Friday, August 30, 2013

Jeju Island --> Seoul (12th Trippin) - Part 4

sambung lagi~~

Sbbkan Incik PIC (partner in crime) kata nak nengok sunrise kat Seongsan Ilchubong makanye dengan gigihnye kami bangun pagi kul 3 pagi cenggitu…akakkakaa..weiiii gilos awai..nak bukak mato pun malas ha.. Sbb tanak lepas peluang nan satu tu kami pun bergerak le dr Yeha Guesthouse tuh sesubuh sepieee~~..

Cite lawak time kuar dr pintu ghouse tuh, dek sbb tesalah pulas tombol pintu tu makanye bebunyi le alarmnye….akakakak…3 pagi wei bebunyi alarm pintu mmg arr owner tu hangin semangkuk but smpi kami kuar pintu pun bayang owner pun tarak nak kasi tutup alarm tuh, kalo btui2 le org pecah masuk mmg confirm peti ais pun org tu sempat hangkat..ngaaaaa~~so kami wat dek je le..sila la check CCTV korang ye nnti kuar arr muka kami sorang2 ye…akakkakkakka

Bebekalkan mee maggi yg haku blasah sorang2 lam kete sbb yg lain tanak, kenyang je le..huhu...Set GPS, and kata Incik PIC nak ikut laluan tepi2 cam ala2 pantai kan makanye kami pilih route 1132..kalo tengok map korang nampak la route 1132 macam aku cite ni ye.  Rerajin le jenguk map…memandangkan speed limit kat sini adalah sangat sendu


makanye perjalanan yg patutnye jadi 1 jam je kut trus la jadi lam area 2 jam gitue….uffffffff~~ merana wei dgn speed 60km/jam kat jalan yg sah2 xdok seekor kete pun time tuh….walaweiii bile lebih limit je mula la GPS tu dok memekak and membebel kato over limit…sengal~~~ Makanya Incik PIC pun tepaksa la besopan santun bawak keto ni ha….mengantuk gilosssss…
Meh tengok rupe paras jalan raya kat sana…


Gamak-gamaknye korang berani tak nak drive sini?. Ni le lebih kurang rupe jalan raya kat sana ye. Frankly speaking jalan rayanye cam jalan raya nak balik kampong aku kat Perak nun…akakkaka….dun wori wei jalannya jalan kampong je ha..Cuma korang kene familiar drive belah kiri je and alert mane nak U-turn or nak menyimpang sbb salah simpang haru weiii…akkakka..

Signboard memang dlm English so x yah riso ye..maka dengan gagahnye Incik PIC mendrive dgn kelajuan maksima 60km/j..gigih la aku dok borak sbb tanak mengantuk, kalo ikut mau je aku membuta tapi cian lak Incik PIC kang tekebil kebil drive sorang..ngahahahhaaha~~


Gerak pagi-pagi buto ni mmg la sejup gaban, xyah pakai ekon pun x gapo.. 

On the way nak gi tu tenampak kincir angin tepi jalan, sbb kunun2nye time balik nnti nak singgah makanye aku snap je dr kereta kincir angin tuh…sangat memilukan hati sbb  balik tu tak jumpe dah kincir angin yg btui2 tepi jalan nih…. T_____T sedih pilu kut~~sib baik aku ade snap ni ha..jadi le wat kenang kenangan mato den ni ha.





View sangat cun especially dah dekat2 nak smpi Seongsan Ilchubong.  



Kami disambut oleh Dolhareubang.  Kat Jeju area mmg banyak sungguh patung yg di panggil Dohhareubang nih or 'Stone Statue' ni.



Rasenye kami smpi kat area Sunrise Peak ni around kul late 5.10am (according to picture detail aku..keke)..tak hingat sgt ngahahaha....time tu matahari dah nak naik sungguh dah, sampai2 je trus campak kete kat paking and berlari-lari nak cepat naik atas tu wpun sebenonye sekupang pun aku tak tau nak cari kaunter tiket kat mane? nak naik ikut celah mane? ngahahha...tapi takpe muka kompiden kene ade.  Sib baik masa sampai tu kaunter x jauh dr situ and mmg dah already open..so beli tiket rege 2000 won 


ni gambo area entrance ke sunrise peak ye.





pastu trus jalan laju2 nak kejo sunrise so ni la hasilnye yg tak seberapa tu ye.






Ade la bape minit kut dok hadap matahari tu pastu dah full rise dah...but subhanallah mmg cantik ciptaan Allah di muka bumi ni.. ^^..serious sangat cantik and precious moment time tu.  Kawasan tu pun tak ramai orang sangat so mmg leisure sangat la.  Nak snap gambo pun senang je.


Area surrounding mmg sangat cantik kalo nak posing ala2 bollywood ke or wedding pre shoot photo walaaaaaaaaa walaaa berangan wei! nanti kalo gambo kawin nak buat kat sini le...ngaaaa~~~ poyo kan!



Kat area sini jugak boleh la tengok performance ajumma renang2 kat situ ye..tapi sbb startnye kul 1pm makanye mmg kami x sempat la kan sbb pagi2 buta dah sampai and confirm x lama situ sbb nak gi tmpt lain sama.


Next~~~disebabkan tak sempat nak climb masa tgk sunrise makanye kami teruskan la misi memanjat ke atas tuh.  Dun wori ada tangga yg siap khas tuk memdaki ke atas.  Kalo tgk tangga tuh mmg meruntun jiwa nak manjatnye tapi demi nak penuhi harapan PIC makanye dengan gagah aku naik jugak la walaupun lutut dah gigil baru separuh jalan..uhuk~~




tangga kat atas tu baru tangga mula2 nak naik ye pastu bayangkan korang memanjat tangga dr level 1 sampai level 50 bangunan tak ke ketaq kepala lutut..longgar wei gel lutut aku...phew~~~~ also sila la bawak air kalo teringin nak daki ye sbb kat atas sinun mmg xdok tempat jual air seingat aku..adesss~

sempat snap pica time tgh dok rehat jap


Alhamdulilah, demi tanak kene tinggal ngan geng2 PIC makanye selamat jugak la aku sampai ke atas walaupun orang yang terakhir smpi..T___T


Dah sampai kat atas tu rase cam satu kepuasan maksima walaupun pada asalnye aku malas nak naik ngaahahhaa..tapi bile dah sampai rase giler seronok lak and lagi best sebab langsung xdok orang pun kat atas tu sbb semua dah turun dek sbb matahari pun dah naik atas pale ha nak nengok ape lagi kan..

few view dr sini ye..





Dah posing ala2 model tak brape nak glemer, makanye kami bertolak le turun...ni yg den soram ni sbb tangga dia Ya Rabbi!!!! sangat curam weii...mmg suicide la kalo nak wat aksi kat tangga ni wei...tapi still nak posing..ngaahaha..sib baik bawah2 skit tangga dah ok dah.



Pas dah turun tu area nak balik ke kereta tu jumpe lak banner ni..so kat sini bleh gak naik kuda ronda2 situ ye..but time tu tak nampak lak kudo nye ha..blum kuar lagi kut


Bawah skit lagi ade tugu ni ye..bleh la posing-posing sini menandakan anda dah berjaya menakluki antara 7 wonders kat dunia ni ye..bravo kak ton!!!


ok le, gambo pun dah penuh and karang jenuh plak nak load gambo kan sbb aku suka tayang gambo beso2 kasi full screen kalo boleh so betabah je le ye kalo nak bukok tuh..ngahaha...

to be continue~~

4 comments:

KAK KIAH said...

waaaa huntong la dapat tengok sunrise kat seongsan ilchubong! walopun matahari dah naik tapi serious cantik cantik sangat! tu baru dalam gambo kan, kalo depan mata sure lagi lawo..

Miss said...

best best..sangat lawaa...kalo gi time spring lagi le lawa

tenku butang said...

done follow sini no. 44
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang@gmail.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Miss said...

tenku butang..mekacih follow blog ni..tapi mintak maap saya tak follow org because org follow saya..anyway i intai your blog..thanks again.