok2 snap gambo, dak2 tu dah jalan dulu tinggalkan aku..cehh..macam tau jalan balik je kekdahnye...ekekeke




5. Itaewon Mosque- Salam Nuri

Ok! Actually perjumpaan ni langsung tak dirancang dan tak sepatutnye ada sbb aku dah contact ahli kelab Nuri ni tapi dorang tak available plak on date yg aku suggest nak jumpe so xpe la tak jadi means aku bwk dak2 ni just tengok around Masjid dgn harapan nnti aku try intai2 ade tak org kat office bwah tu bleh diinterview barang sekejap but alhamdulilah..Kita hanya merancang ALLAH yg tentukan segalanya.  Aku berjaya dapat bawak dorang jumpe pengasas kelab ni last minute dengan pertolongan kawan di Malaysia.  

Ape ade kat club ni?? k meh nak cite skit.  Ni skit2 je la apa yg aku tau yek..nak further detail bleh join club ni kat FB...SALAM NURI..nnti bleh tgk aktiviti dorang. Aku tau pasal kelab ni dr kawan korea aku yg bukan islam but interested to know about islam.  Kelab ni ditubuhkan untuk bagi pemahaman lanjut tentang islam kepada orang korea yg bukan muslim. So during weekend dorang akan buat perjumpaan atau pun kuliah to those yg interested to know more on islamic world.  Aku rase kalo tanye kat student2 malaysia yg blajo kat Korea mesti most of them tau pasal kelab ni.  Ramai je student2 Malaysia yg join.

Memandangkan budak2 ni dr course pengajian Al-Quran makanye element2 islamic kene ada gak la tuk complete kan trip ni.  Kalo ikut logik mmg xde la perkampungan islamik kat Korea ni except kat area nearby Itaewon kan..biasa le anak buah aku yg sorang ni bukan kira logik ke idok permintaan dia..yg dia tau haku dah pegi byk kali so CONFIRM tau segala..sekeh pale baru tau budak sorang nih..hai! sib baik anak buah aku kalo dak dah kene debik dah..

Awalnya aku just nak jumpe first time dgn dua org Korean yg dah convert ke Islam but alhamdulilah rupanye salah sorang tu mmg member salam nuri so dengan senang hati nye dia bawak aku jumpe brother Amin (if i'm not mistaken his name..apologise kalo salah sebab dah lupa T__T). Mula2 tepinga-pinga gak sbb tak plan..but last2 aku explain tujuan dtg..so dia pun setuju tuk jumpe dgn budak2 ni semua....got session with them..very nice person indeed..borak2 pasal cerita kelab ni semua..alhamdullilah everything went smoothly.




k..tu la antara tempat2 lawatan penting dorang..aku tanak cite part dorang dok abiskan duit gi shopping moping semua sbb basically tempat2 cam Myeondong and Namdaemun tu dah biase sgt org dengokan..

ok how about makan?? aha! memandangkan mereka ni memilih makanan yg bercop mohor HALAL..makanye menu mereka kat situ adalah sama tiap2 ari..akakakkakakka...aku book dr Muree Restaurant...ada hari yg aku soh buat delivery and ada hari yg kami pegi makan kat situ..ada la 2 kali kut gi makan kat restaurant ari lain semua delivery sbb tgk dr muka cam dorang tak larat nak gi tiap2 ari...hahahhaha...anyway the food was nice, Rice with Chicken curry and ade lak roti nan pastu dpt air free..hehe.. and harga pun ok la jugak dgn delivery fees lagi kan..cukup2 je la bajet dorang...



bile makan kat restauran ade le dorang rase jugak korean food..hahaha..



jadi la dr xdok langsung kan..ni kira mewah la ni korang makan ye..aku kalo dok sana makan nasi instant cap GS mart ngan kimchi je tau..akakakka


as a conclusion, alhamdulilah trip dorang berjalan dgn lancar. Ade la skit kejadian cam ade sorang tu smpi2 je terus demam, dr pemerhatian nampak cam kena denggi je sbb dah bape hari pun tak kebah2 demam..and bile kat sana baru dibagitau rupenye mmg demam dr kat Mesia lagi..adesssss...and ade lagi sorang tu tibe2 muntah2 lak sbb food poisoining katanye..but nape dia sorang je yg food poisoining??? musykil aku..hahaha..ade la kut benda yg dia makan kami tak makan...

overall, it's a big experience for me and perhaps a very good memory for them.  Moga dorang semua puas hati dengan trip kali ni..dengo2 ade yg plan nak gi lagi..cewahhh..sila2 pegi..but yg pasti bukan aku yg bawak..akakakkaka..Anyway! it's a very great memory spend time ngan korang budak2 sekalian!! selamat grad korang!!! (incase ade yg sesat kat blog ni and tenampak muka korang kat sini, YA! aku la akak yg bwk korang tu...akakkakakaka)

till then...babai..

12 comments:

Cheq Sue said...

perghhh... 13th? bawak guide ke ni? bestnya... saya gak la menyebut je semedang sampainya idok lagi

Miss said...

14th..sebenonye..huhu..salah tag lak..sila2 pegi dengo2 AA nak wat promo sila jenguk ye

Jari Manis said...

Jm terpesona dgn daun kekuningan tu kiranya peak autumn on nov ek sbb tarikh trip 6 till 10 nov kan rugilah klau pegi end of okt kan
Mmg betul trip berasaskan akademik nih

Azra said...

Lawa gile dlm hanyang university tu...

CikSengal said...

adehhmakk hari2 makan murree.. sakit poket.. hahahaha.. wehh univ tu cam best lahh.. aku nak tukor laa takmo hardcore sc. comp.. tukor multimedia beh gak ni.. hehehe..

Miss said...

@JM ha tu la dah dorang bemotipkan educational trip tepaksa la den penuhkan itinerary ngan tuh..ekeke

@azra, lawaaaaaaaaa..sila pi jenguk time spring or autumn..gempaks gituew...

@ciksengal - mek sengal, bleh wei bleh..sila tukar course..akakaka tapi aku ckp awwal2 kalo blajo kat HYCU ni tak jumpe masyarakat k sbb dorang ni online je kekdahnye tak keluor dr bilik pun bleh amik exam...super anti social nnti ko...akakkakkakka...

Iza Hyun J @ paE said...

Halooo.. here i am... X penah lagik gi korea Autmn.. harus book tic skang!!! cewah. poyo jer... Nice pic beb.. Museum cartoon pun aku x penah gi.. aigooo..

Miss said...

@iza Hyun J@pae. hahahaha..welcome!! sila wehh sila..aku da pi 2 kali time autumn..sgt ohsem view time tuh..cantik gilos...hem..museum tu aku pi buat syarat ja xdok menarik pun lam tuh...huhu

Time Traveller said...

Seronok bila tengok keadaan pokok di musim spring di Korea ni huhuu.. MOga dapat ke sana suatu hari nanti :D

Miss said...

@time traveller..yg ni musim autumn...but spring lagi lawa..penuh bunga2..^^Jom pegi korea jooommmmmm

Mazura Yuslaili said...

Slm kenal, hehe..nk tya klu nk book murre delivery tu cane yer? Kene p kedai tu sendiri ke ada cara len utk contact eg contact no ke email ker?
Tq

Miss said...

@mazura,
kena call restorant tu direct. jgn email sbb dorang tak bace email. but make sure kat sana kene ada phone number yg dorang boleh hubungi. ada delivery charge dlm 20ribu won tak silap...harga makanan tu 12ribu won perset..mmg byk and sedap la..puas ati makan.