Wednesday, July 20, 2011

[SOUTH KOREA] 7th Trip - Part 2

Day 2

Pegi manekah hari ni?????
BUSAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.Jom!!!
1st time kami gi tempat ni so proper planning dah di buat oleh Cik Pembuat Peta ( Cik GPS Bersore komawoyo!!!sarangee).

Transport pilihan : KTX

Mendenye KTX ni?? wokey..ianya adalah sejenis Keretapi Laju..huhu..ala2 komuter la ye...tpi stok yg laju k..ade choice lain nak gi Busan ni...pilih samada nak naik bus or naik KTX ni...since time kami limited so prefer naik KTX..kalo naik bus amik masa dlm 6 jam..perghh!! mcm flight nak balik MEsia ..ekeke..KTX ni mahai skit la..tapi dah jimat masa sbb amik lam 2 jam setengah je tuk smpi..cane nak beli tiket KTX ni?

Ade 2 cara gak...samada bli direct kat kaunter tiket dia kat Seoul Station tu (kene gi Korail station ye bukan subway) or beli dari online...kat website dia..
setelah cik pembuat peta mengkaji cara2 yg afdal lagi jimat masa..dia suggest kami amik ni..so kami amik 3 day pass..jimat k.

tuk keterangan lanjut sila bukak website ni KORAIL..malas nak cite panjang..tix online kene book x silap 1 month before tarikh nak pakai..buleh guna 3 day tuk kemana2 destinasi Korail..jimat jimat sungguh sbb kami mmg mostly guna ni je.

since nak kejo the 1st train to Busan so kami gerak dr hotel awal pagi to catch the 1st subway lam kul 5.30pagi cam tu la..gigih hokey..akakakaka..as plan..everything is smooth..trip to Busan hanya 5 org je..lagi sorang tinggal sbb dia ade urusan lain..

smpi kat Seoul Station(Korail) mula-mula gi redeem KR pass dulu kat kaunter..ni rupe dia..so pass ni la yg akan kita guna tuk redeem tiket kat mane2 kaunter Korail nnti ye..sila simpan..


Next gi la ke kaunter tmpt nak bli tiket ke Busan..ni rupe tiket ni..kertas nipis je..ekekeee



skang sila tunggu ketapi smpi ye..train smpi kul 6.30 pagi ye..

meh tgk gambo ye.. besokan..mcm kat stesen KTM mesia gak.


tangga-tangga yg buatkan aku semput..puhuhuhu..tapi suka je sbb bleh kurus dok sini..seyes..thehe

Tracks no 8 nak ke Busan ye..woo time ni giler sejuk ye..aku x sure bape suhu tapi aku rase lam 10 ke 11 deg gak la..dah le pepagi buta..time ni mmg xde org sgt..cuma ade org kat kaunter tiket je


sila sila tengok jam tu..kul 6.01pagi dah tepacak kat situ ye..gigil2 tahan sejuk..huhu..ok..nak cite skit..instead of KTX ade lagi train lain yg ala2 suku sakat lambat skit arr..basically ape yg aku bleh ckp ..better go for day pass yg diprovide tuk traveller sbb pe..giler mahal ok rege tiket kalo gi bli kat kaunter direct..one way je lam 50ribu won ke 70 ribu won..perghh tu pun x sure dpt duduk ke tak ye..subject to seat availability..since kami gi awal sekali so mmg x ramai tpi penuh la..






ni kat dalam stesen dia ye..



jom naik jommmmmmm..



k ni la rupe paras dia...serupakan dgn ketapi kita? ekekekeke..sabo je le 


space dia luas and selesa la...kerusi bleh adjust kasi relax2 ha.




laju k KTX ni..aku masuk je trus membuta smpi dekat nak smpi Busan..hahhaha...mostly view cam ni la..view kampung-kampung je..xde mende sgt.


Next...continued

1 comment:

Atiqah mustapa said...

salam sis..can u email me atiqahmstp@gmail.com
nak tau the better way guna ktx ni..