Friday, October 19, 2012

[Ho Chi Minh] Vietnam_ Day 1

Dengan tak berapa gigih nye aku nak menaip cerita kat Ho Chi Minh Vietnam ni...gara2 penat tak ilang lagi nih..balik je dah start serangan2 nak demam + sakit tekak..blum lagi urat2 lutut sengal ni..gamaknye sbb dok masuk utan kut..ekekekke...anyway..let's story

Trip to Ho Chi Minh, Saigon city SUCCESS. Baru je touch down dah decide nak gi balik..hahahha..sesi merepeat bakal tejadi kat negara ni. Kenapakah? meh kita cite~~

Alkisahnye disebabkan Pak Toni sangat bermurah hati bagi tiket sgt cheap cheap maka hosmet pun roger2 nak ngajok ke sini..memandangkan aku pun tak penah gi and tehegeh hegeh nak ikut makanye ON le.  RM 147 tuk return tix..pada aku dah chipo dah tu...

ade cite sedih disebalik trip ni T___T..memandangkan masa nak pegi tu baru pas raya so FULUS dah takde tuk aktibiti shoping gaban kat HCM..maka itu la cite sedihnye..sekian~~~ 

Let's make cite pendek je ye..malas lak nak cite panjang2..

Day 1

kul 3 pagi dah bangun sbb nak gi naik bus dr KL Sentral..hahaahaa...



ade 2 org akak tu datang lambat sib baik sipi2 je lagi kene tinggal flight..thehehehe..moralnye sila datang lagi awai..puhuhuhuhu...


berbekalkan nasi lemak pak nasir..pas makan trus kiok tido~~~



Takes about 1jam 50 minit tuk smpi ke Tan Son Nhat International Airport Saigon. 



Arrive HCM pagi lam area kul 8.30 pagi cam tuh and dah ade cab tunggu sbb dah arrange dgn hotel to pick up...nak belagak DIVA lebih kurang skit..malas nak naik bas...

ade je bas kat situ..tak silap naik bas no 152 akan berenti kat Ben Than Market..tambang lam RM1+ lebih kurang gitu but beg pun di kira passenger kalo bwk beg gabak ye...so dabel pay ye.ekekee..lawak2..nak tunggu bas senang je ..kuar dr epot tu tunggu je tepi jalan tu ha blambak bus..nampak tak bas kat ujung tu..tunggu situ ye.



kalo naik teksi naik le teksi vinasun supaya tak kene tipu..nampak tak awek baju merah tu? jumpe dia nnti dorang tolong..dun wori english speaking ye..tambang no sure dlm 10 dolar kut~




since dah ade yg pickup so dgn lagak divanye gi ke hotel k...mmg arr putus urat jantung tgk pokcik teksi tu drive..ikut dan je nak menyelit..mau gak la moto2 tu kene sedut bawah kete dia free2 je..huyoooo seyes tekaku sekejap...to mat2 rempit gi la challenge diri korang kat sini..confirm korang nangis guling2 punye tgk org sana merempit puhuhuhu..



dr epot nak ke hotel amik masa dlm 30 minit rasenye sbb kejap je dah smpi..Hotel kami nama dia AVA HOTEL..service tip top..cewahh..promote lak..



tapi seyes mmg best hotel ni..kemas, bersih, owner pun baik sgt..hotel ni cam ala2 tarap 2 bintang je tapi tiap kali nak kuar pintu ade org bukak kan..ekekkeekke..sgt DIVA k..hotel ni pun murah..450,000 dong tuk standard room...



convert la sendrik ye..hehe..since aku tukar semua USD so aku tak amik pot le plak brape currency dong kalo nak tuko..uhuhuh...blagak kan? sedikit hampeh bile tibe kat wifi nih...hazab skit nak cari full bar tapi buleh la dari takde kan. Hotel ni ade gak sediakan free service tuk international call, basically dorang guna skype call so mmg le free kan...hehe..



meh tengok skit rupe paras bilik nih..macam biase smpi mane2 hotel mesti aku 'warning' dulu geng jgn mess out kan lagi bilik tuh..kasi snap gambo seround dua pastu lantak la nak guling gelantang atas tuh..ekeke..tgk sikit rupe bilik sebelum jadi taufan dlm tu ye..



bosa weh bilik ayaq, siap ade bath tub lagi..tibe tibe tingat bilik air kat namsan guesthouse korea yg sangat ramping lagi slim tuh..ekekke..tak boleh nak melangkah kaki pun dlm tuh..phuuhuh..bilik air ni sgt bersih..



cite skit pasal hotel ni..walking distance je dgn Ben Thanh ..sgt bagus..location strategic..keliling ade halal restorant Champa 



(yg ni  baru bukak bawah butik atas kedai makan tapi mahai skit and x brape sedap..thehe) and Serai (ni pun baru bukak, adess giler lambat dia serve tapi sedap la and murah skit). 'Openning'???? OMG! salah eja la mak jah!



Sampai hotel je lepak2 jap pastu kuar makan kat Serai.  Oder mee mamak..ok la sedap la..price dlm 75,000 dong + ice lemon tea 30,000 dong..ingat nak makan vietnam stail tapi xdok lak ha..baru bukak kekdahnye..menu display je lebih.  ni total makan 5 org ye..ade cite lawak kat sini..sbbkan ade lebih dr 10 org customer trus owner dia soh tutup kedai sbb x larat masak...aigo!! baru 10 + org kak..kalo ramai cane...dia letak la signbod kat pintu..tapi dia tulis 'STOP' instead of 'CLOSE'..uhuhuhu watever la kak jah!



Dah kenyang baru bleh mulakan operasi menyerang!!!

Oh lupe nak cite mase kat epot tu terjumpe forumer Cari. Akak ni otai vietnam, best borak ngan dia..sgt sgt friendly so tumpang kan dia skali lam teksi yg kami book.  Actually sorang akak kat team kami ni mmg geng ngan akak otai ni so tu yg jumpe2 tuh.  Nak follow dia gi memborong kain kat situ kekdahnye..hehehhee...






memandangkan 90% of org vietnam ni transportation dia motor so kepakaran melintas jalan sgt sgt la penting..



maka, geng2 yg lain le jadi polis trafic mengawal lalu lintas tuk bagi aku jalan..hahhaha..hoiii aku takut melintas jalan kalo kete banyak ni..lebih rela panjat jejantas dr aku putus nyawa nak melintas..ekekekeke...seriously moto sgt byk..tips dr cekda, kalo nak lintas jalan tu slow2 jalan lari, pandai le org moto tu mengelak..uhuhu..aje nye beno aih! tak nmpk pun traffic light tuk pejalan kaki melintas...aiseyman! sbb baik ade dorang2 ni..huhu..


on de way ke Ben Thanh ni tenampak satu bangunan yg sgt familiar kat Malaysia.  Ke aku tgh rindu office sbb tu tebayang bayang kat sana?????? oh~~~ mmg sah!! bangunan office aku dah di ciplak kat sini..uhuhuhu..see for yourself..



agak2 sama dgn bangunan ape kat Malaysia??

so jalan-jalan lagi depan skit dr hotel tu smpai la tempat yg dituju...
ni la Ben Thanh market, 





bascially nothing much to say.  Macam kat pasar siti khadijah kelantan kut?.  Masuk je dah nampak macam2.  Beg ada, kasut ada, kain ada, buah ade..sourvenir pun ade..lagi ape ko nak? semua ade...konpius sungguh aku nak sebut nama pasar ni..kejap2 'bentan' kejap2 jadi 'ben ten'..akkakaak...mane2 laa...





1st tempat tuju kat dlm ni is kedai kain..cane nak sebut nama kedai kain ni aku pun x tau..hamik la business card ha..warning warning!! KEDAI KAIN INI UNTUK MELAYU..pada yg separa or mix2 melayu tidak dilayan...akakkakakakakakka....lawak lak kad ni..


jumpe dgn budak nama dia Lin..bagus budak ni..hehe..

kedai ni recommended by akak otai vietnam tuh...mak eh! mmg la kan rambang mato ha nak pilih kain..so besila la kami kat dlm tu..lama gilos..mau 2 jam gamaknye siap duduk lam kedai tu tak bangun2.  Ni la lebih kurang regenye ye pandai2 la korang dok tawar menawar dlm tu ye..



Seriously segala mak nenek rupe kain cotton ade tapi mmg byk cotton je la, kalo cari chiffon ke viscose ke kureng skit kat sini..







oso kalo nak tempah baju kurung siap siap pun bleh, arini anto sok petang dah siap...mabeles..cuntuh cekda wat baju...rege lebih kurang dlm USD 35 tuk jahit and kain skali pesen baju vietnam tu ha....ok la kan?

ni kain pertama yg aku beli..untuk akak aku..nak meroh menyala ye..nah amik ko!!



Ha!! amik ko jah! ni kain aku lak..diamond2 merelit lagi..motip beli ni kunun sbb nak pakai time konvo bulan depan..nak jadi DIVA konon..akakkakka....tah sempat siap ke idok entoh le...lawa dok?



One thing pasal tempat dlm ni, panas weii adess bepeluh bagaikan hape lagi..huhu x tahan aku bersauna dalam tuh..sakit pale otak, and also jangan lupe pakai mask tuk tutup mulut..huyooo!! sape ade resdung ke alergik ke confirm la bersin 1 ari dlm ni. 

Borong la aku smpi tak sedo diri...rupenye2 duit aku abis kat sini je ha...abis USD T___T..main tunjuk je ngalahkan org kaya..mmg sungguh DIVA..dah sakan borong blagak org kaya still ade dengan menyuruh tokey kedai tu 'sila hantar semua barang ke hotel'..akaka..dorang pun ' baik'..hahahhaha...service tip top..so jalan belengang ke next kedai plak ye..mengabiskan sisa duit...

Next, gi terjah butik plak, nak cari baju kurung jahit labuci2 ala baju retis tip top tuh...basically byk jual kat butik2. Dalam Ben Thanh tak ada, kain ela je nmpk ke aku yg tak prasan?..baju manik2 tu takdok. Belambak je butik2 kat luar tu tapi agak mahal la rege dia..dlm USD 20 sepasang so dah mahal dah tuh..(aku dpt conversion rate 3.083..so bile convert RM mahal le)...

jalan2 lagi singgah satu butik ni...Ooo wow!! aku jumpe tudung sebijik cam jual kat Radiusite tuh...wah wah..meriah mak ngah!! murah plak tuh..so rembat le ape lagi..ekeke..murah wei..USD 9 je..tengok ni tengok ni....akak comey ni tolong modelkan tudung ye..huhu...sama kan!



dah penat bagai so balik otel la sbb geng yg lain akan smpi ( ade 2 trip pagi n petang). Sampai otel dorang dah smpi..so complete la kami 10 org semuanye..sbb dah lapar gaban pas solat mandi semua gi la kuar tuk dinner.  Makan kat Champa restaurant nearby..Erk! makan kat sini mahal + lambat + kureng skit..mcam garang pun ado ..ish heran aku..bukan ke customer kene layan elok je?? papepun blasah je le..but not very recommended..sorry!!~~mgkn sbb baru bukak kut so mcm kelam kabut skit. Kat atas kedai makan kat bawah butik bleh la cuci-cuti mata kat bawah tu ye. 
Sepanjang dok cuci mata kat area2 Ben thanh tu aku peratikan byk org jual buah buah..mak eh! best giler buah2 tu semua beso2 cam fresh giler..tapi nak beli cam x bape nak sbbnye x display harga kang bantainye sebijik RM10 ..naya..naya....

Finish day one!! berjaya mengabiskan USD100 dalam bape minit je..daebak! sangat diva kan?

2 comments:

syieda said...

a'ah betul la.. bila kita berurusniaga guna USD, kita tak perasan yg sebenarnya kita membeli dengan harga 3 kali ganda. bila kira guna USD memang la rasa mcm tak banyak....ala takat 100 jer. tapi bila convert ke RM...mak aiii....

Mrs Little Voice said...

best sangat kat sana kan....tak puas sbnrnya ...kekeke