Wednesday, November 13, 2013

EVERGREEN MOBILE PREPAID SIMCARD di Korea

Meh nak story skit sal EVERGREEN MOBILE PREPAID SIMCARD  yg aku pakai kat Korea ritu..

bleh baca more detail kat website ni ye for proper intro http://www.egsimcard.co.kr/



Aku idok le bape pandai sangat nak pakai benda ni, just try n error je..itu pun sbb partner in crime baru balik Korea and dia cuba so aku pun nak cuba la…

Instead of guna pocket wifi ade alternative lain iaitu pakai EG simcard ni.  Memandangkan dah ade simcard yg standard size malaysia punye so xde masalah dah nak guna telefon sendri.

Mungkin ada few2 selection of simcard operator kat sana, but because aku guna yg ni je so aku cite pasal ni je ye…

Antra syarat-syarat kelayakan handphone anda:

  • -          Smartphone
  • -          3G phone
  • -          Unlocked phone
cane nak tau phone kita lock ke or unlocked..meh tgk kat sini cara2 nak find out ye..

http://www.wikihow.com/Find-Out-if-Your-Phone-Is-Unlocked


 1.  Macam mana nak beli dia?

Ada dua cara.  Samada online booking or beli kat selected tempat yang menyediakan simcard ni.  REMINDER! tak semua tempat ada jual benda ni sbb simcard ni hanya untuk tourist.  Advisable beli di airport je la bile sampai tu ye lagi senang keje tak yah nak meroyan royan cari kat merata. 

According to their website, kalo nak beli kat incheon airport carilah kat mart nama GS25 ada kat 1st floor and 2nd floor.  Masa kat kaunter sebut la nak beli Evergreen Mobile Prepaid Simcard  or EG simcard. Kat Seoul pun ada incase malas nak cari kat epot.  Antara tempat-tempatnye kat Seoul Station (Premium Travel Centre) 2nd Floor and Myeongdong (EG Mobile Agency).  Direction yg kat Myeongdong tu bleh la check website dia for proper direction.

2. Macam mana nak pakai?

Agak leceh sebenonye nak guna dia.  Sebab?  Banyak songeh skit kene register bagai but still kalo nak jimat skit boleh la try.  Dinasihatkan masa beli simcard tu suruh org kedai tu buatkan siap2 registration and top up credit..kira korang dpt je dah bleh pakai dah.  Kalo tak mmg leceh yg hamat..ekekeke  

Memandangkan aku adhoc je gi beli makanye aku tak soh la org tu buatkan.  Aku beli je trus blah sbb ada org tgh menunggu.  Makanya aku buat sendrik.
Meh cite step skit.  Telefon yg aku pakai adalah SAMSUNG GALAXY NOTE 1 and size simcard EG ni ada 3 iaitu STANDARD, MICRO AND NANO.  So masa beli tu tunjuk size sim card korang kat dia.  Telefon2 lain aku tak tau compatible or not dgn simcard ni but yg pasti Note 1 aku bleh guna…hehehe.. Rege simcard pack yg aku beli ialah 30,000 won..ada satu lagi tuh 50,000 won.  Aku rasa beza dia mungkin part Data kut.


 1.       Mula-mula kena wat registeration online dulu.  Bace instruction from manual, no worries ada in English.  Cari la mane2 free wifi, connect to internet.  Registration online open dr pukul 9 am – 10pm (weekday) and 9am – 6pm (weekend).  Kalo dah lepas waktunye, meaning registration will be activate next day nye at 9am.

2.     Cara nak register.
      a.       Masuk website m.egsimcard.co.kr
      b.      Click apply for it now
      c.       Agree dgn service terms n conditions
      d.      Nnti kuar la form.  Kat situ isi je borang tu dgn detail korang.  
            Masukkan phone number korea yg ada tulis kat buku manual tuh.  
            And dekat chip simcard tu ada USIM Number. Masukkan jugak.  Make 
            sure detail semua isi.  Segala instruction ada lam buku manual tu..
      e.      Pas dah isi semua, korang snap gambo passport korang yg ada muka 
            tuh, guna phone je janji ikut criteria gambo cane yg dorang nak..kasi 
            jelas muka n tulisan ye.
      f.        Pastu send la….after 30 minit korang akan dpt SMS ckp kad dah 
            activate.  So boleh la pakai untuk buat call atau internet.  But 
            sebelum tu korang kene make sure tuk top up credit..WARNING! 
            hanya selected tempat sahaja yg ada service top up jadi amat lah di 
            galakkan top up terus je kat airport dekat kedai korang beli card tuh..
            Penggunaan hanya boleh dilakukan selepas registeration dibuat                     otherwise smpi bile pun x bleh guna hehehe…
           
Macam aku, just guna internet so aku tak perlu top up sbb ade cara tuk korang access wifi free.  Kalo sebelum ni wifi free hanya selected         tempat je, but after guna sim ni semua pun auto log in..mane2 pi                 pun dia akan connect dgn nearest free wifi available which is quite                 good.

Tuk connect ke wifi free, ade few setting yg perlu di buat, just follow je la direction lam manual tuh.  Agak leceh gak sbb aku kene  ON OFF hphone few times baru simcard tu bleh jalan.

So far rasanye for those yg rajin nak wat call, sim card ni sgt berguna.  But for those yg nak pakai internet je aku still rase POCKET WIFI lebih convenient dari SIMCARD nih.

Mane lagi better?

PRICE
Pocket wifi:  Pocket Wifi di charge according to bape hari nak pakai + VAT and also you need credit card tuk rent. Estimated 5 days usage is 40,000 won..internet usage sahaja.

EG Sim:  simcard ni lebih murah bebanding dgn Pocket Wifi .  Beli je starter pack dia 30,000 won pastu top up la bape nak top up according tu penggunaan..kalo tak top up nak guna wifi je ok sbb free je.  So far 5 hari aku pakai aku tak top up pape pun just guna free wifi..hehe..

CALL USAGE
Pocket Wifi: hanya boleh guna online call je le cam skype, kakao talk, watsapp, viper..tu je le..so kalo those yg nak dicall tu xdok benda2 tu semua so x dapek le nak buat pape

EG Sim: boleh wat call local and international.  Nak call international top up la byk skit.  Rate call bleh check kat web dia ye.

EXPIRY:
Pocket wifi:  device rent according to hari.  Dah abis hari pakai, pulangkan je le..unlimited usage.

EG Sim: Masa registration tu ada mintak tarikh nak guna simcard ni kan? So after tarikh tu abis, automatically sim card ni dah tak befungsi lagi..so x bleh pakai dah.  Makesure kalo rase nak guna lama, letak lama-lama skit tarikhnye ye. and skang bleh apply tuk extended date kat online ye.

INTERNET CONNECTION
Pocket wifi:  strong and fast connection.  Boleh connect up to 3 device. Internet usage only. Kat lam subway kekadang x dok connection. Outside skit seoul kekadang tak dpt connect jugak contoh kat Nami island.

EG Sim: agak slow sbb aku guna free wifi je arituh.  Kalo guna data yg bayar mgkn laju kut.




Gitu la lebih kurang komen pasal EG Sim nih, memandangkan aku pun pakai tanpa prepare pape dulu so tak byk aku bleh review pasal ni…mebi pasni kalo nak cuba lagi bleh review lebih dalam lagi..hehe..
Sekian..

Cite sal trippin di Jeju bakal di sambung dlm masa tedekat ..sekian~~


8 comments:

NiceLady said...

Salam...i'm going to Korea this 25th Nov....my first trip to Korea...just nak tanya..kalau kite guna kredit kad there ada extra charges tak???services charge??
Boleh email i ..nice_lady5485@yahoo.com..komawo..

Miss said...

yes ada..bile nak purchase brg guna credit card tanye dulu ade charge tak? and brape? tak silap 2%..but tanye dulu ye...ada sesetengah tu xde..

wahidaism said...

Assalam nak tanya kalau nak ikut trip miss ke Korea boleh ka? Sebab saya sorang. Kena bayar ground ka cana hehe norwahidaroslan@yahoo.com

Miss said...

maap saya tak de buat tour pun..ni trip kenkawan je or diri sendrik..huu

namie said...

sorry nak tanya pasal unlocked phone..memandangkan byk penguna di msia ada smartphone samsung..kita nak buka tak phone kita sebelum ke korea?

Miss said...

slalunye yg tau iphone je ade lock2 ni..kalo samsung x sure lak..kalo berlock..kene open le kut if nak guna simcard ni sbb salah satu syaratnye is unlocked phone ye

Kadiah Guyep said...

Miss punye masa g sana dh lock blum? kalau samsung note 3 x lock x pe ke?

Miss said...

den tak buat pape pun kat phone tu..just kuarkan simcard sendrik and taruk simcard EG ni..bace instruction cane nak pakai..than guna..tak perlu lock2 ye..