Wednesday, August 3, 2011

[SOUTH KOREA] 7th Trip - Part 6

continued!

sangat sangat sangat suka dgn tempat ni k....
tengok sendri kenapa...very traditional ok....best sgt..
cam the whole place tu set location lak....bagus tui dorang ni cam mane le bleh pelihara tmpt ni kan? to those yg minat tmpt2 cam traditional village ni letak tmpt ni lam 'must visit' k..next time nak pegi lagi ..


tengok keadaan keliling dia cantik kan...tenang giler je..




time ni ade skit kekeliruan since x jumpe temapt yg di car...and basically map ni x de lak tulis english..cuma dia punye indicator bwh tu je tulis english....so bace le ye hangul tuh..ekekekkee...(sila la bwk kamus...thehhee)



tempat kami nak pegi tu namonye..Jeonju Hyanggyo ye..map tu very helpful sebenonye..cuma tahu dgn tak tahu cane nak bace map tu je..hehe..


k dah jumpe dah tinggalan-tinggalan istana..kalo gamak dah tak tau nak gi mana...follow je la jalan-jalan yg ade....since kiri kanan dia mmg dah hanok village pun....again research sendrik sgt penting...don't depend on apa yg kita tgk ni je...ni pun byk gak route2 dia yg aku skip sbb telepas pandang...

Meh kita tgk ape yg seronok sgt kat Jeonju ni..



Posing-posing skit kat depan ni ha..basically tinggalan palace ni rupa paras dia lebih kurang sama je..


comel giler budak ni.....kemain mesra alam lagi tuh....(warning! sila jgn suka suka ati tangkap gambo anak2 dorang kalo tanak kene tampo free..ekekekeeke)


Perghh comel ok..geram je aku tgk..ni kalo spesis bakal bapak org korea ni mesti dapat anak comel cam ni..akakakakakkakakakaka..sengal!

meh tgk around ye..




tengok-tengok bangunan bawah ni...aku x sure ni rumah ke hape ni..tapi cantik k!




jalan-jalan lagi jumpe tempat ni ye...di kiri kanan semua ade historical place tinggal nak masuk dengan tidak je...tapi jangan plak temasuk rumah orang ye..sbb mostly rumah kat sini stail hanok...ekeke..cantik2..



oh! selain SKKS ade gak cite lain wat shooting kat sini...cite ni cite ape aku pun x tau..hehehehe




Tadaaaaaaaaaaaa....tapi aku musykil tang mane locationnye? bannernye dah ade? aku rase yg kat blakang tu la..yg dah runtuh tuh..adesss sadissss T_____T




 K since dah penat bagai jalan2 situ..so kami decide nak gi makan...nak kata senang cari makanan kat sini tak jugak..jenuh gak la cari restoran yg ala2 ade seafood...sbb mostly dah pamer dah hok daging tuh...thehehe..sila2 cari kedai lain...smpi la kami jumpe satu kedai ni..


so harga pun bleh tahan la...ni le rupe paras depan dia ye..memula tu cam x brape sure bukak ke tak since x de org...actually Jeonju ni macam x ramai org la..tak crowded langsung..hehe..and lagi...aku tak nampak sebarang foreigner pun kat situ selain kami 5 org alien ni..akakkaa...tapi aku suka environment sini sbb x de org pun yg dok tenung smpi nak tejojol mata kat kami..ekekeke...bagus..bagus...


time datang tu ajumma2 kat kedai tu tengah nak prepare kimchi...ni antara  1 type of kimchi yg ada...sedap k...dorang sporting sgt..



tengok tengok!! sporting kan...hehehehehe



Tadaaaaaaa..ni lah hasilnye...tapi bukan tuk jualan ye...geng sorang ni mintak nak beli....tapi owner kate ' 'sorry dik! tak jual' thehehheheheh


masa order tu mmg mintak ikan je la kan...skali ko tu diaa!!!!! side dishes dia giler byk ha...penuh meja....tekejut badak semua org...ni blum main dish lagi k...



paling sedap skali yg ni.....nama dia Japchae....best ok!!!!


Baiklah..dah kenyang kan..so meh sambung balik jalan-jalan k...pusing2 area tu semua and jumpa gak la Jeonju Hyanggyo ni ha....lepas pusing2 baik nak rak..ape ade kat sini? aku pun x sure sbb member kate ni pun salah satu lokasi SKSS ...haku folllow je la..ekeke








 katonye geng ni mungkin tempat yg dorang studi tuh..haku blur je ...ekekekeke..since kami pegi sini tuk mencari jejak SKKS punye location so ' i will follow you'....tehhehehhe













Haku x bleh blah bile dorang dah start nak wat 'free style' thehehee..gigih weiii...akakakaka aku tukang tangkap gambo je la ye..ekekeke


dah macam sayur sawi lak aku tengok pokok ni (amaran: ini hanya pokok hiasan bukan sayur tuk makan ye!)




antara snap2 bunga2 yang tak berapa nak ade...jadi le at least ade gak la kan..


tau tak ni ape?? ni bukan sungai kecik ye.....ini adalah LONGKANG.....hoiiiiiiiiiiii!!!!!!! giler jernih wei air kat longkang ni....boleh wat basuh muka weii..tapi aku tak tergamak la nak try...akakkakakaka...mak aishhh bleh cermin muka kat sini sbb jernih yg amat....kalo lah negara ku mempunyai longkang cam ni alangkah bagusnye....thehehhehehhehe.

Ok lah..basically dah cover dah semua tempat yg nak pegi kat sini....so nak balik dah..masing2 pun penat dah..dari Busan ke Daejeon pastu pindah lak  ke Seodaejon pastu singgah lak kat Jeonju...mmg le penat kan..it's time to go back to Seoul...gi balik kat tmpt kami turun bas tadi and direct ke station Jeonju..and then redeem tiket tuk balik ke Yeongsan ...this time kami tepaksa naik Mugunghwa lak sbbnye tu je train yg paling awal....so basically kami dah naik ke tiga tiga train yg ada..KTX, Saemaul and Mugunghwa...Mugunghwa ni spesis yg paling lambat la skali daripada spesis yg dua tuh...adess..xpe la..tido je la k..sbb it takes about 2 to 3 hours to reach destinasi kami Yeongsan...CONFIRM aku tido....







 sepanjang jalan tuh x tau nak wat ape so sblm pengsan tido sempat snap few pica....ni bangunan ni aku rase sekolah kut..very tipikal bangunan sekolah mcm yg tengok lam drama kan? 




banyak sawah k....cantik2 lak tu..mmg best view dia...tapi sedor tak sedor aku dah pengsan tido smpi la dekat nak Yongsan...thehehehe..smpi pun dah malam dah..kekdahnye energy dah x de kene recharge balik..huhu..aku paling suka trip to Busan ni...memerlukan kesabaran yg banyak and ketahanan mental n fizikal...thehehe..try it! it's worth your money....so that's it my journey ke Busan....

Opppsss blum abis k..ni baru abis cite kat Busan...nextttt..to be continue lagi...hehehehe...



Disclaimer (cewah..thehehe):  basically my blog is not telling you HOW EXACTLY TO GO but more on my storytelling about my jalan-jalan at korea...so bare with it kalau ade direction yg aku x kasi clear ye since kami pegi based on try n error! if ada any direction posted here yg membuatkan ANDA sesat, DO NOT PUT THE BLAME ON ME...peace no war!! ^^ V

2 comments:

bdk2 @ John said...

chimei!!! nampak mcm best je dtg sini..tenang and tak crowded langsung!

nape ko ckp jgn amek gmbr anak orang sebarangan? aku amek byk je aritu sbb comel gilerr!!!

Mis said...

ha mmg pun..nnti ingat nak gi lagi le sbb ritu gi kejap2 je tekejo kejo nak balik seoul...pegi la nnti ye!

sal budak tu lak..kalo mak bapak dia ok x pe la..kut dpt yg stok privacy tu gak la kene sound kan..cam kita jugak la kalo org amik muko kita suko2 ati mesti marah kan....theehehe...so far x penah lagi le aku kene ..sbbnye aku tangkap muka AKU je..thehee