Sunday, October 4, 2009

[SOUTH KOREA] 1st Trip - Part 4

DAY 3


Everland

Pagi-pagi lagi kami dah bergerak ke next destination plak. Hari ni time to have FUNNNN…

We are heading to Everland Theme Park. The largest themepark kat situ. Ala-ala Genting Highland gak tapi lagi besor gile..ade safari world macam-macam la lagi..

Tempat ni cantik sangat, even toilet dia pun lawa hokey..hehe..
tengok..tengok...
Ok meh nak cite skit pasal Everland Theme Park ni. Terletak di daerah Gyeonggi-do Yongin-si. Nak datang sini boleh guna …for more detail boleh masuk kat website ni --- > www.everland.com .

Nak datang ke sini boleh la naik bus since tempat ni agak jauh dari Seoul so tak ada direct subway dari Seoul ke sini (pada masa entry ni dibuat still x ada lagi la subway direct ke sana)

Mengikut Pakcik Google, ni direction yg diberi ( betui ke tidak I’m not sure, boleh google sama di google map ye)

Directions

In Yongin, Suwon area, take bus 66 or 66-4
Yongin Bus terminal
Take bus 5002 or 5800 in front of Hotel Cinema


Everland ni beso sgt so macam macam permainan ada. Antara yang menarik kat dalam ni The Four Seasons Garden of Everland, The Zoo Topia, Caribbean Bay, Everland Speedway (car racing track) dan Spooky’s Fun House (rumah hantu). Admission ticket pulak ada bermacam-macam dari 1 day pass ke 2 day pass. Kalau nak masuk sekejap je boleh dapatkan jugak daytime pass or nights pass.

Since ada macam-macam pass so harga tiket dia pun bermacam macam la jugak. Kalau amik satu hari agak mahal le jugak harganye. Since kami ni under travel agent so semua dah di uruskan. Kami dapat Big 5 pass meaning boleh main apa-apa sahaja tuk 5 games. So far aku tak main semua pun tak sempat hokey since kami di beri masa lebih kurang dalam 3 ke 4 jam macam tu la. Sempat main 3 game je rasanye tu pun dah penat gile sebab tempat ni sangat beso..di ulangi SANGAT besar. Memang wajib amik 1 day pass kan!

Meh kita tengok ape je ade kat dlm Everland ni..







 Tu semua kat part entrance ye..cantik kan? Setiap season ade tema-tema dia..cam winter lain decoration nye so mcm tu jugak untuk musim2 yg lain ye.

Disebabkan tempat ni terlalu beso so macam -macam la ade dlm tu..bleh cek kat website yg aku kasi tadi ye ..Paling best bile nak gi ke Safari world, kene naik cabel car yg humangg!! giler scary..tengok sendrik ni ha...


The only safety yg ada tu la cuma jaring hijau tu ha..kalo x dok jaring tu aku x tau la tepelanting ke mane kalo jatuh..wuhuhuhu..giler seram ok...tapi aku biase le berlagak cool..hahhaa


 aku telebey excited lak tgk tempat-tempat kat dalam ni maklum le..kat Mesia cuma dpt gi Genting Highland je la..ekekke...

 Menarik sungguh la aku nengok pondok telefon ni ha..sempat le calling2 Mesia cakap dengan mak barang seminit dua...hehe...bleh beli Kad phone International tuk wat call oversea ye..murah je lam 6000 won gitu
Comel lak dak ni aku rase...hehe

Ok lagi best bile kami di bawak masuk ke Safari World.  Kat situ kami naik kenderaan yg mcm bus tu ha tuk masuk dlm safari tu..Interesting weiii..


 Giler dekat hokey singa ni ...kalo dia lempang je cermin mau bekecai org kat dalam...huhuhhu..
 Pokcik lion lagi..
Aish malu sungguh bear ni ha..sampai nak sumbat kepale dia lam tanah tu..

Apa yang paling menarik is bila ada cultural performance. Wooo cantik doh! Ada persembahan tarian tradisional dorang. Jelita jelita je penari-penari nya so aku pun tak lepas peluang la gi dok tengok kat situ. Bagus dorang walaupun perkembangan negara sangat pesat tapi budaya dorang still jaga elok. Thumbs up!. tengok ni tengok ni..





 


 Meh nak cite skit pasal tradition dorang. Apa yang buat aku tertarik bila tengok pakaian traditional Korean yang di panggil HANBOK. Nak tengok macam mana rupanya..Nah tengok…baju lelaki or perempuan, dua dua dipanggil hanbok..lawakan!


Kami spend masa agak lama jugak kat sini lebih. Habis je main semua kami pun bertolak balik ke Seoul untuk destinasi-destinasi di sana pulak.

Sempat singgah kat mane ni ntah...
Ahah! siapakah jejaka yg diapit ini??? hhe..ni le driver bus kami..namanye Chocolate oppa..nape cokolat? entoh? dia yg soh panggil gitu..katenye sbb kulit dia coklat..nghahaahhaha..coklat la sgt kan..abis tu aku ni ape lak?? Black??? ekekkekekke

Nowww..let's go to next destination....SEOUL!!

3 comments:

syieda said...

awakkkkkkkkkkkkk!!!!! hanbok tu kat mana??? ish ish.. pastu nanti hampa g sana tak de saiz.. adoii..

Mis said...

aigo~~lama dah gambo ni..tahun 2007..aakaka..skang ni hanbok ade merata rata..kalo nak cari boleh gi kat Insadong or Dongdaemun..tak silap yg kat gambo ni kat Itaewon kut...huhu..size tak de masalah syieda sbbnye hanbok ni beso even org pregnant pun bleh buat tu..hehehe...

syieda said...

ish ish ish.. tapi ari tu masa kat sana.. ada try gak pakai hanbok ni.. tapi dah kenapa tak kembang mcm citer sungkyunkwan scandal tu?? dan bila pakai tu rasa diri ni sgt la hina dina.. serupa cam org bunting gajah..