Sunday, June 9, 2013

Jeju Island --> Seoul (12th Trippin) - Part 1

okeh...this trip is tiba2..wpun tiba2 still dlm perancangan. ^^.
memang nak pegi tahun ni cuma tak de specific date.  Disebabkan partner dah cukup makanye boleh le dibuat trip ni ye..maksimum no is 4 so dah cukup..hehehe...

Start buat research agak last minit, tapi alhamdulilah masih boleh diuruskan lagi.

Memandangkan this trip gi Jeju so fokus byk kat Jeju je la ye..

Disebabkan booking di buat last minit so x de masa nak fikir2 book n beli..but 1 insident yg sgt2 menguris kalbu is bab tiket flight...T_______T

On the day aku bli tix flight AA pagi tuh tuk aku n part, suddenly 10 minit after that MAS wat promo and SHOCKING enough to make me nak hentak2 kepala kat lantai opis sbb harga tiket tu yg ampun giler murah dlm sejarah MAS... RM 500+ tuk return tix..weiii gile ke hape??? murah gaban weiiiii...semurah AA kalo wat promo... tetapi memandang kan dah beli tiket AA so NO U TURN..pejam mate makan ati..but 1 partner dpt tiket tuh..and she's leaving 1 day early...uhuukkkk..makanye suka ria lah dia naik MAS tercinta tuh....(* dengo cite time tu MAS ade problem ngan sistem that's why tibe2 murah sbb xdok tax...betui ke???).  Ok done with tiket ke Korea..

now meh cite satu2 ape je aku booking and how..

* Flight ticket from Gimpo Airport to Jeju Airport (time pegi) --- > JEJU AIR. (Jeju Air website )

   
  1.  Open using Internet Explorer, kalo guna chrome x bleh proceed with
       payment

  2.  Register as member. Pegi kat 'Join'



  3.  During registration for nama if nama korang panjang contoh MOHD AIMAN 
       jadikan single word je..MOHDAIMAN.  Isi detail semua and click ok




 4.   Terms and condition tu click je AGREE kat semua kotak2 tu..and proceed 
       with 'continue with membership registration'


 5.   Then isi semua detail peribadi ye. kat contact information tu click ikon    
       confirm kat sebelah poskod tu baru bleh lepas ye.



 6.   Dah setel registration baru leh buat booking.



 7.   Log in, click kat domestic flight, choose from Gimpo to Jeju (aku beli 1way)...and click 'Ok' pada pop up yg keluar nnti.




8. Next akan keluar table fare, pilih la yg termurah but check dulu timing kul bape nak smpi Jeju..estimate time 1 jam.  Bare also in mind kalo naik bus dr Incheon Airport ke Gimpa takes about 30minit so pandai2 la bajet timing nak naik flight ke Jeju kul bape tuk mengelakkan tetinggal flight ye.  Untuk dptkan lowest fare click la kat yg ade diskaun tu ye..but again check timing..kut tengah malam ape kes nak smpi Jeju sape nak pickup?? Dah click price nnti bwh skali ade estimated amount fare tu ye..net price dia. If setuju click next.




9. Next, ticket ni dah sekali luggage (15kg) and no meal. Again, if bukak web ni guna Chrome or Mozilla tak boleh proceed to payment so guna INTERNET EXPLORER ye.

10.  Check all detail betui ke tak and proceed to payment. Guna credit card ye




11.  After success, bleh cek email and print out itinerary.  Jeju Air boleh select seat ye bile wat check in online.


Selesai tiket pegi..now nak beli tiket balik dr Jeju ke Gimpo lak..saje suka2 nak rase lain2 flight. Process sama je cam Jeju Air ye.

* Flight ticket from Jeju Airport to Gimpo Airport (time balik) --- > EASTER JET. (Easter Jet website)



1.  Register as member. Pegi kat 'Join', click kat registration.






2. guna IE or Mozile je ye sbb nnti pop up kat date of birth x kuar

3. check kat box AGREE dgn all terms and condition



4.  bawah skali isi detail kat check membership status ye. Nama kene rapatkan mcm contoh kat jeju air tadi ye...kalo tak nnti kuar notification soh guna roman word.




5. Next, isi la semua detail peribadi ye..and follow all the process




6.  Dah setel register.


7. Baru leh booking k..bukak web, log in and go to domestic flight, select date 
   and click ok kat pop up tu and continue.



8. Kalo nak jimat cari le the lowest fare ye..but again check time make sure
    sesuai dgn timing korang..kat situ dah mention total amount yg korang  
    kene bayo ye..luggage include 15kg (no meal) dan setuju dgn price tu click
    continue



9.  nanti keluar fare policy, bace leklok ape yg dia state kat situ ye..tick agree 
     and click ok.




10. Next process is passenger info, check all detail jgn ade salah taip ke hape ke..dekat ruangan traveller information, isi semua detail tu and for 'Resident registration number' biarkan kosong je.




11. Next is payment process..check detail btui ke dok..and then just follow je ape detail yg dorang mintak ye. then..selesai..




dah setel dptkan 2 tiket, senang kan..kalo nak compare Easter Jet lagi murah dr Jeju Air but if nak cuba dua2 ape salahnye kan..hehe..

Next thing is booking hotel plak...memandangkan aku + geng malas nak pindah randah so kami booking kat Yeha Guesthouse je le..ni website dia. Yeha Guesthouse.  Tempat ni ade 2 branch.  Main branch is kat Jeju Terminal and satu lagi Jeju City Hall.  So aku pilih Jeju Terminal sbb situ je ade available room for 3 pax. Geng sorang lagi dok dorm sbb dia 'namja' hahaha...anyway process dia senang je..and also kene bayo deposit, bleh je guna credit card ye..check out the website ok.

Sbb kami gi Seoul jugak so aku book stay kat Girls Generation Guesthouse kat Euljiro 3..nak jimat k...akakkaa... uri namja chinggu dok kat H2O Guesthouse. Both registration setel..alhamdulilah.

1 more thing, sbb Tim naik MAS and gi dulu makanye kene le book hostel tuk dia satu hari extra tuh.  Try to book Incheon Guest House tapi full house..aigoooo..ottoke??? than ask ghouse tu tuk suggest other guest house and they give this selection.  World Guesthouse and ghouse ni located at the same building as Incheon Guest house jugak.   Ok setel dah dpt semua alhamdulilah.

Next thing, booking Pocket Wifi, benda wajib ok..bleh book kat sini ye SROAMING.  Coverage kat Jeju using pocket wifi agak strong jugak..setel booking. 

Next, kereta plak nak booking.  Memandangkan trip ni ala2 bajet tapi nak senang lenang makanye kami book kereta kat sini --> KT KUMHO RENT A CAR.  Murah gaban ^^ V..tuk book ni 1st kene dptkan international license. Memandangkan yg bawak kete bukan kami tapi uri namja chinggu so kami share bayo lesen tuh..huuu...tengok kat sini kalo nak tau cane nak wat lesen tu ye--> KAKIBERANGAN.BLOGSPOT

setel bab booking membooking...alhamdulilah..

Next,..to be continue...hahahhaa


9 comments:

Orga said...

harap-harap sistem mas selalu rosak lah gini, dapat tiket murah sokmo, hehe...

Miss said...

ngahhahaha..mari jenguk kat situ selalu ^^

jarimanis said...

jeju pulok, bestnya sentiasa dpt tiket muroh
good info lah nanti leh JM refer kat sini. Kiranya kalau JM dari busan boleh gak beli tiket kat sini ehh

Miss said...

kalo dr busan bleh naik Jeju air ngan Air Busan..but easter jet x leh.. ^^

fiqahlee88 said...

Baru je pegi jeju..naik jeju air jugak..tp dpt murah je, Gimpo-Jeju, Jeju-Busan total xsampai 60000won sorang. Dr Busan balik dgn KTX,saje nak try..haha,btw, hv a nice trip!

fiqahlee88 said...

Btw Wifi-egg tu boleh je rent skali dgn kreta,ada disediakan..just tick je kat online form KT Kumho tu..hihi.bru ni g rent dgn KT Kumho jgk,servis terbaik lah. Kereta pun tiptop,tp kmi rent Kia Morning je,senang nk brenti mane2.hihi

Miss said...

yup boleh je..but sbb aku dah biase amik poket wifi kat incheon epot tu h nnti nak pulang senang kat situ je ^^

smashlee said...

rent pocket wifi kt airport tu bape ek?

then satu lg, time nk rent kete kt Kumho tu, awk register as member ke x? price tmsuk discount tu kire valid utk non-members gak ek?

Miss said...

1 hari 7700 won + 10% vat..
yup, register as member bleh dpt diskaun lagi so better register je. yg ni aku x book but geng yg book so dpt diskaun byk gak la..rasenye kalo non member dia kasi rege lain kut