Wednesday, May 7, 2014

Seoul Autumn Trippin Nov 2013 (14th Trip) - part 1

K mari cite trip aku tuk kali ke 14 ke korea. Boring tak? boring tak?..hahhaa..dah aku katekan blog ni cite sal trip koya je, tempat lain tu selingan2 je...akakakkakakakkaa....

Trippin kali ni lebih pada educational trip kekdahnye..anak buah den yg banyak cekadak tu telah memaksa makcik kpop dia ni tuk membuang sisa2 cuti yg memang dah xde tu tuk bwk dia n geng Universiti dia tuk ke Korea.  

Kunun alkisahnya for educational purpose, yakni for final student kena ade ‘lawatan antarabangsa’ for each fakulti under Uni dorang..wajib katanya kalo nak grad..Ok la, dekat nak setahun jugak la budak ni dok membingit kat telinga aku soh bawakkan kalo tak abah dia tak kasi pi..ngahahaha..betapa beso kuasa makcik nih....pas aku fikir dekat nak 5juta kali baru la aku setuju..nape setuju? Sebab semua disponsor weh…ok le tuh..ekek..

Cumanya, yg haku naik pening ni sbb nak kena hangkut dekat nak 30 orang bebudak Uni.  Humak aii!! Paling dasat aku penah bwk pun 12 org je..tu pun cam huru hara gak….ekekekke…Tefikir nak amik travel agent je TETAPI masalah dorang ni is budget sangat la ciputnye ha…that’s why la budak ni soh aku yg bwk sbb xdok kene caj pape and somemore aku yg handle segala mak nenek..dorang cuma kasik duit ja…nampak! nampak! betapa baiknye aku ngahahha..lama gak la aku planning sbb byk tempat lawatan dorang bukannye tourist attraction tapi more on educational trip.

Dr 30 org bile dicatu2 dgn bajet dorang, akhirnye tinggal 20 org ja pegi…ok alhamdulilah, at least dah kurang skit org.  Memandangkan bajet dorang gilos ciput aku suggest dorang wat bagpacker je la…kita taram je la…aku tanye dorang ade beran ka?? Semua kata OK!!!!! YO LAH, sbb blum smpi ok la kan korang jawab..thehehhe..ok no hal..aku pun mengkompidenkan diri tuk bawak budak2 ni..ala! bukan budak sekolah rendah pun, dah Uni takkan hal ciput camtu pun x blehkan..

Ok pastu gigih anak buah aku dok wat meeting bagai soh jumpe ngan dak2 ni..adesssss! x biasa kut..informal je la wei please!..siap soh aku buat slide bagai…hoiii memang tak la kan..tapi last2 kena gak la sbb dorang nak tgk perjalanan kat sana n pi mane je…ish..ish..skima sungguh..nak caj lebih tak smpi ati..takpe2 kita kutip pahala je la kekdahnye ye..amin~~

Nak book ticket satu hal gak ha, sbb ramai beno so mmg dengan KOMPIDENnye aku bitau takkan dpt harga promo  k..paham kan? Proses nak dptkan tiket tu mmg masyallah banyak sungguh dugaannya..but alhamdulilah settle jugak..bab tiket settle..

Skit info to those yg nak book tix grouping:

Bleh mintak direct dr MAS or AA quotation price ye tak perlu la guna travel agent pun ha kalo kes korang sama cam aku.  Bukak je web dorang and search group booking nnti akan kuar email so anto email kat dorang.  Cepat je dorang jawab ngan harga bagai, ada dateline kene confirm by bile or else harga akan berubah.  Paling-paling pun dorang bagi seminggu kut.  But mmg confirm harga tu bukan promo tapi maybe best price yg dorang bleh bagi.  Basically not very cheap but still secured sbb korang boleh tukar tarikh bila2 and bayo je deposit per head dulu lam RM300+ and sebulan before tarikh nak berangkat tu bleh wat full payment ye.  So far aku mintak from MAS and AA la..

Dah rombongan ramai2 kak kiah ni kan kena la arrange transport kan? Accommodation kan? Hokey!! Yg ni mmg arr meretakkan tempurung kepala..tapi bebekalkan skill sebagai seorang bekas Secretary ( dah ex sec skang thehehe)bagi kelebihan kat aku tuk organize semua benda.  Bab communication and contact mengcontact ni mmg dah keje aku hari2 sebelum ni so alhamdulilah semua beres.

Now, dorang nak pi lawat University sana…mak eh!! Cam mane lak tuh? So aku dengan selamba badak pi la anto je email kat semua University sana and tanye boleh dak wat visit.  Surprisingly, semua email dijawab…walaweiiiiii daebak!!!!! Bab ni aku salute sangat .  Bukan salute kat aku da, but salute kat Korean and University sana sbb dorang layan je email aku wpun pada hakikatnye aku anto email guna Yahoo ja pun xdok surat official ka hapa ka…alhamdulilah, dpt satu university dilawat..settle..

Akhirnye 2 bulan sebelum pegi everything settle!..bravo kat diri sendri!
Lagi surprise bile last minit anak buah aku kate 2 org lecturer akan ikut…hah!! Apekah? Adesss…Sbb da arrange semua makanye redha je la aku.

Dari 6 November – 10 November 2013 (Autumn) maka terbang le mereka2 ni semua ke Negara pilihan hati dorang dengan riang gumbira sampai aku terfikir dorang ni ingat lagi tak motip nak pi sana nape???? excited lebih ja aku tengok.  Haku lak dah jadi cam mak jemah lak dok tepekik telolong cam bawak dak sekolah tadika bile nak wat announcement…muwahahahaha..lawak lak aku rase..

Malas nak cite panjang2
Mane je dorang pi? Meh nak cite antara tempat lawatan dorang..(gambo-gambo yg bakal dipertontonkan adalah hasil kidnapping dr album anak buah aku...ngahahha)

Sebelum tu review dulu dorang stay kat ne.

Since bajet ciput makanye dorang kene berlenyek2 dlm dorm.  Nasib la ko bedah sape soh bajet ciput, tu pun cukup2 je tuh..akakka..makanya aku campak mereka2 ni kat YellowBrick 1 & Yellow Brick 2.  Tepaksa split sbb dorm tak cukup.  Aku book guna booking.com so dpt la diskaun skit. Dua tempat ni tak jauh mane.  Located kat Jongno 3 ga. Distance to subway dekat la jugak lam 7 minit katanya.. not bad tempat ni.  Host pun semua friendly sangat and helpful. Host ni yg arrange transport kami, aku sewa 3 bijik teksi limo yg beso tu but akhirnye kami dpt coaster sebijik yg bleh muat kami 20 org..heheh...harga sama..nice!

ada sape2 nak dok sini? ni location dia. and bleh click kat link atas tuk gi webpage dia. Sila gugel sendrik ye.



since aku dok bilik single so aku review bilik single je le ye. Bab dorm lak bleh tgk kat web dorang, but basically dorm tu selesa kalo geng korang je dok lam tuh..kalo campur org luar cam sendat mendat skit arr..

YB ade bertingkat2 tak hingat bape tingkat..12 kut. Single room aku kat level 9 ye.  Guesthouse ni btui2 blakang Ibis Ambassador Hotel.  

ni rupe lobi dia..kecik ja..





Direction kalo naik airport bus


kalo gamak tak larat nak naik bus ngan beg gabaks..k bleh request for pickup ye..ni rate dia..ni rate smpi taun 2013 la ye




Ape je dorang offer kat YB nih..cekidaut sini..


meh cek pantry lak..agak beso n kemas la ek..bleh masak2 situ but not recommended to use utensil kat situ since bebilang bangsa da guna dan bebilang rupe makanan dah kuar masuk situ ek.hehe..



mesin basuh ade kut nak mendobi kan..tapi haku tak pi dobi langsung sbb bwk baju ikut jumlah ari..ekeke


now bilik lak..single room..rate dia bleh cek sendrik kat webpage or bukak booking.com kalo nak murah skit ye.



sempoi ja bilik dia..bukak pintu da nampak katil single sebijik..kerusi sebijik..



lagi..peti ais sebijik, cermin sebijik...k cukup..




TV melekat kat dinding cap LG sebijik..


pastu belah kiri tu ade toilet ramping sebijik..standard size toilet kat sana ye..kut yg bersize L or XL harap dapat menahan diri bile dok lam toilet ni ek..pastu dorang bagi towel super size XS...thehehe..sila bwk tuala ek..or kalo nak tuala beso sila bayo kat kaunter ek..xyah arr..mmg wajib ye kalo gi korea bwk le tuala sendrik..mmg gitu size tuala dorang, tak dapat le den nak kate pape..




suis pelbagai dia..tekan je la mane2 pun ha janji lampu nyala..ekeke

k overall tu le dia rupe dlm Yellow Brick 1: single room ni ye..

next part cite sal mane je dorang punye so call educational trip tu ye..

chow~~

18 comments:

syieda said...

Wiiiwiittt...

CikSengal said...

eh mak jemah.. univ apa ko lawat tu.. aku nak lawat jugak ler.. hahahaha..

Miss said...

mek sengal...sat gi aku cito..ngahaha.. ko nak pi lawat wat pa!!!! huhu

Jari Manis said...

omaiiii...ke 13 kali...kalau mcm tu semua tempat petik jari je..for sure dorang harapkan Miss semua sbb OTAI..mmg respect betul kerana berjaya buat trip yg begitu ramai..20 org tu..tak penah nk bosan baca trip koya ni tapi bosan tggu lambat sgt nk ada entri baru heee

Hafiz Azmi said...

menarik betul tempat awak p ni.. saya x tahu lansung pasal benda ni.. wahhh...

Miss said...

@jari manis...omaiii!!! silap2 dah yg ke 14 sebenonye...yg ke 13 tepaksa di skip sbb pegi kejap beno..xde benda nak cite...ekekeke...ni 1st time and last tiime la bwk seramai tu, tu pun sbb anak buah dok memekak soh tulung bawakkan kalo tak mmg TAK LA...hahahhaha

Miss said...

@hafiz azmi..menarikkah? tang mane menarik tu? anyway sy mmg suka je pi korea..click2 tiket ke korea je wpun asalnye nak gi tmpt lain..click2 lagi situ jugak peginye..hehe..

CikSengal said...

hahahahaha... mana tau aku ada jodoh dengan univ tu.. boleh blajo sana kan.. pastu ko boleh datang lawat aku untuk kali ke 15, 16, 17, 18, 19 dan yang seterusnya.. hahaha..

Miss said...

@cik sengal..bwahahahha..menarik idea ko tuh..bleh dijadikan alasan tuk gi sana tiap2 bulan..kunun2 melawat ko ye..ngahahha...kat Hanyang Cyber University wehh..tapi dorang tak amik org luar..uhuhu..local only katanye..thehehehehe

CikSengal said...

alaaaaaaa.. bencilah.. hahaha..

Time Traveller said...

Memang otai la ni.. boleh refer kat sini kalau nak ke korea jika ada rezeki huhuhu.. :D

Miss said...

@time traveller..uishhh x de la otai mane pun..takat pi bape kali tak otai lah byk lagi tempat yg tak tau ^^...boleh2, tpi blog ni tak detail sgt penceritaannye sbb mmg fail part bagi2 direction..huhu..kalo ade nak tanye bleh la tanye ye..gi la koya time spring or autumn..super awesome!

Bibie Karim said...

Imagine sat bawa rombongan seramai tu. Haritu gi 4 orang pun rasa dah pening. Nanti nak gi 7 orang, seriau sikit. Tapi insha Allah nak jejak autumn ni, solo. Nak cuci mata lebih sikit.

Miss said...

@bibie karim...Kan!mula2 tu cam tak bape kompiden sbb mmg bagpacker abis dorang ni..tapi bile dah day 1 tu cam boleh ja control dorang so alhamdulilah bejaya bwk dgn jayanye..yg penting kita sendri kena confident...penah bwk 12 org sblm tu..hehehe...serious jalan sorang2 pun best ja kat sana..autumn adalah sgt DAEBAK!

FiZ said...

perghh..pat blas kali tuh...giler ar...mmg boleh panggil kampung halaman dah tu...hehe..ha..nanti nak tanya pasal korea blh?sy ada plan nk p sana next year..end of april.harapnya nk g time spring.hehe. kalau ada itinerary, email sy blh?tq!

indigo.smile17@gmail.com

Miss said...

@fiz..adesss..da bekurun tak buat itinerary..slalu pi sana baru decide nak pi mane..huhu..boleh2 no hal, selak2 la page kat sini kalo gamak tak paham bleh tanye ye...k, gud luck membuat itinerary ye.

Mazura Yuslaili said...

Taxi limo tu book 1 bijik bape rege?

Miss said...

@mazura, standard taxi limo ke seoul tuk 4 org is 65ribu..boleh soh guesthouse tmpt nak dok tu bookkan