Saturday, February 16, 2013

[BANDUNG] just another trip~~ part 2

Day 2...everyone is here!!
masa utk mengabiskan duit!!!
Early morning breakfast dulu ye..OMG! pagi pagi buta dah makan nasi?? blasah je le dah siap tesedia pun..telan je le..

Gi mane je rini? mane lagi kalo tak mengabiskan waktu cuci mato kat PASAR BARU..nothing much change sama je..even kedai2 yg kat dlm tu pun sama je ha..memandangkan time aku dtg ni fulus amat la ciput kan sbb tak smpi seminggu baru balik Korea makanye dgn mata tekebil kebil tgk je le org beshopping...ohhhh sengsara sungguh...tapi sib baik mmg aku x de plan nak beli ape pun ( dlm hati menangis guling2 gak tgk org memborong..ngahahha) 

so aku just walk around ngan cekda...nak cari beg kununnye..luggage bag..nak sambar satu sbb beg travel aku tu dah cam kotor lak sbb jenis kanvas...adess sayang sungguh dah le mahai..(nak mention gak tuh..ngahaha..mari mention jugak cap hush puppies...riak2).  Waktu terbaik nak dtg sini is around 8am walaupun supir cakap kedai bukak kul 9 pagi aku still insist nak gi kul 8 sbb time tu mmg x ramai org so bleh ronda2 ngan tenang...dah ade je yg bukak ha...dorang kan hardworking, kul 7 dah bukak kedai k..

anyway, kalo nak beli kain lace tuk buat baju kawin or betunang kat sini le tempat dia ye..sangat murah and gilos cantik...it's worth buying..kalo ikut ati mmg tingin je nak beli tapi taun bile lak aku nak kawin...akakkakka...kena cari org yg nak kawin dgn aku dulu...puhuhuhu sadis...


spend time sini smpi kul 3 petang camtu la...then move out tuk gi lunch.  Pak supir suggest makan kat restoran makanan padang..blasah je la..sbb plan asal nak makan kat kedai Pakchi Met speciality in Gurame bakar..sodap weii tapinye kedai dlm tu dah tutup...kedai dia kat food court tapi dah xde dah..katanye nak bukak restoran beso kat mane x sure..so no more pacik Met T___T..blasah je la ape yg ade pun...makanan padang pun not bad.


nama ape ek restoran ni ..haku pun x hingat la..but the food was nice..cara nak makan dia..nnti dorang serve semua jenis lauk yg ade kat situ and letak atas meja kita, kita usik yg mane kita nak makan je so yg tu la kita bayo..but basically dr rupe paras kat meja kami tu nmpknye kami telah menyudu semua jenis lauk atas meja tuh..makanye bayo je le semua tu..ngahhahahahhaha....the price was ok..tak mahal sgt.

Semua dah melantak bagai nak rak, gi solat dulu (good thing about Bandung, you can find Mussolla everywhere ^^)  kat sini pastu move on tu next tempat which is TOKO 3..ape je ade sini?--> Tempat suar jeans..segala jenama ade sini..kononnye kat sini ORIGINAL siap display sijil lagi..but~~ masih blum cukup kuat utk meng 'convince' kan aku..hahahhaa..anyway..aku gi sini atas sbb permintaan and also abg ipor aku dok sibuk nak kirim suar jeans ofkos dgn menggunakan ringgit malaysia milik aku..cis..cis..(sib baik bayo balik on time...nga~~~~~~). Dlm ni jugak ade tmpt nak alter suar tu kalo panjang ke hape..kene bayo of kos..tak hingat bape tapi murah je le..


haku tak beli ape..just look around..pilih suar jeans levi's abe ipor aku, gilos aku x reti nak pilih suar lelaki..aku taram je le ikut description yg dia kasik..ngahahhaha.....basically nak kata murah sgt tak la jugak..beza lam bape ek..50 ke 100 ringgit??? entoh le..


macam biase Bandung tak sah la kalo decoration x de patung2 batu ni semua but it was nice landscape anyway..


Next, pas semua abis borong...aku request kat pak supir nak gi makan kat Stone Cafe.  Ni antara cafe2 yg dok kat atas2 bukit nun..sape nak tgk view Bandung city malam2 bleh lepak sini..best gilos..cantik..bleh duduk dlm pondok2...hehe...sila cari best spot tuk duduk ye..tiap kali dtg Bandung aku akan gi sini...best2..advisable bior pak supir yg bwk and tak digalakkan naik teksi or kete sapu sbbnye tmpt ni agak jauh ke atas bukit and melalui jalan2 yg agak x bape nak elok and kene gi malam baru cantik...


sbb time kami pegi tu baru je hujan so basically pondok tu sejuk and basah le skit..jenuh dok atas bantal sbb lantai gaban sejup...but the view was superb and nice..tapi sbb tak bwk kamera makanye ni je le yg mampu di snap guna handphone..uhu..


lawonye rase nak hangkut bwk balik..ngahhaha


those yg nak cari lukisan2 ke bleh gi kat Jalan Broga rasenye..situ mmg byk kedai art..so bleh la beli ye..harga lak tak sure..huhu..tapi dengo2 still mampu milik lagi la..

the food, boleh la..yg penting scenery cantik


ade live band malam tuh, tpi sbb nak balik dah x sempat le nak dengo sore abe ensem tuh...seyes weiiii abe yg penyanyi tu gilos ensem..ala ala! muka cam mix2 skit..senyum cute gituew..wei ensem!!...haha...babai abe ensem..


balik je sempat lagi nyinggah ke Rumah Mode...nothing much change..sama je..collection baju pun ok since kat situ je tmpt nak cari blause2 cantik2..FO lain x bape nak into..looking around smbil tunggu yg lain shoping moping..

malam tu org tak brape ramai sgt pun..


abis shop, balik otel...ni la hasil tangkapan hari ni ye..cabin beg ijo tu aku punye...ngahahaha..nak kaler pink tapi yg kecik x dop kaler pink tinggai ijo je..bleh la...


Esok hari nye plak ..cam biase aktibiti start kul 8pagi..pak supir pun dah dtg pagi2 buto sbb nak singgah sekali lagi ke pasar baru..last shop before balik esoknye.....get few things...kat situ smpi kul 12 je..pastu gerak gi makan kat Restoran Dapur Sangkuriang...aku suka gi makan sini....makanan dia sedap pastu dok lam pondok2 gak..cuma kat sini x dok view Bandung la..ade view kolam je...hehhe..macam dok makan kat tepi bendang lak..hehe...

Restoran ni tak jauh dr Rumah Mode gak. 


Bile makan sini mmg oder tak hingat duniya punye..hahaha..mengalahkan makan 10 org..but mmg puas hati..hehe..

jemput jemput makan ye..jangan lupe order gurame sweet sour..best!!!

lawa plak lampu dia ha...antik sungguh

habis melantak, solat dulu..ohhh..basically musolla kat sini share lelaki pompuan x dok border ke langsir ke tutup..so jgn tekejut lak bile solat tengok kat blakang ade lelaki solat...mmg kat sini camtuh....continue...pastu gerak ke Jalan Dago tuk round2 FO..basically aku x bape into dgn FO yg ada sbb semua baju2 dia cam outdated skit and totally not my type.  Kalo first timer mebi wajib jenguk kut semua FO tu..but not to us...tak lama la pun kami kat sini...lam 2 jam je kut..x abis pusing pun last2 semua pun decide nak blah..x beli ape pun...our next destination ni reason dia pelik skit...kami nak gi BANDUNG SUPERMALL..sbb nak cari GIANT..kat situ...ngaahahaaha..ye ye aku tau bunyinya cam 'ape kes??' but actually kalo korang pegi you know the reason.  Barang2 dia giler giler gaban murah..bayangkan kalo kat Mesia barang giant dah sedia murah, kalo beli kat Bandung apetah lagi...ade selected item yg kami akan borong byk gilos kat sini...heheehehe...

Pak Edy buat lawak wei bile kami ajak ke sini.  Dia cam tekejut..dia ckp..'Kenapa mau ke sana?? Di sana SETAN SETAN aja harganya!! T_____T~~~~~~~~....PUHUHUHUHU...mengilai aku kat depan dia..bleh lak dia ckp camtu ..akaka..ye la to them, duit adalah segala galanye sbb org susah kan..kita lak gi sana menebarkan duit..uishh!! nauzubillah betapa riaknye...jauhkan keriakan dr aku..amin~~

but disebabkan aku dok membebel nak gi jugak makanye pak supir pun pegi jugak le...tapi mcm pak supir ckp mmg kat situ harga mahal2 sbb sama standard dgn Pavilion or KLCC lebih kurang la..and what happen is that..tempat tu no longer di panggil Bandung Supermall tapi Trans studio Mall.  Walaaa aku lupe lak kat sini ade attraction baru iaitu Trans studio yg ala2 nak wat cam USS gak tuh..tapi tak minat nak masuk so just walk around snap pica 


lagi mengecewakan sbb kat dlm tu dah lain..x mcm kami pegi dulu...there's no more GIANT there????? adehhh mati kutu lak ha kami tak tau nak wat ape..so just walk around few minit pastu trus gi ke pak supir..mesti supir tu ckp ...haaaa~~~ tu la degil nak mampus tadi aku ckp xyah pegi ---> ditujukan tuk aku ye...ngahhhhh...betabah je la aku.  Last2 bitau gak la pak supir reason nak gi situ nape..pak supir ckp kalo nak gi Giant ade dekat je dgn area hotel....cisss~~sudahnye kami gi jugak le ke Giant kat Setiabudi tuh..borong borong borong...hahhaa..sbb Giant tu kecik je so x byk item..uhukk..x pe la janji ade brg yg dikehendaki....

Next, tuk beli skit kudap kudapan nak kasik org opis kami singgah la kejap kat  Kartika Sari tuk beli kek lapis ke or brownies ke...since kami dah oder kek lapis kukus kat pak supir makanye tak byk la borong sini..

dah abis shop semua masanye tuk Dinner...kali ni aku pilih nak gi makan kat Kampung Daun...another restoran with nice night view. Aku penah gi skali je mase my first trip taun bile tah.  Nice place sbb sgt beso and mcm bese makan dlm pondok2.  Nak naik atas ni jugak kene ade supir anto sbb laluan dia sunyi so tak digalakan la naik teksi or kete sapu takut pape hal lak kan...

basically malam tu tak ramai sgt org so senang nak dpt book...



but one thing not right is~~ tempat ni gelap gilos...hahhahha..nak jalan pun mengagau weii..apekah?? at least letak la lampu2 terang skit adoi la..candle light sungguh...lagi lawak bile dia serve makanan..kami nak makan pun jenuh sbb gelap...wakakkakakakakakka...ish! menu pun x bape byk...what happen? sblm ni cam meriah je..tapi sbb nak jugak dtg la....nak sudu makanan pun x nmpk..hahaha


actually salah description kut aku ...bukan la nice place tuk tgk view sbb x de view kota bandung pun cuma view dlm tu je yg cantik la...mebi kalo naik atas2 lagi bleh kut nmpk view bandung..kami dok depan2 je sbb malas nak naik atas jauh..rasenye pondok dia mesti ade bebelas2 kat atas tuh..


We have our last dinner malam tu kat Bandung with so much fun chatting and mengumpat...hahahahahha...Dear Friends, it was nice moment to release tension with you guys! thanks ^^..

Next day early morning dah kene balik ha...ni first time aku balik Malaysia dari airport Bandung sbb most of the trip aku naik MAS and turun di Jakarta so ni mmg festime sungguh la...airport dia kecik je but luckily time tu tak ramai org so everything went smooth except for those yg excess luggage..ngahahha sib baik lepas gka..uhuuu...and also sib baik no delay so get on our flight on time and safely arrive Malaysia.  Alhamdullilah... nak pegi lagi??? ermmmmm...mebi bukan tahun ni kut...later la kut....unless ade yg sponsor aku pegi la..hahaaa...the end..


8 comments:

Orga said...

kelakar lah aku baca citer ko ni...paling tak boleh blah tang ayat setan dari pak supir tu, ahaha...aku pun kalau takda aral melintang, akan ke sini jugak hujung tahun nanti :)

Miss said...

ngahahha aku yg dengo ni lagi le..slambe je dia ckp..tpi mmg lawak..have fun...kota bandung mmg tempat tuk shopping ^^

jarimanis said...

Decoration mel kt the stone csfe sgt awesome raa syg nk mkn :-)
Kt kg daun tu gelag dgt klau mkn ikan leh tercekik tulang hihihi

Miss said...

kat sana mane2 restoran pun food presentation dia mmg nice..hehe..

marr said...

kak marr pegi bulan 5 nnt nak soping baju raya anak..Stone Cafe tu tempak lepak mlm, duduk trus amik kertas tulis lagu permintaan..hahahaha..suara mamat tu bagus bangat+ganteng..hehehe..Bandung ni best tang makan..mcm mcm ada..soping lak kalau pasar baru mmg bangkrup kalau masuk habis jutaan kat situ..pengsan.

Miss said...

salam mengabiskan duit...hehehehhe!! ^^

Ateh said...

salam.

Miss, akak x jadi gi bandung. terpaksa kensel semua last minit. macam2 dugaan berlaku pada ahli2 rombongan termasuk diriku.. huhu.. tak der rezeki nak jenjalan ke sana. next time lah kot.. :)

*kak ana*

Miss said...

adesssss sadis sungguh...tak gapo le nnti kita ramai2 yer..T___T