Wednesday, June 6, 2012

[SOUTH KOREA] 9th Trip- Pocket WIFI

entry kali ni aku nak cito sal ape je method of communication yg paling senang masa berada kat koya ye..


memandangkan penggunaan telepon bile roaming sgt la mencengkam kalbu bile nak bayo bil nnti so meh cari cara lain ek...contohnye...


International Calling Card..





gambo courtesy from encik google


kad ni bleh je beli kat mane2 mart yg ade..bayo je ye..cara guna dia sama cam kita guna kat ITalk kat mesia ni..cumanye kad ni bleh guna kat public phone je la..




T-Money..


gambo courtesy from encik google jugak..komawoo


ok..ni t-money yg korang naik subway tu..bleh guna tuk call jugak tapinye within korea number je le ye..x bleh go for international..




ataupun...cara yg paling aku suka..through internet..bagaimanakah? 
sekarang zaman canggih kan? semua org dah guna 'telepon bimbit semat' kan..hehehhe..


Penah dengo skype tak? sila download kat telepon semat anda ye...tapi penggunaan skype ni limited ..kene ade strong internet connection so samada korang wat roaming data (putus nyawa nak bayo nnti T.T)...ataupun log in kat free wifi yg besepah kat cafe2 kat korea nun (lately aku notice byk wifi dah kene lock, cuma korean citizen je bleh guna sbb nak kene key in IC korean bagai..leeerr..sejak bile kemut lak ni??).  Skype ni cam instant chat channel gak la..lama dah guna natang ni tapi kat PC je la sbb bleh wat free Pc to pc call/video call FREE..tpi kat PC je ye..kat phone tarak..kalo nak skype phone ade function tuh cumanye kene subscribe dan sila bayo T.T..tanak2..


Ape lagi ade? 
ok..bleh gak la download segala mak nenek instant chatting channel yg bekembang pesat skang especially to android user..cuntuhnye..whatsapp or kakaotalk (best wei guna kakao ni sbb bleh wat phone call free to user kakao guna semat phone...ekekke...dah try mmg lawak arr sbb bleh wat suara alien...wakakakkakak)..ada byk lagi selection ye..sila cari sendrik..hehe.




Memandangkan semua penggunaan ni memerlukan internet so ade caranye tuk 24jam connect to internet kat sana.  Macam mane kah??


Chinggu aku baru balik dari koya minggu lepas and bitau pasal benda ni..POCKET WIFI...for aku yg mmg 'antu internet' ni..benda ni adalah satu kewajipan untuk di sewa supaya bleh online slalu..huhuhu...sangat conveniet ok...disebabkan kat koya x bleh nak bli sim card telepon cam kat sini sbb tepon tak compatible dgn simcard dorang ..so aku suggest pada antu antu internet cam aku yg mgkn mati kutu merayau2 cari line free wifi tuk sewa benda ni...


ni ha rupe benda alah ni..


(picture credit tu Mulan si..komawo chinggu ya)


kecik je..sgt mobile k..sbb bleh bwk merata..mengikut chinggu aku, on je le pocket wifi ni kat mane2 pun trus connect..wuhuhuhu...suka2..


Pocket wifi ni kene book dulu so boleh gi kat sini tuk reservation -->http://www.sroaming.com/eng/Product/Product_PocketWiFi.asp

kat sini gak bleh request tuk rent handphone ye..pickup masa kat epot before korang nak kuar ek.


brape kene bayo? according tu website ni..1 hari = 7700 won (exclude 10% tax)..and boleh guna tuk 3 device..so bleh la sharing dgn 3 org geng ye..


Berapa effectivenye benda ni? ni kene tunggu aku balik baru bleh review..huhu....


sekian~

8 comments:

syieda said...

wah, hebat ler pocket wifi tu. nanti jgn lupa share ek kehebatannya.. kekeke.. eh bilanya nak balik kampung ni?

Miss said...

no prob...akan di review balik nnti ^^ V
peginye minggu depan..hehe

Bloom Sakura said...

Miss, nk tanya. If we rent this portable wifi,dat means...we can use our own smartphone (while off our data plan) and then jz use this as a substitute?
Mana lebih bagus? To rent terus the smartphone OR this portable wifi?

Miss said...

hi bloom, if just nak surf for internet only..better amik pocket wifi je..but if nak buat call banyake better amik telefon..

other wise, ade cara lain..install skype or kakaotalk boleh buat call free thru smartphone.

is_zulQar9 said...

nk tumpang tanya.. this pocket wifi perlu rent skali dengan charger x?

Miss said...

buleh..buleh tanye le...charger mmg dah kasi skali...yg kene rent tu portable charger..rasenye x perlu la rent yg tu ..bwk je charger yg dorang kasi tu kehulu hilir sbb mostly cafe or kedai2 makan mmg ade plug tuk caj so kalo benti2 makan ke caj je le

Azah Mahadzir said...

ouh.. ok2 thanks a lot~~ psl charger tu, da terselect rent skali ngan charger~~ huhu... tahu x deposit kena berapa?? sbb dlm web diorang tulis psl mobile rent pny deposit je... maap la kalau bnyk tny~~

Miss said...

laa ye ke..xyah pun x pe sbb pwifi tu mmg dah ade charger..tapi kalo dah ter book and nak amik ..rate dia 1,400 won/ day.

dorang akan kiranye total rental tuk brape hari + VAT + portable charger = kene bayo lumsum semua nye..kene guna credit card ye..sbb kalo guna cash byk giler dorang mintak.